Population: 436 (2006) (Lélekszám: 436)

pop436_thumbEbben a numerológiával és vallásos fanatizmussal operáló misztikus thriller-ben nem mást láthatunk viszont, mint az egykoron szebb napokat megélt Limp Bizkit rapperét. A mára enyhén kopaszodó Fred Durst-öt piros halfcap nélkül látni szinte maga a fehér holló élménye, ráadásul egy világ végi kis település jószívű és kedves seriff-helyettesét játssza, ami azért elég meglepő a zeneiparban betöltött habitusát ismerve. Igazából nem csinálja rosszul, szódával elmegy. Akárcsak maga a film, amiben talán ő az egyetlen emlékezetre méltó momentum.

Steve, a népszámlálási hivatal megbízásából egy isten háta mögötti kis településre, Rockwell Falls-ba látogat. A hagyománytisztelő, zárkózott népek örülnek az új jövevénynek, talán egy kicsit túlzottan is kedvesek vele. Aktanézegetés közben aztán rögtön a szemébe ötlik, hogy a városka lakossága szinte a kezdetektől állandó: mindig 436 fő, se több, se kevesebb. De persze nem csak ez az egyetlen furcsaság.

pop436_1A mindenféle orvosi diploma nélkül rendelő doki rendelőjében aztán sikerül beszélni egy „beteg” kislánnyal, aki felvilágosítja, hogy valójában erről a helyről senki nem menekülhet; ha ellenszegül, elkapja őt is valami különös és furcsa láz. Amennyiben pedig szökni próbál, úgy lesújt rá az Isten haragja. Többek között rá is ez a sors vár, hiszen immáron a közösség teljes jogú tagja lett. Megpróbálja felhívni munkaadóit, de sikertelenül, ráadásul a kocsija is eltűnik. Egyedül Bobby csaja segít neki, mert ő is le akar lépni erről a helyről.

pop436_3Egy fesztivál keretében aztán Steve is tanúja lesz, hogy egy nyilvános akasztással ismét csak 436 főre állítják vissza a település lélekszámát, és betelik nála a pohár. Mivel szökni akar, ezért a hagyományoknak megfelelő „kezelésnek” vetik alá, de nem adja fel. Megpróbálja megetetni őket, hogy ugyanolyanná vált, mint ők, miközben titokban a szökést tervezgeti…pop436_2

Van valami perverz bája a kisvárosi romantikának, amikor mindenki ismeri a másikat, tudnak egymás legapróbb dolgairól is, szegény jövevény meg csak kapkodja a fejét, hogy akkor most mi van?! És az esetek többségében ezeknek a hagyományőrző kis közösségeknek megvan a saját maguk, múltba vesző, féltve őrzött titka, ami általában szent és sérthetetlen, és egyben ez az összetartozásuk láthatatlan záloga is. Filmünkben valami hasonlót próbálnak ábrázolni, és ahogy A falu című Shyamalan mozi, ez is inkább egy thriller/dráma típusú szórakoztatást kínál, mint horrorizál.

Értékelés: 6/10

eyescream

Be the first to comment on "Population: 436 (2006) (Lélekszám: 436)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.