Nathan Archer: Predator: Cold War (1997) (Jég és vér)

Annak idején a Szukits Kiadó megalapította a Hydra-könyvsorozatot, amiben sok sci-fit, fantasy-t és hasonló nyalánkságot adtak ki és bár a Hydra már megszűnt, máig az említett cég jelenteti meg magyar nyelven a Predator-univerzumhoz tarozó regényeket. Ezek közül az első a Nathan Archer tollából származó Betondzsungel, ami nekem csak képregény formájában van meg, de így is elmondhatom róla, hogy se nem eredeti, se nem érdekes. Az alaphelyzet ugyanis az, hogy Dutch-nak (Schwarzi karakterének A Ragadozóból) van egy hasonló kvalitású izomkolosszus öccse, Schaefer, aki New Yorkban nyomozó és a társával meg egy rakás katonával együtt kénytelen szembenézni az idegen vadászokkal a város szívében. Vagyis a második film alaphelyzetét fejelik meg az elveszett testvér kliséjével. Azonban érdekes módon a Betondzsungel folytatása, az itthon legnehezebben beszerezhető Jég és vér igencsak jó lett! Hogy mitől? Kattints tovább és elmesélem neked!

Szibéria legkegyetlenebb szegletében, a Jamal-félszigeten lezuhan valami a semmi közepén álló aszjimai olajszivattyú-állomás közelében. A különös tárgy radioaktív és a környéken hamarosan gyors ütemben, rejtélyes módon kezdenek elhalálozni az emberek, az igazságot pedig csak Ligacseva hadnagy tudja, az állomáson lezajló mészárlás egyetlen túlélője… Közben az Egyesült Államokban az illetékesek hamar rájönnek, hogy mi is ez az űrből érkezett tárgy, és hogy mi okozza a pusztítást: a rútpofájú földönkívüliek visszatértek a Földre! Az alig egy éve lezajlott new york-i csatát megjárt Schaefer nyomozó, a vidékre visszavonult Rasche sheriff és a hirtelen ismét állományba léptetett Philips tábornok mind különböző okokból megindulnak a jégmezőre, hogy ismét szembeszálljanak a Ragadozókkal! Ám az orosz és az amerikai kormány prominens tagjainak nagyon fáj a foga az elképzelhetetlen erőt biztosító idegen technikára. Vajon kié lesz a nagy zsákmány: az amcsiké, a ruszkiké vagy a dögöké?

A felvezető fejezet most is nagyon unalmas, dacára az érzékletes leírásnak, ám az orosz főhősök kezdeti dominanciája érdekessé teszi ezt az ízig-vérig amerikai sztorit. Schaefer személyében egy igazán Arnold Schwarzeneggerhez méltó utód jelent meg a történetben, aki eszes, erős és óriási szövege van, ráadásul az igazságot tartja szem előtt, nem saját vagy mások egyéni érdekei vezérlik. Az előbb-utóbb melléje szegődő Ligacsevára ugyanez jellemző; ám éppen emiatt ők olyan emberek, akikért senki sem fog könnyeket hullatni, akik senkinek nem fognak hiányozni, ám nekik kell lépniük, mert ha senki nem tesz semmit, borzalmas következményei lesznek az újabb vadászatnak…

A Jég és vér nem csak rövid terjedelme (alig több mint 200 oldal) és izgalmas, véres eseményei miatt érdekes, hanem a kitűnő humora miatt is. Archer marhajó poénokat ad a szőke hős szájába, és ugyanígy kellemes perceket okozhat a bunkó kommandósok egójának letörése vagy amikor Rasche egy kicsit megszorongatja a hadsereg nagykutyáinak mogyoróit:D És bár akad egypár marhaság, a jól megírt szereplők, a király dumák és a Predatoroktól elvárható mészárlás megfelelő adalékban összekeverve kiad egy olyan könyvet, amiért egyáltalán nem sajnálom a kis híján 3000 Ft-os összeget, amit kifizettem érte. Bár nem annyira szövevényes, mint A vadászok szigete és a szörnyek sincsenek benne annyira fókuszban mint A prédánál, a Cold War mégis kötelező darab a másik galaxisból érkező félelmetes harcosok kalandjait nyomtatott formában kedvelőknek. Sajnálatos, hogy szinte sehol nem lehet hozzájutni, de ha valahol találsz egyet, csapj le rá, garantálom, hogy nem fogod megbánni! (A nyitó- és a zárókép a szóban forgó regény képregény-változatából származik.)

értékelés: 10/10

tvshaman

3 Comments on "Nathan Archer: Predator: Cold War (1997) (Jég és vér)"

  1. Ez ilyen sokat ér? Van egy példányom a padláson, ezek után megy a v betűs aukciósra:D

    • Elég nehéz hozzájutni, merthogy ez egy jó regény és akinek megvan az nem akarja kiadni a kezéből. Aki mégis feltezsi arra az oldalra, az megteheti, hogy diktálja az árát, mivel egyszerre egynél töb nem szokott fent lenni belőle.

  2. most olvastam újra az Alien4 első két könyvét, elvileg a Ripley Háborúja következne, gyerekkorom nagy kedvencei, majd sort kerítek a Predatorokra is :))

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.