Jason Rekulak: Baljós rajzok (2023)

rekulak baljós rajzok Jason Rekulak neve valószínűleg még ismeretlen a magyar közönség számára, mert hiába, hogy a Baljós rajzok már a második megjelent regénye, fordítást egyelőre csak ez kapott. A hosszú ideje a könyvek világában szerkesztőként dolgozó szerző már első művével is tarolt, hiszen 12 nyelvre fordították le, és különböző díjakra is jelölték a The Impossible Fortress című regényt, a valódi elismerést a Baljós rajzok hozták el neki, mellyel megnyerte a 2022 Goodreads Choice Awardot is horror kategóriában.

A történet főszereplője Mallory, egy gyógyulófélben lévő heroinista lány, aki bentlakásos bébiszitternek szegődik egy igen tehetős családhoz. A kapcsolat annak köszönhető, hogy az anya pszichológus, és drogfüggők rehabilitációjával is foglalkozik, így tudja, hogy múltja ellenére Mallory személyében megbízható munkaerőre tesz szert. A felügyelt kisgyerek Teddy, egy ötéves kisfiú, akivel Mallory igazán jól érzi magát. Teddy jól nevelt, udvarias, kedves és eleven gyerek, aki különös tehetségét mutat a rajzolásban – bár anyja állítása szerint még egészen új keletű az érdeklődése.

Mallory minden formában támogatja a gyerek művészi kibontakozását és fantáziáját is dolgoztatja kreatív játékaikkal.

rekulak baljós rajzok

A helyzet majdhogynem idilli, csupán az ad aggodalomra okot, hogy Teddy-nek van egy képzeletbeli barátja, akinek Anya a neve. A kisfiú napról napra furcsább rajzokat készít: egy nőről, akit fojtogatnak, az erdőben hurcolják, vagy éppen elássák egy gödörbe. A kisfiú azt állítja, hogy ezeket Anya rajzoltatja vele, Mallory pedig arra kezd gyanakodni, hogy egy régen eltűnt nő, a helyi legenda, Annie Barrett szelleme látogathatja a gyereket, hogy a rajzokon keresztül elmondja történetét.

rekulak baljós rajzok

 

A szigorúan ateista elveket valló szülők előtt ilyesmiről természetesen szó sem lehet. Ők úgy vélik, Anya afféle ártatlan képzet, amit Teddy majd kinő, ha beilleszkedik az iskolában, Mallory azonban egyre jobban aggódik, és megpróbál teljes titokban utánajárni Annie legendájának. Mindeközben nem csupán környezete kérdőjelezi meg a lány józanságát, de ő maga is elbizonytalanodik jövőjét illetően.

A kötet különlegessége, hogy a történet szerves részét képező rajzok Will Staehle és Doogie Horner megkapó illusztrációiként megjelennek a könyvben. Ez ad egy olyan pluszt a könyvhöz, ami miatt ki tud lépni az átlagos, középszerű thrillerek köréből, illetve az, hogy bátran felvállalja a droghasználók reintegrációjának témáját. Egyéb tekintetben sablonosnak is mondható a történet, de annak kivitelezése patikamérlegen kimért recept szerint történik, így nem okoz csalódást. Remekül kezeli a személyes nézőpont általi bevonását az olvasónak, mert Mallory bár korántsem hibátlan karakter – és a regény során is sorra követ el hibákat -, de nézőpontja által közel kerülünk hozzá, és minden megvan benne ahhoz, hogy szimpatikus szereplőként közel kerüljön a szívünkhöz, és átérezzük helyzetét. A karakterfejlődés, mint olyan, nem igazán jelenik meg ebben a történetben, a Mallory-n kívüli szereplők viszonylag egysíkúak, de így is teljesen jól működnek. Külön izgalmat jelenthet a magyar közönségnek a történet hazai vonatkozása, amit a fordítás is ügyesen ültetett át.

A témaválasztásban rejlő mélységet egyáltalán nem használja ki, így nem is éri el a regény mindazt, ami lehetett volna belőle. Azonban pusztán szórakoztató irodalomként remekül teljesít, és a horror műfaj könnyedebb szegmensében igazán minőségi olvasmányt jelent, így olyanoknak is jó szívvel ajánlható, akik ódzkodnak a keményebb vonalas művektől.

Köszönjük a könyvet az Open Books kiadónak, akiktől IDE kattintva tudjátok megrendelni!

Értékelés: 7/10

Blissenobiarella

moly moly.hu logo

Be the first to comment on "Jason Rekulak: Baljós rajzok (2023)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.