Z-108 qi cheng a.k.a. Zombie 108 (2012)

zombie108_thumbViszonylag ritkán látok távol-keleti horrort, így amihez hozzá bírok jutni, eléggé megbecsülöm. Nemrégiben került látókörömbe ez a tavaly készült taiwani élőhalottas mozi, mely nem kifejezetten a brutális vonalat hivatott támogatni, inkább csak körülményként használja fel a zombulás cselekményét.

Mérgező gázok szabadulnak ki a helyi kémiai üzemből, ezért talán nem meglepő, hogy a városka lakói seperc alatt jól bezombulnak. Mindezen események közben a rendőrséget küldik a 108-as körzetbe az állítólagos zavargások miatt, de ők csak állig felfegyverzett maffiózokat találnak. Némi lövöldözés után a két tábor jelesebb emberei összefognak és pár út közben felszedett túlélővel (feka turista, csaj és gyerek) a nyakukon próbálnak meg menekülni a bezombult lakosok elől. Egy lakásban húzzák meg magukat, ahol a rusnya és dagadt tulaj megerőszakolt nőket tart ketrecben a pincében, de igába fogott zombik is akadnak, szóval elég durva a bűnlajstroma. Néhány csoporton belüli gyilkosság következik, majd az ilyenkor szokásos feláldozható szereplőink bezombulnak, de nem kell félni, mert a kemény magot a végén megmentik.

zombie108_2Már-már alapszabályként könyvelem el, hogy az ilyen távol-keleti horrorokat máshogyan kell befogadni, mint mondjuk a jóval hatásvadászabb, látványra összpontosító, és mainstreamebb európai vagy éppen amcsi társait, mivel általában ezeknél máson van a hangsúly. Konkrétan nem magán a zombulásos cselekményen – ugyanis az egy külső tényezőként kíséri végig az egész cselekményt -, hanem a menekülők közötti belső ellentétekre fókuszálnak a készítők, gondolok itt elsősorban a rendőrök vs maffiózok közötti konfliktusokra. (Hasonlóra már láthattunk példát a francia La Horde esetében.)

zombie108_1Technikai szempontból ugyan nem nyújt semmi kimagaslót, még maguk az élőhalottak sem kifejezetten rondák, viszont néha kapunk pár fricskát, pl. Uwe Boll („Hé ez nem az a rendező, aki állami támogatásból csinál filmeket”), de a morbid humor is előkerül, lásd a hullákból kirakott SOS jel az utcán. Én azt mondom, hogy ha van egy kis szabadidőtök, és vevők vagytok más kultúra félelmes filmjeit szemügyre venni, akkor tehettek vele egy próbált.

Értékelés: 6,5/10

eyescream

Be the first to comment on "Z-108 qi cheng a.k.a. Zombie 108 (2012)"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.