The Sacrament (2013)

sacrament_thumbA found footage filmek nagyjából az Ideglelés óta népszerűek, sok esetben elcsépeltek, sokszor pedig újra képesek feleveníteni a műfaj kíválóságait. Az ijesztő szektáról szóló, The Sacrament is beállt a sorba, hogy valamelyik irányba döntögesse a mérleg nyelvét.

Caroline, egy drogproblémáiból felépülö nő levelet küld testvérének, Patricknek, hogy látogassa meg Eden Parish-ben, ahol állítása szerint minden gyönyörű, és életében sosem volt ennyire boldog. Patrick beleegyezik a látogatásba, de mivel egyre több rejtély övezi ezt az állítólagos Eden Parisht, és a fogadásuk körülményeit, Patrick magával viszi két társát, Samet és Jake-et, akik beleegyeznek egy dokumentumfilm készítésébe. A megérkezés nem túl barátságos: alig megközletíthető, fegyvertesen védett terület. Legyőzve az akadályokat, egy idilli paradicsomba kerülnek, ahol mindenki barátságos, mindent áthat a közösségtudat, és mindenki egyöntetűen szereti az Atyát, akinek a legfontosabb a gyermekei védelme. Ez a feltűnően ügyes manipulátor atya ad is egy ártalmatlan interjút, amely során azonban vészjósló mondatok és fenyegetések hangzanak el. Innentől pedig természetesen beindul a parafaktor. mi is ez a hely, és mi lesz az engedetlenekkel…

sacrament1

Rövid leszek, nem célom sokat fejtegetni ezt a filmet, mivel nincs nagyon sok velős része, ami ezt engedné. A Sacrament nem jó, és nem is rossz. Teljes mértékben a középmezőnyös filmekbe tartozik, és pofátlanul nem is törekszik többre. Adott egy szekta, ami eleinte mindenben tökéletes, végül pedig kiderül, hogy nagyon veszélyes, és egy szociopata manipulátor áll az élén, aki van anynira ügyes, hogy mindenben kövessék a hívői.

Két óriási nagy hiba miatt kap mégis közepesnél rosszabbat ez a film. Ennek a sztorinak egyetlen értelmes jelenete lett volna, miszerint az, hogy kiderül, hogy miért romlik el a helyzet Eden Parishben, illetve, ha eleve adott volt egy mélyen lappangó feszültség, akkor annak mi az eredete. Semmi sem derül ki abból, hogy milyen titkok lappanganak a háttérben. Halálosan unom ezeket a Hallmark csatorna műsoraiba illő filmeket, melyek ordítanak a tartalmatlanságról.

sacrament2

A másik számomra értelmetlen jelenség a found footage technika. A film összevissza vált műfajt a remegős-kézikamerás módszer, és a hagyományos filmszerű megoldások között. Gyerekek… Valóban nagyon nehéz úgy forgatni egy filmet, mintha amatőr lenne, és mégis megállja a helyét a nagyvásznon, de miezmár. Ettől tökéletesen elhatárolódunk mindentől, cseppet sem érdekel a film.

Összefoglalva: unalmas.

értékelés: 3/10

levyathan

Be the first to comment on "The Sacrament (2013)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.