Scanners II: The New Order (1991) (Agyfürkészők 2. – Az új rendszer)

scanners2_thumbAzt, hogy mekkora siker volt és miért is tartják Cronenberg leghíresebb filmjének a Légy mellett a Scannerst, onnan lehet leszűrni a legjobban, hogy folytatták. Igaz tíz évvel később és csak VHS-re, de viszont a spin offokkal együtt öt részre duzzasztották a felebarátok általi elmeletapogatást.


A felállás gyakorlatilag ugyanaz. David Kellum állatorvosnak tanul, az egyik műtét alkalmával viszont különleges dolgot észlel. Rájön: képes belelátni mások elméjébe. De a kormánynak is feltűnik ez a hirtelen jött felismerés, így elszállítják a titkos telephelyre, ahol kiképzik és a jó szolgálatába állítják. Megmutatják neki az ellenséget, egy másik agyfürkészőt, aki rossz dolgokra használja képességét.

scanners202
Természetesen a jó oldalon sem mindenki tiszta, a főmufti politikai karrierjének rohamos fejlődése érdekében kihasználja Davidet, aki azért szép lassan rájön, hogy csak játszanak vele, csak egy kis csavar a rendszert működtető gépezetben. Szerencsére ez a kis szeg a legfontosabb helyre van betekerve, így mikor eldönti, hogy megszakítja a menetet, piszkos dolgok kerülnek a felszínre. Az első részben kiderült, hogy számítógépeket is lehet szellemi kivetüléssel befolyásolni, úgyhogy itt az első scanner egyből egy játékteremben kezd el ügyködni, ömlik is a sok apró tíz centes.

scanners201
Christian Duguay az operatőrből lett rendező, valahol megtartja az örökséget, de sokkal felszínesebb, befogadhatóbb, tévéfilmes eszközökkel teszi azt. Az összeesküvés elmélet itt is megvan, egyértelműen ki is mondják, nem kell gondolkozni. Nem túl metaforikusan még a droggal is párhuzamot vonnak. Mivel nyíltan vállalja, hogy csak a szórakoztatás miatt készült, így nem lehet, meg nem is kell felróni a hiányosságokat, hibákat. Amennyiben odakapcsolsz rá a tévében, neadjisten kezedbe kerül valami eldugott padlásszoba rejtekéből, még élvezni is fogod. Láttam már sokkal rosszabb folytatásokat is.

Értékelés: 5/10

Miskei

Be the first to comment on "Scanners II: The New Order (1991) (Agyfürkészők 2. – Az új rendszer)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.