Justin Cronin: A révész

Justin Cronin neve A szabadulás trilógia írójaként lehet ismerős a magyar olvasók számára, ám a méltán híres posztapokaliptikus történet szerzője nem mondható aktív alkotónak. Több mint 30 éves írói pályafutás alatt mindösszesen 6 könyve jelent meg, melyek közül legutolsó műve tavaly megjelent és a Fumax kiadó által most nekünk is elhozott A révész című sci-fi alkotása. Az új Cronin regényre 7 évet kellett várni a szerző kedvelőinek, mely ismét ezúttal egy merőben más történetet tár elénk. De vajon megérte a hosszas várakozás?

A révész története egy utópisztikus világba kalauzol el minket. Prospera lakói idilli életet élnek, mindenki a saját hobbijainak, hóbortjainak, boldogságuk minél tökéletesebb kiélvezésének él. Nincs gondjuk a megélhetésre, a közbiztonsága, a betegségekre és bizony a halált is maguk mögött hagyták. A világtól elzárt szigetcsoport lakói mindnyájan egyfajta életerő százalékkal rendelkeznek, ami ha eléri a kritikus 10%-ot, egyszerűen elmennek a Gyámkert nevű szigetre, ahol reinkarnálódnak egy új, fiatal testbe és kezdhetik előről az életet. Az ilyen embereket kísérik utolsó útjukra az úgynevezett révészek, kiknek egyike könyvünk főszereplője Proctor is.

Proctor egy napon saját édesapját kell, hogy a Gyámkertre tartó komphoz kísérje, ám az utolsó keserédes búcsúk közepette az idős ember furcsa viselkedést produkál, és különös dolgokat súg fiának. A dolgok ezután rohamléptékben romlanak el. Proctort sorra érik a különösebbnél különösebb események, az egész idilli élete és a tökéletes Prospera világa alapjaiban kezd megrepedezni, miközben őt furcsa álmok kísértik éjjelente. Prospera lakói viszont sosem álmodnak.

Justin Cronin egy nagyon okosan és szépen felépített utópisztikus világot tár elénk, számos rejtéllyel és izgalommal. Már a könyv nyitó fejezete is megannyi kérdést von maga után, ami a későbbiekben csak fokozódik. A cselekmény szép tempósan halad, miközben megismerjük szereplőinket és a világ működését, unatkozni nem igazán fogunk, egyik váratlan fordulat követi a másikat, és folyamatosan halmozódnak a rejtélyek és kérdések a fejünkben. Szerencsére mindezt a könyv vastagsága ellenére abszolút nem túlírt stílusban tárva elénk, amire egyébként hajlamos az író. Sajnos viszont főbb karaktereink teljesen átlagos, felejthető szereplők, nemsok egyéniséget tartalmaznak, nem igazán lesz ami megfoghatna minket velük kapcsolatban, így a rajtuk keresztül megélt események sem lesznek olyan erős hatással ránk. Míg a mellékszereplők között már akadnak kimondottan érdekes egyének, ám ők viszont nem kaptak kellő figyelmet az írótól, így nem is tudnak megfelelően kibontakozni. Egyszóval hiába a karaktereink drámai életútja, a kalandos történet, ha hát mindez igazából a háttérbe is szorul az egymásra halmozódó rejtélyek mögötti tartalom keresése közben. Mert az olvasót ez fogja valójában előre vinni, mivel tudni akarjuk mi miért történik, mi mit jelenthet, és igazából kit érdekelnek egy párkapcsolati konfliktus, régmúltba nyúló családi dráma, társadalmi ellentétek, amikor mindez csak körítés a misztikum köré.

És igazából ez az egyetlen baj a könyvvel, hogy hiába kapunk egy szépen átvitt társadalom kritikát az osztálykülönbségekből adódó feszültségekről, hiába kapunk valós emberi drámát, ha mindezt olyan karakterek szemszögéből éljük át akik abszolút érdektelen, középszerű személyiségek. Akik nem képesek megfogni az olvasót, és így az ő életükön át, mi sem vagyunk képesek átélni a világuk drámáját. Helyette marad a misztikum és rejtélyek tárháza, melyek bőven képesek elvinni a könyvet a hátukon, hisz kifejezetten érdekes fordulatokat és csavarokat hoznak magukkal, amik kényelmesen kárpótolnak minket.

Összességében tehát A révész egy kifejezetten érdekes világot bemutató, rejtélyekkel és misztikummal dúsan megrakott könyv, ami sajnos kissé unalmas vagy éppen rendesen ki nem bontott karakterekkel és egy burkoltan felvázolt sajnos a mindenkori emberiségre érvényes társadalom kritikával várja az olvasót.

Értékelés: 8/10

Kinek ajánljuk: Aki kedveli az író munkásságát, valamint egy igazi rejtélyes történetet akar olvasni.

wooltur

A könyvért köszönet a Fumax kiadónak, akiktől IDE kattintva tudjátok megrendelni a könyvet!

Be the first to comment on "Justin Cronin: A révész"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.