Saw X (2023)(Fűrész X)

Fűrész XMég mindig kristálytisztán emlékszem a megdöbbenésre, amit 2005 februárjában éreztem miután a mozivásznon lepörögtek a Fűrész (2004) záróképsorai. Instant klasszikus, de erősen kétlem, hogy az alkotók sejtették milyen „szörnyet” szabadítanak rá a világra ezzel a felejthetetlen alkotással.

James Wan (Eleven kór, Démonok között), és Leigh Whannell (A láthatatlan ember, Upgrade) egészestés debütálása szilárd táptalajt biztosított a torture porn gúnynévvel ellátott alműfaj pár éves fellángolásának, amelyet aztán a franciák csiszoltak tökélyre az évtized második felében (Inside, Martyrs).

A közönségsiker ellenére a legmerészebb álmaimban sem gondoltam volna, hogy közel húsz év elteltével még mindig téma lesz Jigsaw kissé radikális életvezetési tanácsadása, sőt a rétestésztává nyúló saga már a tizedik felvonásnál jár.

Fűrész X

Nyilván a pénzügyi sikerességhez kétség sem férhet, hiszen a Fűrész-filmek hollywoodi mércével nézve aprópénzből készültek. A legdrágább rész leforgatása sem került többe 20 millió dollárnál, míg a világszintű mozis összbevétel már egy milliárd (!!!) dollár felett jár.

A kritika ugyanakkor soha nem ölelte keblére a franchise alkotásait, a szappanoperákat megszégyenítő csavarokban bővelkedő történetfonal audiovizuális prezentálása erősen hullámzó minőséget mutat. Ugyanakkor a legtöbb rajongó egyetért abban, hogy a korai darabok mindenképpen erősebbek, de a nagyszerű első részhez semelyik folytatás sem tudott felnőni.

Fűrész X

A legutóbbi, 2021-ben bemutatott, Spiral alcímmel ellátott förmedvényt szerkesztőségünk egyöntetű utálattal fogadta, így már nem sokan voltunk kíváncsiak rá, hogy jelenleg milyen irányba tart a széria. Ettől függetlenül javíthatatlanul optimista énem szerepeltette a Fűrész X-et az idei esztendő legjobban várt horrorfilmjeinek listáján, lássuk hogyan sikerült Jigsaw vérgőzös visszatérése/múltidézése!

A lassan trendnek számító, Blumhouse-stúdiótól lenyúlt koncepció (lásd: új Halloween-trilógia, új Ördögűző-film) mentén az aktuális események az első két rész között játszódnak, így tulajdonképpen a tizedik rész az első darab közvetlen folytatásának tekinthető. Ha azon a tényen átlendülünk, hogy az alkotók egy fityinget sem költöttek főszereplőink digitális megfiatalítására, hamar elkaphat minket a korai filmek hangulata.

Fűrész X

A beteg és kétségbeesett John Kramer rákja gyógyításának reményében Mexikóba utazik egy kockázatos kísérleti orvosi beavatkozásra. A helyszínen azonban kiderül, hogy egy évek óta folyó átverés-sorozat áldozata lett, amely a legkiszolgáltatottabb emberek végső elkeseredését használja ki. Természetesen az elkövetők óriási bakot lőttek, hiszen Jigsaw ennél kisebb igazságtalanságok felett sem szokott szemet hunyni, az események további lefolyása pedig nagyjából borítékolható.

Fűrész X

A legnagyobb örömhír az, hogy az előzetesen befutó kifejezetten pozitív kritikák egyáltalán nem túloztak, a Fűrész X valóban a széria legjobb alkotásai közé tartozik. A kétórás játékidő elsőre túlzottan hosszúnak tűnhet, de a film szépen építkezik, így mire félúton elérjük azt a szegmenset, amelyet minden néző a legjobban várt, egy szemernyi kétség sem maradhat bennünk, hogy a franchise visszatalált a helyes útra.

Ami ezután következik az bizony az előző részek ismeretében is embert próbáló, és a Sikoly VI esetében indokolatlannak érzett legszigorúbb korhatár-besorolás (X) ezúttal szerintem teljesen indokolt. Emiatt aktuális kritikám tárgyát csak este tíz óra után vetítik a magyar mozik, de megéri kivárnunk a késői kezdési időpontot, mert Jigsaw ezúttal valóban kitett magáért.

Fűrész X

A fogcsikorgató kínzásoktól nem ment meg minket a korábbi epizódokban megszokott gyors vágás, itt bizony végig kell néznünk a percekig tartó öncsonkításokat, így aki szórakoztató filmes programot keres, az messze kerülje el a Fűrész X-et! A többieknek viszont meleg szívvel ajánlom a legújabb felvonást, ami az aggasztó előjelek ellenére nagyon tisztességes bővítése a sztorinak.

Ahogy az várható volt, a pénzügyi siker sem maradhatott el, hiszen a 13 millió dolláros gyártási költségek ellenében közel 30 millió dollárt kalapozott össze a film a premier hétvégéjén világszinten. Szóval készülhetünk a következőre, és nagyon remélem, hogy a most látottak szellemében folytatódik majd a franchise.

7.5/10

afiaf

Be the first to comment on "Saw X (2023)(Fűrész X)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.