H.P. Lovecraft’s Dunwich Horror and Other Stories (2007)

dunwich_thumbA Dunwich Horror egy 1928-ban készült novella, amelyet Ryo Shinagawa as japán rendező a Ga-Nime nevű gyurma-animációs szériában dolgozott fel, két másik, viszonylag kevésbé ismert Lovecraft novellával egyetemben.

 

Első történetben (A kép a házban) az utazó egy fura öregember házába érkezik, aki egy elég eszelős történetbe kezd… // A kollekció középső (és egyben leghosszabb) része tulajdonképpen Wilbur Whateley életét meséli el, aki születésétől kezdve megmagyarázhatatlanul gyorsan fejlődik, és már viszonylag korán elkezd érdeklődni a Necronomicon iránt. Narrátorunktól megtudhatjuk, hogy ezen eseményekkel párhuzamosan rejtélyes eltűnések veszik kezdetüket a birtok közelében, és mikor Wilbur halála után rájönnek, hogy miféle entitással állnak szemben, kétség sem férhet hozzá, hogy mielőbb cselekdniük kell. // A harmadik, záró epizód (Az ünnep) egy fiatalember esetét mutatja be, aki egy különös szekta bűvkörében kerülve olyan dolgokat tapasztal meg, amit élő ember szinte még soha…

dunwich_1Némileg rontja a három történet élvezeti értékét, hogy a gyuma-animációs technika leginkább csak állóképek formájában jelenik meg, és stop motion csak igen ritkán fordul elő – pedig az sokkal hatásosabb lett volna! Az első és harmadik történet véleményem szerint csak afféle be-, illetve levezető funkciót tölt be, hangsúly a középső, jóval hosszabb hangvételű alkotáson van, hiszen ez mutatja be az igazi Földöntúli Rettegést! Összességében viszont semmi extrával nem tud szolgálni, szódával elmegy.

Rövidfilm megtekinthető ITT

 

Értékelés: 7/10

eyescream

Be the first to comment on "H.P. Lovecraft’s Dunwich Horror and Other Stories (2007)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.