Grabbers (2012) (Csáposok)

grabbers_thumbAz emberi faj az idők folyamán elég sok mindennel próbálkozott már elűzni a bolygónkat megszálló idegeneket – legyen az földi bacilus, számítógépes vírus vagy éppen Tom Jones. Határtalan kreativitásuk okán az írek most éppen masszív alkoholizálással akarják megfékezni a filmben szereplő szigetüket megszálló szörnyinváziót. Hát nem csodálatos?!

Enyhén alkesz O’Shea rendőr főnöke távollétében új társat kap, a munkamániás fővárosi Lisa személyében. Érdekes mód pont ekkor kezdenek különös lények felbukkanni az ír szigeten: előbb halászok tűnnek el nyomtalanul, majd egy házaspárt szippantja ki valami csápos izé saját házából. Paddy, a helyi boriszáknak közben sikerül egyet megfognia, ami ketrecből kiszabadulva rátámad, de az öreg szeszkazán a csodával határos módon túlélik az affért.

grabbers_1

Egy tengerbiológus haverjuk segítségével kiderítik, hogy a polipra emlékeztető, de nem földi eredetű lények a vízben érzik jól magukat, ezen felül pedig az emberek vérére pályáznak. Ellenben a vérben található alkohol megmérgezi őket. Nosza rajta, több se kell hőseinknek, hogy a közelgő vihar elől a helyi kiskocsmába csábítsák a városka teljes lakosságát, és finoman szólva is elkezdjenek piálni, mint a gödény…

grabbers_2

Magyar fordításban talán az Elragadók címet tudnám elképzelni ennek az ír alkotásnak, ami – mint megannyi szigetországi zsánerfilm – ezúttal is a tradicionális alkoholfogyasztás köré épül. Igaz, nem az a térdünket csapkodós horror-vígjáték, viszont lehet rajta nevetni – főleg a piákkal kapcsolatos poénokra mennek rá az alkotók. Poliphoz hasonlatos, nem evilági szörnyeink nekem kifejezetten tetszettek, és hihetetlen, de kivitelezésükben semmiféle hibát nem leletem; még a kis, újszülött kreatúrák is elég vagányul festenek. Páran elhullnak a harc alatt, meg némi romantikus szál is vegyül az összképbe, amivel együtt jár, hogy filmünk nem váltja meg a világot, viszont egyszeri szórakozásra bőven megteszi, egy kellemes másfél órát tartogat számunkra.

Értékelés: 7/10

eyescream

Be the first to comment on "Grabbers (2012) (Csáposok)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.