Silo (2023-) (A siló) 1. évad

siloHugh Howey az egyik első olyan szerző volt, aki az Amazon.com Kindle Direct Publishing platformjának köszönheti világhírét. E rendszerben a szerzők maguk tehetik elérhetővé műveiket e-book formában. A siló első része 2011-ben jelent meg, 99 centért lehetett megvásárolni, és olyan népszerűségre tett szert, hogy egyhamar további nyolc rész követte.

A hazai kiadó (Könyvmolyképző) csupán nyolc részt jelentetett meg magyar nyelven, de ez ne szegje senki kedvét. Az első könyv csupán 60 oldalba sűrítve olyan sztorit rak le elénk, amitől tátva marad a szánk, és a későbbi részek egyike sem haladja meg 300 oldalt – talán a történet egyik fő varázsa éppen ebben rejlik, hogy milyen rövid idő alatt milyen bonyolultságú világba képes valósággal beszippantani az olvasót.

silo

Nem véletlen hát, hogy a megfilmesítés ötlete a kezdetektől fogva jelen volt az A siló kapcsán, és a jogok egyhamar Ridley Scott kezébe is repültek. Aztán a projektből nem lett semmi – elsősorban a 21st Century Fox Disney általi felvásárlása miatt kerültek a polcra a tervek -, hiába várták világszerte a rajongók, így hát végül 2021-nem az Apple TV+ rendelt meg tíz részt, az alkotók élére pedig Graham Yost kanadai producer és író (A végtelen szerelmesei – Az apolló program (2018), Féktelenül (1994)) került.

A sorozat 2023. május 5.-én startolt el az Apple TV+ kínálatában az első két résszel, melyet később – egészen június 30.-ig heti egy epizód megjelenése követett.

silo

A siló története disztópikus science fictionként kategorizálható: a földfelszín valamilyen okból teljesen lakhatatlanná vált, és az emberek a túlélés érdekében egy, a silónak nevezett építménybe húzódtak vissza generációk óta. A siló szigorú szabályok szerint épül fel: 144 szintjén meghatározott rend szerint él körülbelül 10.000 ember. Itt a munka, a szabadság és a családalapítás mind központilag szabályozott területei az életnek – de mindig akadnak, akiket hajt kíváncsiságuk, szabadságvágyuk arra, hogy elhagyhassák őseik (az alapítók) által választott börtönüket.

Szűkebben tekintve A siló bűnügyi történetnek is beillik, hiszen főszereplőnk a siló seriffje, a középpontban pedig az általa felderítendő gyilkosságok állnak, amik egyre csak szaporodnak.

silo

Nem olvastam valamennyi könyvet, csak az első pár részt, de bátran merem állítani, hogy a sorozat remek adaptációnak tekinthető – ami nem is csoda, ha figyelembe vesszük, hogy Howey neve is fellelhető a stáblistában a producerek között. Az első két rész egészen magával ragadó, ám ezután némiképp lelassul a cselekmény – ezen a ponton sokakat elveszíthet majd – de a végkifejlet ismét rém izgalmas, és olyan cliffhangerrel zárul, hogy örülhetünk, hogy júniusban berendelték a második évadot is, amire körülbelül egy évet kell csak várnunk.

A szokásos színészi teljesítmény méltatása mellett – a főszerepben Rebecca Ferguson (Dűne (2021)) remekel – mindenképpen meg kell említenünk a minden négyzetcentiméterében hiteles és csodás díszletet és csak szuperlatívuszokban lehet beszélni a hangszekcióról.

silo

Ha eddig csak az tartott volna vissza a megtekintéstől, hogy nincs Apple TV+ előfizetésed, felhívom a figyelmet, hogy 2023. július 31.-ig tart az az akció, melynek keretében minden Playstation 4 tulajdonos 3 havi, míg a Playstation 5-tel rendelkezők 6 havi hozzáférést kapnak ingyen, ha a konzolon keresztül regisztrálnak.

Kinek ajánljuk: Ahogyan az a legtöbb filmről és sorozatról elmondható, ez sem való mindenkinek. A siló elmélyedős, lassú, drámai és sötét történet (a nyári debütálás nem feltétlenül kedvez a nézettségének), ám ha az ilyet kedveled, kár kihagyni, mert bizonyosan az év egyik legjobbjának bizonyul.

Értékelés: 9/10

Blissenobiarella

Be the first to comment on "Silo (2023-) (A siló) 1. évad"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.