Cápa – összefoglaló

Steven Spielberg mondta: „A Cápa, ha nem csinál pénzt, csak egy katasztrófafilm. Sőt, igazi katasztrófa.”. Pénzt csinált, sőt olyannyira rengeteg dollárt fialt, hogy ez lett az első blockbuster, az állatos horrorok megújítója és minden idők legismertebb filmje.

Peter Benchley regénye önmagában nem ért el volna sikereket, de Spielbergék csak azért, hogy a közönség reakcióját felmérjék, elterjesztették Kaliforniában, felvásároltak belőle nagy mennyiséget, és mivel itt már pár ezer eladott példányszámtól bestsellernek számít egy könyv, így hamar ott volt a középpontban a toplisták élén. Innentől már a gépezet beindult, és mint a cápa, éhségtől kikerekedett szemeivel száguldott előre megállíthatatlanul, annak ellenére, hogy sem rendező, sem forgatókönyv nem volt a horizonton.

Alapvető változtatások eszközlése után, kezdetleges anyaggal és stábbal kezdődött a forgatás, ami az előre elhatározott 55 nap helyett 155 nap lett. A forgatókönyvírók sűrűbben váltogatták egymást, mint a Szigeten a toitoi előtt az emberek, és az egész forgatás kaotikusra sikeredett, amit jól példáz a törpe esete.

Történt ugyanis, hogy egy élő carcharodon carcharias befogása nem volt lehetséges, a műcápától meg vonakodtak, így a producer Richard D. Zanuck előállt a megoldással: tegyenek egy miniatűr ketrecbe egy törpét, menjenek ki a nyílt vízre és ha jön egy cápa már indulhat is a felvétel. Tartottak kisnövésű embereknek egy castingot, ahol a megjelentek közül senki sem felelt meg, míg az utolsó pillanatban belépett Carl Rizzo, vérző fejjel és szétszakadt ruhában, majd közölte, hogy most karambolozott, de a válogatásról nem akart lemaradni. Spielbergék kérdezték van e búvár tapasztalata. Hogyne lenne, a cápákkal meg kimondottan baráti a kapcsolatom!- mondta Rizzo, így felvették. Kimentek a helyszínre rohadt lólábszárakkal beetettek, Rizzo és a stáb a ketrecek mellett várták, hogy felbukkanjon a nagy fehér. Kortyolgatták a kávét és egyszer csak megjelent. Viszont Rizzo beijedt amikor meglátta az álkapcsokat, bemenekült a vécébe, magára zárta és nem volt hajlandó előjönni, sőt még azt is bevallotta, hogy hazudott és soha nem volt rajta búvárruha. Hajózhattak haza felvétel nélkül, amit végül műcápával a vágó Verna Fields úszómedencéjébe vettek fel Dreyfussal, aki tüdőgyulladást is kapott.

John Williams a zenét Spielbergnek ellentmondva készítette, a színészek lázadoztak, a forgatókönyv helyben íródott, a storyboardok pedig két jachtot is elfoglaltak, de végül a rengeteg nehézség ellenére bemutatták 1975. június 20.-án, és már a nyitóhétvégén rekordokat döntött. A filmes világ művészként kezdte kezelni rendezőjét, a közönség keblére ölelte, még Oszkár bá is megtámogatta, egy szóval a Cápa mindent vitt.

A Cápa franchise egyik további tagja sem tudta hozni ezt a színvonalat, bár a második rész így is minden idők legjobban jövedelmező folytatása lett. Történetben nem tudtak megújulni, a cápát pedig egyre intelligensebbé, gondolkodó és érző lénnyé „degradálták”, holott erejét pont ösztönössége jelentette. Nem érdekli semmi, csak a húsevés, a létfenntartás mindenáron, és mikor orrában ott lüktet az embervér semmivel sem összetéveszthető édeskés szaga, nem tud megállni. Erre a negyedik részben már nem is táplálkozik, csak mérföldeket úszik, pusztán a bosszúja kiteljesítése miatt. A sorozat Oscarban és Aranymálnában egyaránt bővelkedik, bevételei és a filmtörténelemben elért eredményei Olümposzról a Marianáig esik, pedig a harmadik rész még 3D-technikával is megpróbálkozott, illetve egy-két merészebb elemmel is kérkedik, csak hát pont a harmadik dimenzió öli meg az élvezetet.

Miután Hollywood elengedte a sorozat uszonyát, akkor jöttek az olaszok és hiába nem volt már több bőr a tetemen, ők még akkor is nyúzták. Persze nem csak konkrétan cápás filmek készültek, hanem az állatos horrorok ezrei, piranhával, krokodillal, medvével és kutyával, manapság meg ezek vérfertőzéseivel.

Az első rész klasszikus, a folytatások pedig olyan színészeket foglalkoztattak vagy éppen indítottak el a pályán, mint Dennis Quaid, Lea Thompson, Luis Gossett Jr vagy Michael Caine, ráadásul szórakoztatási faktor még akár magasra is rúghat, mikor Caine szárazon jön ki a vízből, vagy mikor épp egy lerágott kar úszik a képünkbe, 3D-ben.

 

A filmek értékelése: itt!

Miskei

Be the first to comment on "Cápa – összefoglaló"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.