Dan Simmons: Hyperion

Dan Simmons neve sokaknak talán a 2018-ban megjelent Terror című valós eseményeken alapuló misztikus sorozatról rémlik, mely az író azonos című regénye alapján készült. Magáról a valós eseményről és a sorozatról mi magunk is készítettünk egy igen alapos cikket, de a könyv mellett sem mentünk el szó nélkül. Viszont Dan Simmons a fantasztikus irodalom kedvelői számára nem ekkor lépett a porondra, hisz az író már hosszú évtizedek óta jól bejáratott név, az évtizedek alatt több mára már klasszikussá nőtt sci-fi művének köszönhetően. Ezek közé tartozik a Hyperion is, mely most az Agave kiadó gondozásában, egy új ütős borító kíséretében ismét megjelent kishazánkban.

Történetünk a távoli 29. században játszódik, ahol az emberiség kirajzott elpusztult szülőbolygójáról és mára már galaxisok planétáinak százait népesítette be. Ám nem béke honol eme gigászi birodalomban. A Hegemónia totális háborúra készül a barbár Számkivetettekkel, s az embertől külön utakon járó, de még mindig segítséget nyújtó hatalmas MI rendszer is szövögeti maga rejtélyes terveit. 

Ebben a vészterhes időben indul útra hét zarándok egy peremvidéki bolygóra, a Hyperionra. A pap, a költő, a katona, a konzul, a nyomozó, a tudós és a templomos úti célja a titokzatos Időkripták amik fittyet hányak a fizika törvényeire, valamint a rettenetes, természet feletti Shrike gépisten lény megtalálása, melynek színe elé járulva egyikük kívánsága teljesülni fog. A többiekre viszont halál vár. 

A könyv hét teljesen eltérő karaktert vonultat fel, kik nemcsak céljaikban, indítékaikban, de múltjuk révén is mind-mind valahogy kapcsolódnak úti céljukhoz. Dan Simmons roppant igényes, már-már szépirodalmi stílusban tárja elénk fejezeteként egy-egy szereplő élettörténetét, amik nemcsak cselekményük stílusában, az egyes karakterek személyiségében, de a történet hozzájuk illő narrációja miatt is éles ellentétjei egymásnak. Simmons nagyon szépen illeszti a költőien ékesszóló narrációt a poéta fejezetéhez, a mélabú, a kilátástalanság, keményfejűség érzetét és ehhez passzoló elbeszélési nyelvezetet a hozzájuk kapcsolódó személyekhez. Ez a vegyes írói stílus nemcsak emeli a könyv amúgy is sokrétű változatosságát, de képes el is mélyíteni egyes karakterek személyiségét, hisz a hosszúra nyúló fejezetek alatt teljesen átszellemülünk az adott karakter történetéhez, lelki világához. Mely történetek egyébként nemcsak hangulatban de események terén is tényleg változatosak, hisz lesz itt rejtélyes nyomozás, családi dráma, harc, kaland és szerelmi vágyakozás, árulás, fondorlat, misztikum és töméntelen sci-fi elem. Mindezt pedig egy lassanként epikussá cseperedő fő szálra húzza, ami inkább tűnik háttér sztorinak szereplőink élettörténetei mellett, még is fontos gerincét képezi a műnek. 

Dan Simmons mint említettem fentebb, nem fukarkodott a tudományos hightech technológiák felvonultatásával, ám azok leírására már nem szánt annyi időt. Eleinte a számtalan kifejezés révén erősen vakarni fogjuk a fejünket, hogy szereplőink tulajdonképpen most mit is csinálnak és mivel is teszik mindezt, de idővel szépen helyre áll a kép szinte minden téren. Bár aki nem jártas komolyabban a fizikában, csillagászatban és egyéb tudomány ágakban, annak a google jó barátja lesz, hisz vannak dolgok, kifejezések, hipotézisek és tudományosan elfogadott tények, melyek tudását automatikusan feltételezi az író a kedves olvasótól.

De ez ne szegje kedvünket, mert a Hyperion esemény és érzelemdús cselekményével, sokszínű és mélyrétű karakterivel, fantáziadús életszerű világával és szinte már szépirodalmi nyelvezetével letehetetlen mű és szinte kötelező darab minden sci-fi rajongó számára. 

Értékelés: 10/10

Kinek ajánljuk: Minden sci-fi rajongónak, de még a műfajjal ismerkedők is bátran belevághatnak.

wooltur

A könyvért köszönet a Agave kiadónak, akiktől IDE kattintva tudjátok megrendelni a könyvet. 

Be the first to comment on "Dan Simmons: Hyperion"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.