Tom Query – Nekrológ (2015)

tq_thumb„Hát nem vetted észre, hogy a betűk mögött egy tükör van elrejtve? A saját képmásodat látod. Ez a tükör megmutatja az igazi arcod, mert a maszk mögé lát. Akkor követted el a legnagyobb hibát, amikor olvasni kezdtél. Így lettél cinkosommá.” Így ír az 1988-ban született, civilben magyar-filozófia szakos tanár Tom Query debütáló kötetéről, mely sok más mellett Poe, Lovecraft és Clive Barker nyomdokain haladva, egészen kiválóan borzongató írásokat tartalmaz!

Tom Query már több antológiában is feltűnt műveivel (Alvajáró, APA, Testek a padlástérben, Békalány, Oidipusz szonáta stb.), azonban csak most látta elérkezettnek az időt, hogy egy önálló kötetben is a nagyérdemű elé tárja eddigi munkássága javát.

Novelláskötetében tizenöt, különféle hosszúságú és műfajú írás kapott helyet, melyeket öt lelkiállapot vagy érzelmi stáció szerint osztott szét: Elutasítás, Düh, Alkudozás, Depresszió, Belenyugvás. Rövid – gyakran filozófiai és/vagy pszichológiai gondolatisággal átitatott – történeteiben a legkülönfélébb témákat járja körül. Így megtalálható benne a tomqueriWatch My Dying [magyar extrém thrash/death metál zenekar – a szerk.] ihlette poszt-apokaliptikus, cyberpunk kalandtól kezdve (Nyomor), a mesterséges valóságokba való menekülésen át (A vörös ruhás nő, Emlékezz!) a balul végződő boszorkányos estéig (Acid Party) egy seregnyi thrillerszerű esemény, ahol gyakran felbukkannak az őrület bizarr formái (Tükröm, tükröm, Repedések), és a különféle ember-szörnyek (Babaház, Lacrimosa). Szóval unalom kizárva!

Ha a szerző ihletettségét, pontosabban példaképeit kellene említem, szinte azonnal két műfajteremtő klasszikus ugrik be: Poe és Lovecraft. Míg előbbi az őrületbe forduló egyének precíz leírása végett, utóbbi a misztikus, természetfölötti létezők okán. Továbbá Clive Barker neve sem elhanyagolható, hiszen az író dark fantasy vonulata több munkájában is fellelhető (Tükröm, tükröm, Alvajáró), a Halott városok pedig egy konkrét írását juttatja eszembe (Dombok közt a városok).

Ugyan a szerző saját stílusában szerintem még tudna hova fejlődni, azonban semmi nagyobb negatívumot sem tudnék mondani vele kapcsolatban. Mint említettem volt, félelemkeltés célzatával íródott történeteiben fontos szerepet kapnak a filozófiai és/vagy pszichológiai kérdések, eszmefuttatások, gondolatiságok elfogadása vagy éppen megkérdőjelezése, melyek által egy magasabb szintre emeli a novellák eszenciáját. További pozitívumként említhető, hogy történeteinek döntő többségét egyes számban írja meg, vagyis a személyessége által csak még inkább beleélhetővé teszi azt az olvasó számára. Így aztán már csak annyit maradt hátra, hogy további sikeres alkotást kívánjak neki, és mielőbb várjuk az újabb borzongató sztorikat!

Info: https://tomquery.wordpress.com/2015/08/30/tom-query/

Értékelés: 8/10

eyescream

Be the first to comment on "Tom Query – Nekrológ (2015)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.