Oculus (2013)

oculus_thumb2A tükrök már évszázadok óta misztikum és babona tárgyát képezik. Míg egyes népcsoportok úgy hiszik, csapdába esett lelkeknek adnak otthon, mások szerint misztikus átjárók vagy portálok párhuzamos világokba. Ha belenézünk mélyen a tükörbe, megláthatjuk a valódi énünket, de olyanok is akadnak, akik jósolni tudnak belőle – vagy legalábbis azt hiszik. Az a babona, mely szerint, ha eltörjük, hét év balszerencsét okoz, egészen római korig nyúlik vissza; a zsidók kultúrában pedig szigorúan letakarják a gyászidőszak alatt. Ebből is láthatjuk, hogy számtalan hiedelem és természetfölötti tényező lengi körbe, így aztán a horror műfaj sem hagyhatta szó nélkül…

Az idők során a horror-iparban aztán sokan sokféleképpen próbálkoztak feldolgozni a tükör misztikus mivoltát, legyen szó nagyvárosi legendáról (Kampókéz, ill. Bloody Mary sorozat), rejtélyes átváltozásokról (Tükör/szilánk), vagy éppen egy eddig ismeretlen, alternatív síkról (Tükrök 1, 2.), hogy csak a legismertebbeket említsen. Legújabb dobásként pedig egy réges-régi tükörre akarnak ráverni néhány rejtélyesnek tűnő gyilkosságot…

oculus_2Tim és Kaylie kisgyerekek, amikor szüleiket brutálisan meggyilkolták – elvileg Tim tette, de a film szempontjából ebben azért ne legyünk olyan biztosak. Mikor tíz év múlva a srác szabadul, és már-már kezdene normális életet kezdeni, testvére felkeresi, hogy a régi házukba csábítsa. Ugyanis Kaylie meg van győződve, hogy a dolgozószobában található antik tükör a felelős a gyilkosságokért; megdönthetetlen bizonyíték gyanánt pedig előhúzza az előző tulajdonosok rejtélyes haláleseteinek listáját. Kaylie a Nagy Leleplezéshez annak rendje és módja szerint fullosan berendezi a helységet: telis-tele ilyen meg olyan kamerák, számítógépek, különféle jelzőkészülékek és egyéb cuccok az elővigyázatosság jegyében. Tim még mindig elég szkeptikusan áll a dolgokhoz, de nem kell sokat várniuk, hogy megmagyarázhatatlan jelenségek üssék fel a fejüket…

oculus_1A film tulajdonképpen egy rémisztő atmoszférával átitatott jelen idejű kamaradráma is lehetne, amit olykor – gondos körültekintéssel, és frappáns átvezetéssel – megszakítanak a régmúlt eseményei, melynek hatására egyszerre két cselekményfonal végkifejletét vezetik fel. És mindezt olyan izgalmasan, feszültséggel tele teszik (kísérőzenéből ötös!), hogy egy percünk sem lehet unatkozni, még ha itt-ott előkerül is egy klisésnek mondható szituáció.

oculus_3Igazából már valahol a közepén sejteni lehet a „csattanót” – már ha egyáltalán lehet így definiálni a happy end-nek kicsit sem nevezhető végkifejletet -, de igazából annyira magával ragad az események sodra, hogy csak bámulunk, amikor vége. Először magamban kicsit ugyan dúltam-fúltam, hogy ejnye már, de aztán rájöttem, hogy ez tényleg egy igazi horror. Mármint amit átélnek.

Mindent összegezve tehát büszkén jelenthetem, hogy a szőrös kis szívem a Mama, Sinister, a Conjuring, az Insideous és a Dark Skies után ismét csak egy korrekt alkotásnak adott zöld utat – ami a jelenlegi felhozatalban azért valljuk be, elég ritkaságszámba megy -, szóval bátran ajánlom Mindenkinek!

Értékelés: 8/10

eyescream

2 Comments on "Oculus (2013)"

  1. Szerintem sem rossz film az Oculus,mondjuk megijeszteni nem nagyon tudott,de történetével,hangulatával képes volt lekötni.A tükör korábbi gaztetteinek a felidézése kimondottan kellemes pillanata a filmnek.
    10/7

  2. Szerintem borzasztòan unalmas klisè horror, tele èrdektelen baromsàgokkal. Valaki vilàgosítson màr fel, hogy mièrt tendàl ez a 10-es pont felè. A cselekmèny iszonyat vontatott… Nem hogy eredetiben blurayen a polcomon, de egy 80 Ft-os írható lemezt nem èr meg, amire mèg felfèr ezen kívül 2 film.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.