Trog (1970)

A Warner testvérek vagy legalábbis az általuk létrehozott stúdió soha nem lopta az ötleteket a szomszédtól ha egy jó kis állatos horrort akart piacra dobni, gondoljunk csak a Them! hangyáira vagy a Fekete skorpióra! Most Freddie Francis rendező – aki inkább operatőrként ért el sikereket (Elefántember, Cape Fear stb) – már Oscar-díjasként úgy gondolta, hogy képes megbirkózni a rendezéssel és a majomberekkel is, így utólagosan is üzenném neki, hogy NEM!

Három barlangász rátalál egy fel nem fedezett járatrendszerre a várostól kb. 500 méterre egy nyílt mezőn. Ez idáig, hogy nem vették észre az rejtély, végül is eme pici baki belefér, legalábbis mi trash edzett nézők elhisszük, hogy egy kísértetiesen elhagyatott helyen járunk, szerencsére ebben a hungarocell díszletek segítségünkre lesznek. Hőseink, mivel harcedzett természetbúvárok, így nem hívják egyből Juhász Árpi bácsit, hanem inkább maguk fedezik fel a vadon eme elfeledett csodáját. Egy ideig minden jól megy de hoppá(!) egyiküket agyonüti egy majomfejű ember a másik kettő pedig sokkos állapotba kerül Lipótmezőre. Az ottani igazgatónő Dr. Brokhton, a megbízott nyomozóhoz hasonlóan kételkedik, de mikor saját szemével látja az elvetemült lényt, maga kéri a Scotland Yard segítségét, hogy hozzák fel a különös kreatúrát, de bár ne tették volna!

Dr. Brockton elmagyarázza a közvéleménynek, hogy egy trogloditával (mostantól csak trogi), azaz egy barlanglakóval van dolguk, aki átmenet a homo habilis és a homo erectus között. Magyarázatot éppenséggel nem kapunk miért és hogyan volt képes napjainkig túlélni tök egyedül a sötétben több százezer éven keresztül, de tegyük szívünkre a kezünket, ez senkit nem érdekel. A lényeg, hogy gyilkoljon már ez a tetves 🙂 Ám míg elkezdődik az eléggé nyögvenyelősre és szaggatottra sikeredett mészárlás, addig kapunk egy Kongó előérzetett amint a profok megpróbálják beszédre tanítani emlősünket és egy csipetnyi King Kongot. Ezenkívül az Irwin Allen nevével jegyzett 1956-os The Animal World Ray Harryhausen által rendezet The Prehistoric Sequence című kis etűd, teljes 10 perces változatát vágatlanul megtekinthetjük, ami itt az egyértelmű és felesleges lopáson túl trogi tudatalattiját szolgáltatott bemutatni. Tisztelem Ray bácsit, de egész nyugodtan kimaradhatott volna!

A valamikori Oscar-díjas Joan Crawford utolsó filmje volt a Trog, egy híres és tiszteletre méltó életmű méltánytalan befejezése. Mindazonáltal viszont, főleg zs-kategória rajongóknak egy szórakoztató, néhol meglepően véres kis filmet sikerült összehozni, ami persze röhejes és Crawford kivételével mindenki által túljátszott. Ám ami fő, hogy lehet szeretni. Trogi annyira komolyan vehetetlen, a bírósági tárgyalás Hershell Gordon Lewisosan nevetséges, de mégis van bája, amikor kell mer erőszakos lenni és jelen esetben ez is elegendő!

 

Értékelés: 6/10

 

Miskei

Be the first to comment on "Trog (1970)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.