Felidae (1994) (Karmok harca)

Láttad a Macskarisztokratákat? Na akkor vond ki belőle a cukiságot meg az éneklést, helyettesítsd vérrel, belekkel, erőszakkal, szektákkal, nyomozással, szexszel meg őrült tudóssal. Mindezt persze macskaperspektívában. Na, kábé itt vagyunk, ez a Felidae.

Francis, a fiatal kandúr gazdájával épp most költözött új helyre, de ennek az épületnek még a szaga sem stimmel, mintha valami laboratórium vagy orvosi rendelő lett volna annak előtte… Nemsokkal megérkezése után szörnyű gyilkosságról szerez tudomást, amit újdonsült barátja, Kékszakáll a “konzervnyitók” számlájára ír, mondván, ilyen kegyetlenségre csak ők (azaz mi) vagyunk képesek. Francis viszont meg van győződve arról, hogy nem ember tette, ezért úgy dönt, végére jár az ügynek, mivel úgy hírlik, nem ez volt az első ilyen eset már a környéken. Nyomozása közben belebotlik egy furcsa vallási szektába, akik igyekeznek hősünket jobblétre szenderíteni, ami kishíján sikerül is nekik. Miközben egyre több információhoz jut az ügyet illetően, egyre több hulla kerül elő a kertek alól, közben szörnyű rémálmok gyötrik éjszakánként, amik valahogy mintha mégis közelebb hoznák Francist a megoldáshoz.

Kékszakáll javaslatára meglátogatják Pascalt, a tudós öreget, aki újabb információkkal látja el hősünket, miközben az ügy csak egyre bonyolódik, a gyilkosságok pedig egyre kegyetlenebbek. Francis a házuk pincéjében régi videofelvételre bukkan, melyek nemis olyan rég zajlott embertelen genetikai kísérletekről árulkodnak, amiket ráadásul élő fajtársain végeztek különös kegyetlenséggel. A tömegsír is rejteget meglepetéseket a város alatti katakombákban. A szálak kuszálódnak, de mi köze van mindennek a szektavezető Jokerhez és egy ősi egyiptomi macskafajhoz? És ki ez a titokzatos Claudandus, akiről a legendák szólnak? Mire a válasz meglesz, az összefüggések is tisztán látszanak majd, de vajon ér-e annyit az egész, hogy Francis az életét áldozza érte?

A török származású német szerző, Akif Pirincci izgalmas detektívregényéből készült egész estés animációs film a szintén német Michael Schaack rendezésében. Valójában több mint szimpla krimi; inkább egy misztikus thriller amit a  horrorisztikus álomjelenetek csak még sötétebb tonusúra festenek; kiömlő belsőségekkel és izgalmas történettel, na meg rengeteg macskával. Széplelkű cicakedvelőknek és gyerekeknek kifejezetten nem ajánlom.

8/10

phobic23

4 Comments on "Felidae (1994) (Karmok harca)"

  1. Éljenek a rajzfilmek, amik képesek ilyen szinten lerombolni a gyermeki ártatlanságot!

  2. hmm… kedvet kaptam hozzá 🙂

  3. “Úristen Betti, egy mesében nem mondják azt a cicák, hogy kefélés!!!” 😀

    Nagyon izgalmas és meglepően mély jelentésű történet egy rajzfilmhez képest! Köszi az ajánlást!

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.