Dracula Untold (2014)(Az ismeretlen Drakula)

draculaun_thumbA Universal Pictures legújabb durranásában visszanyúltak a kezdetekhez, egy olyan klasszikust vettek elő, aki már a 30-as évek óta jelenősen meghatározta nem csak a horrorfilmeket, hanem az egész filmipart. A Dracula Untold visszamegy egészen a kezdetekig, amikor is Dracula gróf még nem, egy a sötétséget szolgáló vérszívó, hanem a hazáját hősiesen védő fejedelem volt.  A gróf eme szokatlan inkarnációját a Hobbit filmekben jeleskedő Luke Evans keltette életre.

 

A 15. században a törökök már Erdélyt veszélyeztetik. Az erdélyiek vezetője, Karóbahúzó Vlad (Luke Evans) éppen őrjáratozik, amikor felfedezik, hogy törökök jártak a vidéken, és a nyomok egy közeli hegybe vezetnek. A hegyben a herceg katonáit egy ismeretlen fenevad (Charles Dance) lemészárolja, Vlad is épphogy csak el tud menekülni. Hazatérve egy szerzetes meséli el a legendát, miszerint ez a fenevad valaha egy ember volt, aki halhatatlanságra vágyott, ezért eladta a lelkét egy démonnak, aki arra kárhoztatta, hogy örökre a hegy sötétjében kell maradnia és emberi véren kell élnie. Időközben a török szultán 1000 gyereket köztük Vlad fiát kéri janicsár seregébe vagy különben lerohanja Erdélyt. Vladnak ez nem tetszik, ezért úgy dönt, hogy bármi áron megvédi családját. Felkutatja hát az öreg hemoglobinszívót, aki megitatja vele a saját vérét. Az erdélyi herceg így megkapja annak képességeit, melyek segítségével le tudja győzni a török seregeket, ám ha 3 napon belül emberi vért ízlel, az öreg vámpír kiszabadul, Vlad lelke pedig örökké a sátáné lesz…

draculaun01

Napjainkban a horror műfaja jelentősen átalakult a ’30-as évekhez képes. Ma már a vámpírok nem az éjszaka koporsójukból felkelő veszélyes fenevadak, hanem szuperképességekkel megáldott lények. Drakula karaktere itt nem az a gonosz, az éjszakát uraló vérszívó, akit oly megszállottan üldöz Van Helsing professzor, hanem a hazájáért és családjáért mindent feláldozni képes erdélyi herceg. Emiatt sajnos a filmben nincsenek a horrorra jellemző jelenetek és sokkal inkább hasonlít a Stephen Sommers féle Múmiára és Van Helsingre. Ráadásul a film telis tele van történelmi hiteltelenséggel. Vlad nem erdélyi hanem havasalföldi és nem herceg, hanem fejedelem volt. Ennél nagyobb baromság már csak a sárkány alakú ágyú, illetve, hogy Vlad felesége több száz méteres zuhanás után még képes beszédhangot kiadni magából… Maga az alkotás a Gyűrűk urára hasonlít, hangulatában, helyszíneiben, sőt még egyes karaktereiben is, ahogy azt a mozi teremben is megjegyezték. A humor is rendkívül erőltetett, az ember már kínjában nevet. Maga a szövegkönyv is gyenge, például amikor Vlad észreveszi, hogy gyorsan meggyógyul és annyit mond: „Ez hasznos”.

draculaun02

Ennek ellenére van néhány ötletes megoldás a filmben, például leszúrnak egy katonát és a csata további menetét az ő szemén keresztül láthatjuk, mivel a testébe beálló kard pengéjén visszatükröződik a jelenet. A csatajelenetek jól megkoreografáltak, és a színészi játékkal sincs semmi gond. Akárcsak a szinkronnal sem, külön ki lehet emelni Dunai Tamást, aki Charles Dance-t szinkronizálja. A Trónok harcabeli Tywin Lannister hangja most is kiváló. Maga a cím magyar fordítása már kevésbé, de ez legyen a legkevesebb gond. Ami külön tetszett a filmben, az a néhány rejtett utalás a Stoker féle regényre. Említésre kerül a Borgó szoros, illetve a film végén megjelenik Mina karaktere is, mintegy felvezetve az ezzel a filmmel induló szörnyes filmuniverzumot.  Összességében a mű, mint horrorfilm pocsék, mint mozifilm átlagos, ám mégis van benne néhány olyan jelenet, ami szórakoztató, ha képesek vagyunk elvonatkoztatni attól, hogy Dracula többé nem a sátán fia, hanem egy szuperhős.

értékelés 7/10

Kele-man & Chris Tea

1 Comment on "Dracula Untold (2014)(Az ismeretlen Drakula)"

  1. A Coppola-féle Dracula film első öt perce hasonló történelmi visszatekintéssel indul, ott az nagyon jó és látványos. Ja, és zenében természetesen az Iced Earth Draculája a releváns.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.