Dan Simmons: Hyperion bukása

1989-ben az amerikai származású Dan Simmons író letette az asztalra a modern sci-fi regények egyik igazi gyöngyszemét. A grandiózus méretű, szinte már szépirodalmi minőségű, epikus történet mára a műfaj meghatározó darabjává vált. A mai napig mind a kritikusok, mind  az olvasók elismerően nyilatkoznak a Hyperionról és annak folytatásról a Hyperion bukásáról, többek közt mi magunk is írtunk egy cikket a nevezetes első részről. Első megjelenése óta a világ számos országában, közte hazánkban is már a többedik kiadását éljük meg, hisz vannak történetek amik sosem kopnak el. Ezúttal ismét az Agave kiadó gondozásában, javított szöveggel és igen látványos borítóval érkezett a magyar boltok polcaira. De nézzük az újonc olvasók számára mit is nyújt a Hyperion bukása.

Könyvünk története közvetlenül a Hyperion eseményeinek befejezése után veszi fel a fonalat. Zarándokaink megérkeztek az Időkriptákhoz beteljesítve utazásukat, míg a világ felkészül az eddig sosem látott mértékű háborúra az úgynevezett Számkivetettek rajaival a Hyperionért folytatott birtoklásért.

Ám zarándokaink hiába járják a kripták völgyét az isteni rettenet, a Shrike nem járul színük elé, ők pedig tanácstalanúl, elcsigázottan, kimerülve várják végzetüket, míg végül a gépszörny elragadja első áldozatát. De ez csak a kezdet, hisz mindenki szépen lassan szembesül saját sorsával, ám azt nem minden esetben a Shrike maga hozza el. Eközben a csillagözi háború nemvárt fordulatokat hoz, árulás és cselszövés fonja át a világot és az egész emberiség kerül végveszélybe.

Mindezt távolról szemléli egy letűnt kor művész lelkű álmodója, ki saját maga létezésének miértjét sem igazán érti, de még is hatalmi játszmák középpontjába kerül, mert valamiért ő is kulcsfigura a galaxis sorsában.

Mint látható Simmons behozott a történetbe egy új karaktert akin keresztül más szemszögből is bele leshetünk a világ történéseibe. Abszolút jót tett ez a kis frissítés a cselekménynek hisz a hosszas hyperioni zarándoklat és szereplőire fókuszáló előző rész után kifejezetten jól esik az olvasónak kicsit távolabbról, más kontextusból is rálátni az eseményekre, miközben mit sem csorbul az eddigi szereplőink központisága sem. Viszont új karakterünk is tökéletesen illik a képbe a maga rejtélyével és kérdéseivel, személyisége adta látásmódjával és a hozzá passzoló az előző részből ismert gyönyörű narrációval.

Elmondható tehát, hogy szerencsére a szépirodalmiasság nem veszett ki a folytatásból, hisz továbbra is szemet gyönyörködtetően bánik Simmons mind a narrációval, mind a leírásokkal, karakterek lelki világának ábrázolásával. Teszi mindezt filozófikus ám még is könnyen emészthető gondolatok szórványos felvetésével és mutat be olyan – sajnos – örökérvényű társadalom kritikát, ami nemcsak a jövőben játszódó történetben, a mű eredeti megjelenésének évében, de a jelenkori civilizációnkra is erősen érvényes. Vissza térvén a szépirodalmiasságra, ezúttal azért kicsit visszafogottabban jelenik meg mindezt, hisz a végkifejlet közeledtéből adódóan lényegesen több akcióra és kalandra számíthatunk. A fejezetek is ehhez a gyorsított tempóhoz mérten rövidebbek és pörgősebbek a második részben, de mégsem érezzük ennek negatív hatását.

Simmons a rejtélyek feltárásával is ügyesen bánik, hisz ahelyett, hogy végig húzná az olvasót a regényen és a lezárásnál zúdítana rá mindent, inkább a könyv egésze alatt folyamatosan csepegteti el az információkat, ami annak töménysége végett is ideális választás volt. De ez még nem minden, hisz megcsavarja mindezt a kérdéseinkre kapott válaszok újabb kérdésekbe torkollásával, és bizony nem minden válasz az aminek látszik. Viszont ennek megfejtését már meghagyom az olvasók számára. 🙂

A Hyperion magasra tette azt a bizonyos lécet, amit a Hyperion bukása nem megugrani készült, hanem ügyesen fogta magát, átalakította az előd színét javát és mellé tette a saját mércéjét. Hisz bár egy folytatásról beszélünk és tartalmazza is annak legjavát, még is kalandosabb, rejtélyesebb annál így teljesen más ízt hagy maga után. Ami van olyan jó, mint az, hanem jobb.

Értékelés: 10/10

Kinek ajánljuk: Minden sci-fi rajongónak, de még a műfajjal ismerkedők is bátran belevághatnak Dan Simmons nagyszabású Hyperion könyveibe.

wooltur

A könyvért köszönet a Agave kiadónak, akiktől IDE kattintva tudjátok megrendelni a könyvet. 

Be the first to comment on "Dan Simmons: Hyperion bukása"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.