The Black Cat (1941)

A fekete macska története nem lehet ismeretlen egy misztikum és, vagy horror rajongó szemében, Edgar Allan Poe halhatatlan története örökzöld a világirodalomban. Számos feldolgozás készült belőle, és ebből jól ismert Bélánk is részesült annak idején…

Henriette Wilson egy idős macskarajongó, aki tudja, hogy nincs sok ideje hátra. Összehívja minden családtagját végrendelete ismertetése végett, amiben meg van kötve, hogy senki sem kap egy fityinget sem, ameddig Abigail, a bejárónő, és a macskák élnek. Ezek után seregszemle, megismerjük gyorsan a szereplőinket: egy ingatlanügynök (mert Henrietta nagyon gazdag házból való), egy műkincskereskedő (mert Henrietta megintcsak nagyon gazdag házból való), valamint persze a pénzéhes rokonság, és hogy véletlenül se felejtsük ki, Lugosi Bélánk, mint egy fura, misztikus szerzet, aki kertészként dolgozik a birtokon.
Ahogy az lenni szokott, Henriettát azonnal megölik, és innen beindul a jól ismert krimi sablon: ki tehette, ki a következő, és mindenki gyanúsítot…

A fekete macska egy Universal darab, akik annak idején csak úgy ontották ki magukból a horrorfilmeket, így már a trailer is megmosolyogtat minket, mikor azt írják ki, hogy felejtsd el a “Drakulát”, vagy “Frankensteint”. Ne keverjük össze az 1934-es Black Cat-tel, amiben szintén szerepelt Lugosi Béla.

Ez az Edgar Allan Poe igen laza adaptációjából született film tartalamaz igazából mindenkinek egy kicsit: misztikumot, ijesztést, horrort, krimit, és komikus elemekben is bővelkedik (screwball comedy, azaz tévedések vígjátéka, osztályok közti komikus ellentétek, stb..). Talán csak annyi misztikus köze lehet az eredeti sztorihoz, hogy Henrietta, aki imádja a macskákat, megveti a fekete példányokat, és be sem engedi őket a birtokra. Egy mégis beszökött, és henrietta meggyilkolásával bebizonyosult, hogy amerre járnak, halált hordoznak magukkal.

A sajtó annak idején sokszor lehúzta Lugosi alakítását, hogy nem más, mint hatásvadász színjátszás, és sajnos pont ennél a filmnél igazuk vot. Ameddig Lugosi szerintem minden filmjéhez hozzátett valami megmagyarázhatatlan pluszt, itt csak a tipikus szuperközeli felvétel a tekintetéről maradt meg, ami ekkorra már mintha védjegy lett volna… Valószínűleg túl sokat nem tudott kihozni a karakterből.

Ez egy tipikus film a korszakából, egy pici mindenből mindenkinek. Nem igazán a mi Bélánkra lett kihegyezve, inkább csak a horrorfilmekben megimsert húzóneve miatt került be. Ha miatta néznétek meg, nem érdemes. Ha az eredeti Fekete macska miatt, akkor se. Ha viszont Universal horroron akartok nosztalgiázni, akkor tökéletes.

Értékelés: 6/10

levyathan

Be the first to comment on "The Black Cat (1941)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.