2019 Top 10 horror – Szerkesztőségi toplista

Hamarosan véget ér a 2019-es esztendő, és szokásunkhoz híven ismételten csak számot vetettünk az aktuális évről. A forgalmazóknak köszönhetően idén rengeteg jól sikerült darab jutott el a hazai mozikba, ez pedig a toplistánkon is látszódik, hiszen az elmúlt évektől eltérően, idén kifejezetten a mainstream horrorfilmek hódították el a legjobb helyezéseket. Cikkünk végén pedig röviden megnézzük azt is, melyik produkciókat utáltuk legjobban a Cinegore-nál.

Ahogyan évek óta mindig, ezúttal is a Cinegore szinte minden szerkesztője leadta a voksait, így a 16 fős írói gárdából most tizenketten voksoltak legalább egy filmre. Természetesen a horror kategóriája igencsak tágan értelmezett, ezt kérjük, ezúttal is vegyétek figyelembe, de igyekeztünk a top10-es listánkba kizárólag olyan darabokat beválogatni, amelyek méltóak voltak ahhoz, hogy a Cinegore-on is írjunk róluk. Ami viszont korábban talán még soha sem volt, az az, hogy 2019-ben két filmet is az év horrorjának választottunk. Így amolyan megosztott első helyet érdemelt ki egy olyan mű is, amelyet csak nagyon kevesen láttak. Nézzük hát a top10+1 horrorfilmet 2019-ből!

10. The Hole in the Ground (A gyermek)

2019 a gyerekfilmes horrorok éve volt, elég ha csak mondjuk a Prodigyre, a Brightburnre vagy listánk 10. helyezettjére, a talán legkevesebb figyelmet kapó The Hole in the Groundra gondolunk. A hazánkban csak az A gyermek címen futó film vegyes fogadtatásokat kapott ugyan, a szerkesztőségen belül is nagy volt az ellentét, de akiknek tetszett, azoknak nagyon tetszett.

9. Joker – kritika

Rögtön egy Oscar-esélyest üdvözölhetünk a 9. pozícióban, hiszen Joaquin Phoenix egyértelműen favorit az Akadémia szobrocskájára. Bár a Joker közel sem horror, viszont egy hihetetlenül erős karakterdráma, igazán sötét hangulattal, ami azért kuriózumnak nevezhető a szuperhősös filmek témájában.

8. In the Tall Grass (A magas fűben) – kritika

A magas fűben

Talán senkit sem fogunk meglepni azzal, ha ideje korán lelőjük a spoilert: nem ez lesz az egyetlen Stephen King-adaptáció a top10-es listán. Az In the Tall Grass játékidejét sokan kritizálták nálunk is, de az alapötlet, és főleg a film első fele igencsak izgalmasra és feszültre sikeredett. Nem ez a legjobb King-film, de kétségtelenül a jobbak közül való.

7. Glass (Üveg) – kritika

Valószínűleg az elmúlt évtizedek egyik legmegosztóbb rendezője M. Night Shyamalan, akinél nemigen van középút: vagy pocsék, nézhetetlen, szégyellnivaló filmmel áll elő, vagy olyat produkál, amelyet nagyon kevesen tudnak rajta kívül. A Sebezhetetlen és a Split után a Glass-szal együtt egy igazi franchise-zá állt össze Shyamalan műve, amely méltó az elődökhöz – habár anno a Split bronzérmes volt a Cinegore-nál. Remek színészi alakítások, megfelelően kikapcsol és szórakoztat, így a Glassnak helye volt a legjobbak között.

6. Pet Sematary (Kedvencek temetője) – kritika

Kedvencek temetője (2019)

King mesterhármasának második darabja, ám ezúttal egy remake került fel a legjobbak közé. A Kedvencek temetője 2019-es feldolgozására minden második szerkesztőségi tagunk adott egy voksot, igaz, így is csak a középmezőnyben végzett. A kicsit megváltoztatott forgatókönyv és a remek színészi játék viszont sok kritikus tetszését elnyerte – nem csoda, ha minket is megvett egy hatodik hely erejéig.

5. Escape Room (Végtelen útvesztő) – kritika

A szabadulószobák virágkorában nem meglepő, hogy ilyen tematikájú filmek is futószalagon érkeznek. Az viszont már szinte sokkolt minket, hogy mennyire jól sikerült az Escape Room. Rendkívül pörgős, ötletes, szórakoztató darab lett, amely meglepő módon senkinél nem lett első, de nagyon sokaknál top5-ös.

4. Ready or Not (Aki bújt) – kritika

A könnyed kis Aki bújt egyértelműen az év pozitív meglepetése, így kiérdemelte a 4. helyet a listánkon. Végtelenül egyszerű, a maga nemében nyugodtan mondható, hogy bugyuta kis film, amely mégis nagyon tud szórakoztatni. Végig izgalmas, közben néha humoros és a szerethető karakterek még tovább emelnek a nívón. Igazán üde színfoltja az idei mozis horror-felhozatalnak.

3. Us (Mi) – kritika

Jordaen Peele nevét nemrég ismerhették meg igazán a nézők, hiszen Get out! című remekműve Oscar-díjat is nyert, illetve nálunk is az év negyedik legjobb horrorja volt anno. A színvonal semmit sem esett, az US egy nagyon kemény témájú, rendkívül eredeti film, amely kiszámítható befejezése ellenére is parádés szórakozást nyújt.

2. IT – Chapter two (AZ – 2. fejezet) – kritika

stephen king it az chapter 2 circus pennywise

2017 legjobb horrorfilmjének folytatása már csak a második helyre fért fel, ami még így is rendkívül szép dolog, tekintve, hogy az AZ második része rendkívül hosszú és néhol vontatott is lett, amely egy horrorfilm egyik legnagyobb ellensége. Stephen King mesterhármasának harmadik darabja viszont a horror-fanatikusoknak rendkívüli módon bejött. Mi is imádtuk, de még így sem tudta leszorítani az első helyezett filmet, amely a…

1. Midsommar (Fehér éjszakák) – kritika

Midsommar

A Midsommar első helyéhez szinte kétség sem férhet (legalábbis férhetne, ha a +1 nem szerepelne alant a listánkon), még egy szerkesztőségi kerekasztal keretein belül is ódákat zengtünk Ari Aster idei, részben Magyarországon készített filmjéről. Az igen megosztó Örökség után a Fehér éjszakák iszonyú durván letarolta az évet, hiszen 12 szerkesztőből 9 voksolt rá, öt kollégánál pedig konkrétan első helyen végzett. Hangulatos, nem veszélyesen elvont és nagyon sokkoló. Le a kalappal a Midsommar előtt!

 

+1. Lighthouse (Világítótorony) – kritika

Azonban a lista nem lenne korrekt és teljes, ha nem emelnénk ki külön a Lighthouse című  filmet. Ha csak a szavazatokat nézzük, akkor csupán a 7. helyre férne oda, ha viszont az átlagpontszámot, akkor kimagaslóan Nr 1. Robert Eggers kőkemény dráma-horrorját mindösszesen három szerkesztőnk látta a lista elkészültéig, de ez két első és egy második helyet jelentett Dafoe-nak és Pattinsonnak. Így idén egy amolyan megosztott első hely keretében a Midsommar mellett a The Lighthouse-t is aranyéremmel jutalmazzuk.

 

A legrosszabbak…

A horrorok megosztottságára és a véleménykülönbség szépségére nagyon jellemző, hogy szinte minden toplistás darab kapott valakitől negatív értékelést. A Pet Semataryre hárman, az US-ra pedig ketten is szavaztak, de kapott voksot az IT 2. is. Szerkesztőségünk képzeletbeli Arany Málnáját viszont az a film kapja, amely magasan a legtöbb szavazatot kapta. Így büszkén hirdetjük ki, hogy az év legrosszabb horrorja szerintünk A gyászoló asszony átka (kritika). A The Curse of La Llorona azoknak való, akik életünkben nem láttak még horrorfilmet és fogalmuk sincsen, mi az a kliséhalmaz. Végtelenül egyszerű, sablonos, minden perce előre lezongorázható. Az abszolút vesztes tehát megvan, de érdemes még kiemelni negatív példaként az Annabelle-t, illetve a Dead Don’t Die-t is.

Listánk kizárólag szubjektív véleményekből áll. Mi így láttuk a 2019-es évet, de kíváncsiak vagyunk, nektek mi a véleményetek az idei felhozatalról. Kérjük, akár itt, akár a Facebookon írjátok be a ti kedvenceiteket vagy csak hordjatok le minket a sárga földig, mert a ti favoritjaitok kimaradtak 🙂 Nemsokára pedig érkeznek majd az idei év legjobb sorozatai, és egy összefoglaló, hogy mit is várunk 2020-ban, illetve egy rendhagyó post keretein belül értékeljük az idei évet Cinegore-os szemmel is.

Aki pedig az előző évi top10-es listákra kíváncsi, az itt tudja elolvasni őket:

2018 top10

2017 top10

2016 top10

5 Comments on "2019 Top 10 horror – Szerkesztőségi toplista"

  1. A 2019-es év leghosszabb (nem csak) horror filmjei listára én benevezném, és szerintem kiütéssel nyerne is Fekete karácsony legújabb feldolgozása, tényleg lesz róla kritika?

  2. * Elnézést az év nem leghosszabb, hanem legrosszabb! horror filmje a Fekete karácsony.

  3. …hát a Lidérces mesék éjszakája jól lemaradt…

  4. https://www.imdb.com/title/tt6079516/?ref_=nv_sr_srsg_0

    Ezt a filmet láttátok srácok? 🙂 Szerintem simán felfért volna a listára 🙂

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .