Deeplight – Magyar rövidfilm elsöprő nemzetközi sikere

A Deeplight (magyarul Mélyfény) egy teljesen hazai önerőből készült rövidfilm, ami sorra nyűgözi le a világ filmes szakembereit. Több mint 30 filmfesztiválon kapott jelölést, ebből 25 esetben el is hozta a legjobbnak járó díjat.

Londontól, Tokión keresztül egészen Berlinig sorra sikert aratott a magyar alkotás, ami gyorsan belopta magát a szakma szívébe. Répási Zsolt (rendező) és Kovács Bence (operatőr) filmje a két-három évtizeddel ezelőtti misztikus thriller műfaját hozza vissza. Az alkotás rövidségének ellenére mély mondanivalóval és gazdag szimbólumrendszerrel rendelkezik, és egy olyanfajta zsánert mutat fel, ami nem általános és bevett a magyar filmezésben. Az összetettségnek és sokszínűségének köszönhetően a nézők, minden egyes megtekintést követően újabb rétegeket ránthatnak le az alkotásról.

Maga a téma az őrületet járja körbe. A rövidfilmben a holdvilágtól derengő éjben gyötrődő nő kálváriája tárul fel előttünk. Megmagyarázhatatlan események sodorják őt fokról-fokra az őrület lázába, amiből olyan elemi erejű felismerés szakítja ki, amely egész lényére sorsfordító hatással van.

A film producere, Ridzi Gábor elmondta, a Deeplight már az első pillanattól sikerre volt hivatott. “Nagyon tetszett az fiúk elképzelése és egyedi látásmódja; hogy az átlagtól teljesen eltérő irányba vitték a teljes munkafolyamatot. Szeretek szembe menni a “fősodrással” és olyan projektekbe belevágni, amik újat tudnak mutatni és teremteni. Ez pedig egyi ilyen projekt volt. Nemcsak szakmailag, de emberileg is egy nagyon jó lelki együttműködés tudott létrejönni, az eredmény pedig magáért beszél.”

A film főszereplője Banovits Vivienne (X – A rendszerből törölve, Munkaügyek, Mintaapák), akit komoly szempontrendszer alapján választott ki a film rendezője. „Egy olyan színésznőt kerestem, akinek van egy természetes ösztönszerűség a játékában és a jelenlétében, miközben nagyon jól meg tudja jeleníteni az őrület és a félelem nagyon finom apró fokozatait… Viviben mindezt megtaláltam és a nemzetközi elismerések is azt igazolják, hogy a lehető legjobb választást hoztam.” – emelte ki Rémási Zsolt. A választás olyannyira jól sikerült, hogy Vivien nyolc filmfesztiválon nyerte el a legjobb női szereplőnek járó díjat.

A cikkben szereplő rövidfilm megtekinthető ITT.

Be the first to comment on "Deeplight – Magyar rövidfilm elsöprő nemzetközi sikere"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.