Horváth Márk – Lovász Ádám – Nemes Z. Márió: H.P.Lovecraft – Poszthumanista olvasatok (2023)

Ebben ​a tudományos igényességgel készült monstre kötetben a szerzőtrió nem kisebb feladatra vállalkozik, minthogy magyar nyelven elsőként a poszthumanista gondolkodás távlatában átfogóan bemutassa a weird fiction zsánerében alkotó Howard Phillips Lovecraft (1890–1937) munkásságát a legfontosabb műveit érintve, különféle tematikák mentén.

Oldalunkra vissza-visszatérő olvasóknak valószínűleg nem kell külön bemutatni Lovecraft fantasztikus írói munkásságát és a weird elbeszéléseit már-már lakossági szintre egyszerűsítő (és többnyire egyébként is középszerűvé degradált) filmes adaptációkat, viszont egy ettől radikálisan eltérő aspektusban talán még tudunk/tudnak újdonságot mondani. Ugyanis az ITEM Alapítvány és a Kijárat kiadó közös, meglehetősen vaskos kiadványában a kozmicista horroríró humanizmuson túli eszméivel foglalkoznak. Többek között azt a fajta kívülálló szemléletet vizsgálják, ahol világunkat idegen erők irányítják, kényük-kedvük szerint alakítják, és ahol az ember csupán egy jelentéktelen játékszere a végtelen univerzum fekete vásznán túlról érkező entitásoknak, a kiszolgáltatottság és a beletörődés jegyében.

A kötet anyaga hat, különféle alfejezetekre osztott részből tevődik össze: filozófia (milyen formában bukkan fel például a szerző közismert mizantrópiája és rasszizmusa a műveiben), poszthumanista (az emberen túli horror megjelenítésének lehetőségei), mitológia (legismertebb alkotásokban szereplő entitások részletes elemzése), gótikus (gótikus környezet megjelenítése az író elbeszéléseiben), sötét ökológia (térben és időben bekategorizálhatatlan sötétség ábrázolástechnikája és embertelen tájak), valamint a vizualitás (lovecraft-i esszencia további globális fejlődése a filmművészetben és képregényekben).

Ezek a tudományos igényességgel megírt eszmefuttatásokat tartalmazó tematikák rendkívül sokszínű és típusú forrásanyagból merítenek, és viszik végig azok gondolatmeneteit számtalan példával illusztrálva. Emiatt értő olvasása meglehetősen lassú és nehézkes; szövegkorpuszban használt idegen szavak okán én is viszonylag sűrűn néztem utána ennek vagy annak. Rendkívül informatív és iszonyatosan tömör, ezért nem árt a fejezetek alcímei között szüneteket beiktatni. Viszont, ha egy idő után rááll az ember agya, akkor egy elképesztően gazdag és szerteágazó háttéranyagot biztosít Lovecraft szellemiségét, ideológiáját és esszenciáját illetően. Akinek pedig még esetleg ez sem volt elég, és tovább kutakodna, a kiadvány végén található feldolgozott művek listájában újabb és újabb kötetek állnak rendelkezésre a témában.

A kötetet köszönjük a kiadónak, akiktől ITT lehet megrendelni a kötetet.

Értékelés: 9/10

eyescream

 

Be the first to comment on "Horváth Márk – Lovász Ádám – Nemes Z. Márió: H.P.Lovecraft – Poszthumanista olvasatok (2023)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.