Halember 2: Szupergólya (2012)

fishman_thumbMár rögtön a bevezető narrációból megtudhatjuk azt a rendkívül megdöbbentő tényt, miszerint a világháború alatt a németek és az oroszok is végeztek tudományos kísérleteket az emberekhez genetikailag legközelebb álló fajjal… a fehér gólyával!! Ezek után el lehet képzelni, mekkora irdatlan baromsággal találkozhatunk a nagy sikerű CseDo Films folytatásában!

Günther Schmidt nevű tévéceleb horgászműsora forgatása közben életét veszti az Ezüst-tónál. Holttestét mintha megcsócsálták volna – ez az adalék Klaus Trofobmann rendőrségi hadnagyot egy régebbi, 2011-ben történt esetre emlékezteti, amelynek ő is részese volt. (Visszaemlékezéseiben az előző részt láthatjuk, melyet haverjával ketten éltek csak túl.) Felkeresi hát városból kiábrándult cimboráját, Stefant és megkéri, hogy segítsen neki a nyomozásban, hisz a múltban is ők ketten tudták csak legyőzni a félelmet nem ismerő Halembert. Alig vetik be magukat, máris újabb mészárlás történik: ezúttal egy szupermarketben csapott le a szörny, de ezúttal egy nyomot is hagyott maga után: egy tollat. Miután a professzor megvizsgálta a helyszínen talált bűnjelet, töredelmesen bevallja, hogy annak idején kómába esett fiát próbálta megmenteni ezzel a titkos katonai gólya-kísérlettel, ami aztán kissé elfajult…

fishman_1Klaus és Stefan kitartó könyvtári kutatómunkájuk során kiderítik, hogy a Halember is egy régi katonai kísérlet terméke, de ami még fontosabb az az, hogy halhatatlan! Eközben szupergólya szinte kinyírja a városka teljes lakosságát, Stefan is majdnem otthagyja a fogát. Tervet eszelnek ki, melynek lényege, hogy a szupergólyát a vízhez csalogatják, ahol majd szépen elbánik vele a halhatatlan Halember. Bunyó kerekedik a két mutáns között, majd a Halember kómába esik. A srácok visszahúznak a laborba, ahol a professzor egy fantasztikusnak hangzó B-tervvel rukkol elő: speciális szerkezetével menjenek vissza a múltba, és hozzák el a jövőbe az akkori Halembert! Ez megtörténik, majd az időközben feléledő Halemberrel összefogva már ketten gyepálják a madarat, aki végül megmurdel. Hőseink pedig egy párhuzamos dimenzióban újra találkoznak… természetesen ott sem maradhatunk vészjósló jelek nélkül

fishman_2Az első részhez képest hatalmas fejlődés érezhető, úgyhogy nyugodt szívvel mondhatom, hogy ez már egy teljesen vállalható, amatőr produkció. Gyermekbetegségek még is akadnak bőven, viszont ez már simán betudható a direktszar trash jellegnek, pl. készakarva belemozduló halottak, narancssárgás vér stb. Főhőseink (és persze a többi szereplő) is mintha egy fokkal odaadóbban játszanák karaktereiket, még ha akkora orbitális baromságokat kell mondaniuk, hogy szakad a plafon!

fishman_3Halemberünk maradt az, aki volt – vagyis egy nylonnal összetekercselt, maszkos alak -, papírszárnyakkal a hátán halált osztó gólyaemberünk viszont új színt vitt az egészbe: ha megsuhintja szárnyait, penge hangját lehet hallani (zseniális!!), de két repkedése közötti mészárlása szintén elég kreatív tud lenni: lefejezés, szemkinyomás, sőt egy ízben még baba-gyilkosságra is sor kerül, szóval politikailag nagyon nem korrekt, haha! Olyan mondatok pedig még engem is röhögésre késztettek, mint „mekkora faszságokat ki nem talált ez a Stephen King” vagy „Cápa ehhez a szörnyhöz képest palackorrú delfin” – mintha csak egy valódi hulladékfilmbe csöppentem volna! Ja, és az jelenet szintén zseniális, amikor mutatják, hogy az átalakító gép miatt elmegy Közép-Kelet-Európa teljes áramellátása! Összegezve egy sokkal jobb és összeszedettebb folytatást kapunk, ahol már a trash jelzőt is a szó pozitívabbik értelmében használom, ráadásul ezúttal számítógépes effekteket is bevetettek!

Értékelés: 7/10

eyescream

Be the first to comment on "Halember 2: Szupergólya (2012)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.