From – 2. évad (2023) (Kiút)

Az Epix (újabban pedig MGM+) misztikus természetfeletti thriller-sorozata tovább gyűrűzik: vadonatúj karakterek kerülnek erre az ismeretlen, bizarr szörnyektől hemzsegő misztikus településre, ahonnan bizony nincs kiút. Továbbra is csak keresik, hogyan és milyen módon lehetne leggyorsabban lelépni erről az elszeparált helyről. Viszont legalább a cselekmény rengeteg megoldandó rejtélyt tartogat, némi Wayward Pines és Lost utánérzéssel vegyítve.

Az első évad végére megfogyatkozott szereplőgárdát a folytatásban újabb (bár kevésbé szimpatikus) karakterekkel pótolják. Nem szórakoznak, kapásból egy autóbusznyi vadidegen téved a kidőlt fa okán ebben az éjszakánként vérszomjas lényektől hemzsegő, rejtélyek övezte ismeretlen kisvárosba. Újabb szereplőkkel persze újabb konfliktusok is érkeznek a már viszonylag jól működő kolóniába, és nyilván az újabb rejtélyeknek sem szabnak határt…

Amilyen üdítő élményként értékeltem a From szinte a semmiből felbukkanó első évadját, nos, a második már sajnos kevésbé lett annyira önfeledt szórakoztató, legalábbis számomra. Főbb karaktereink hol felszínes, hol erőltetett párbeszédekkel és sután levezényelt kvázi-konfliktusokkal próbálják nyújtani a mézesmadzagot, de én csak azt látom, hogy már az évad közepén járok és minden hemzseg az üresjáratoktól. Érdemben semminek sem járnak utána, ami főként abból eredeztethető, hogy egyáltalán (vagy csak kis mértékben) kommunikálnak a velük megesett bizarr dolgokról. Helyette mellékszálas rejtélyek után iramodnak, de legfőképpen mindenki csak pofázik jó sokáig a nagy semmiről, ahogy a forgatókönyvíró ezt kitalálta. Mert tízszer ötven perces epizód alatt azért valami relevánsnak illene történnie.

És ez bizony engem frusztrál. Főleg, mivel az első évadban dicsért thrilleres-természetfeletti atmoszféra majdnem teljesen nullára redukálódott, és bár vámpírra hajazó lényeink esetenként még mindig támadnak, sajnos eléggé háttérbe lettek szorítva. Szerencsére technikailag még mindig nincs nagyon mibe belekötni. Misztikumból tehát akad bőven, amihez kapunk még egy adaggal a folytatásban, viszont nagyon nem sietnek a szálak rendezésével, esetleg megoldásával. Az évadzáró cliffhanger miatt viszont természetesen baromi kíváncsi vagyok a folytatásra.

Még ennyi negatívummal a háta mögött is azt mondom, hogy a From egy olyan széria, amit érdemes folytatni – már aki szereti a természetfeletti és/vagy misztikus tematikát úgy általában, illetve a lakossági sci-fi/horror műfajok iránt érdeklődőknek szintén erősen ajánlom.

Értékelés: 7/10

eyescream

Be the first to comment on "From – 2. évad (2023) (Kiút)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.