X-Akták – 10×01

60141f2c332454488c7e8820f22ea8a2_largeElérkezett a sokak által várva várt pillanat, a napokban az X-Akták új epizódjai közül máris bemutatásra került az első. Ahogyan arra az előzetes híresztelések alapján számíthattunk, rengeteg újdonságot és érdekességet tartogatott magában a folytatás.

A pilotban egy rövid kronológiai összefoglalót követően máris megismerkedhetünk az új üggyel, aminek háttere vélhetően a későbbi részek vezérfonalát is adja majd. Muldert, és a jelenleg orvosként dolgozó Scullyt egykori felettesük, Walter Skinner hozza össze egy rendhagyó helyzet miatt. A rendhagyó helyzet pedig nem más, mint egy közéleti személyiség, Tad O’Malley. Tad egy olyan, egyre népszerűbb műsort vezet, amelynek célja különféle konspirációs teóriák boncolgatása, és a háttérben zajló összeesküvések leleplezése. A showman a két ügynököt megismerteti Svetával, aki állítása szerint többször is genetikai kísérletek áldozata volt, amelyek során többek idegen DNS-t is felhasználtak…

1042023

Ígéretünknek megfelelően, a témában érdekelt szerkesztőink egy-egy rövid kis összefoglalóban ismertetik véleményüket az új részekről.

Varin: Nem kellett sokáig várnunk, hogy beigazolódjon Chris Carterék azon elképzelése, mely szerint az X-Akták 10. évada nem csak a sorozat fanatikusainak készült, hanem mindenki másnak is. Ennek köszönhetően a pilot epizód teljesen más ütemben zajlott, mint azt megszokhattuk kedvenc sorozatunktól. Meglepően cselekménygazdag, lendületes, intenzív 45 percet láthattunk, amely habár nem volt igazán hű a sorozat olykor lazaságához, olykor kicsit vontatottabb történetvezetéséhez, mégis jól sikerült.

Igazi élvezet azok számára, akik szeretik az összeesküvés-elméleteket, ebből ugyanis nem volt hiány az első részben. A nagyközönségnek való megfelelni akarás picit rányomta a bélyegét az első részre, én nem bántam volna, ha többet kapunk Mulderból és Scullyból a rejtélyre való koncentrálás helyett. No, de ez sem teljesen érthetetlen, hiszen a mai fiatalságnak Fox és Dana közel sem azok a hősök, akik számunkra, így megmagyarázható, miért is koncentráltak Carterék elsősorban a sztorira és a látványra.

X-Files-UFO-Crash

Kíváncsian várom a további epizódokat, ahogyan a régi szereplőkből is jó lenne többet látni. Becsüljük meg nagyon ezt a hat részt, mert ezt követően végleg bezárják majd az X-Aktákat.

Absvrd: Érdekes és nagyszerű élmény volt régi-új köntösben látni egyik kedvenc sorozatomat. A készítők szerencsére nagyon jól vették az akadályt, amit a több mint egy évtizedes szünet jelentett, mondhatni sikerült észrevétlenül összekötni a szálakat, ami már önmagában is dicséretet érdemel. A konspirációs elméletek manapság reneszánszukat élik, így talán mindennél jobban aktuális volt erre a szálra koncentrálni, hiszen a téma ilyen jellegű bemutatása úgy gondolom, nagyon sok potenciált hordoz magában.

x-files-2016-images

Egy konteós körökben egyébként is népszerű elmélet beemelésével sikerült egy afféle duplacsavart beemelni a kilenc évad folytatásaként, reméljük ez a fajta ötletesség a továbbiakban is megmarad majd. Szintén a pozitívumok közé sorolnám a rövid kis bevezető részt, amivel talán azokat a nézőket is sikerült hellyel-közzel eligazítani, akik csak laikus érdeklődőként adtak egy esélyt az új részeknek. Ha már mindenképpen negatívumot kellene megemlítenem, az talán az új intró hiánya volt, amivel persze nyilván sokan nem értenének egyet, de véleményem szerint érdekes lett volna egy másféle bevezető képsorral tálalni a sorozatot.

Eyescream: az amerikai premiert követő napon, vagyis hétfőn este, alig tíz perccel kilenc óra után az egyik (főként ismétlésekre pozicionált) hazai kereskedelmi csatorna jóvoltából újra felcsendült az X-akták jellegzetes, és már-már szinte kultikusnak mondható főcíme – és ezáltal útjára indult a várva-várt tizedik évad! Mulder és Scully fanatikus rajongójaként az átlagnál jóval magasabb elvárásokkal ültem neki, de végül meg is kaptam, amit szerettem volna.

x-files10

Aki esetleg ilyen-olyan okokból kihagyta volna az első kilenc évadot, az a bevezető képsorok alatt egy rövid összefoglalást kap az ügynökeink múltját illetően, majd pedig nem tökölnek sokat, belevágnak egy újabb izgalmas kalandba – talán mind közül a legnagyobb szabású, de mindenképpen legellentmondásosabb földönkívüli-összeesküvésbe, ami alapjaiban rengetheti meg az egész X-akták mitológiát! Van itt korrekt múltidézés, önjelölt konteo-showman, földönkívüliek által elrabolt (és természetesen memóriatörölt) szemtanú, és még egy valag szupertitkos rejtélyre is fény derül Mulder állhatatosságának hála, de természetesen nem lenne X-akták, ha nem akadnának újabb kinyomozandó részletek… Mivel spoiler-ezni nem szeretnék, csak annyit mondok, hogy az epizód végén én hatalmas nevetéssel jutalmaztam az alkotók kreatív munkáját, haha!

Be the first to comment on "X-Akták – 10×01"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.