Le Portrait de Petite Cossette (2004)

Le Portrait de Petite Cossette

Egy lélegzetelállítóan misztikus anime. Sötét tónusok, fantasztikus zene, viktoriánus ruhába öltözött gothic lolita… A Le Portrait de Petite Cossette kimondottan melankolikus hangulatú, lassan kibontakozó történetet vetít elénk. Három OVA epizód vezet el minket a szépség és az örökkévalóság keserédes világába. A választott kisfilmek műfaja: romantikus dráma, horror, pszichothriller.

„Who loves me so much that he would forsake his own dear life… Is it you?”

„Ki szeret engem annyira, hogy feláldozná értem a lelkét is… Talán Te?” /szerk. ford./

A felvezetésben megismerkedünk Eiri Kurahashival, a fiatal diákfiúval, aki szabadidejében egy régiségboltban dolgozik. Megigézi az ódon tárgyak szépsége, szinte szerelmesévé válik egy velencei borospohár nemes tökéletességének. Látszólag csupán a ritkaság varázsolja el, azonban hamarosan kiderül, hogy ezt megérintve furcsa látomások rohanják le. Yuu Saiga észreveszi, hogy valami nem stimmel a fiú lelkében, Michiru Yajiri tarot kártyákat vetve próbálja kideríteni mi történhetett vele. Shoko Mataki féltékenyen figyeli, ahogy Eiri elvész a tárgyak és a múlt bűvöletében. Ez a három nő és Eiri az egyik szál főszereplői, és úgy tűnhet, egy romantikus drámáról van szó, egy fiatal fiú ábrándozásáról. Azonban kiderül, hogy sokkal sötétebb titkot rejtenek az antikvitások, melyek magukhoz láncolják Eiri ifjonti kíváncsiságát. A fiú kezdetben csak úgy érzi, hogy vonzódik egy lányhoz, akit álmaiban, réveteg képzelődéseiben lát. Ám egyik nap találnak a boltban egy festményt, és minden megváltozik.

Le Portrait de Petite Cossette

A portré egy szépséges fiatal lányt, Cossette d’Auvergne-t ábrázolja, aki a tökéletességet, a fiatalságot testesíti meg Eiri szemében. Egyre inkább kíváncsi lesz a gothic lolitára, aki 250 évvel ezelőtt élt, és eltökéli, hogy megszabadítja lelkét. Ráeszmél, hogy teljesen beleszeretett, azelőtt, hogy megpillantotta volna a képet. A látomások egyre intenzívebbé válnak, és kiderül, hogy a fiatal modellt egykoron valaki meggyilkolta. Egy apró baleset, és feltárul a titok, Cossette d’Auvergne titka. Fény derül arra, mi vonzza annyira a lányhoz. A szerelmes ifjú áldozati báránnyá válik, és korántsem tiltakozik ez ellen. Talán Eiri az, aki megmentheti Cossette lelkét, megnyugtathatja az elátkozott tárgyakban lakozó bosszúvágyat. Mert minden kedves, gyönyörű, makulátlan régiség egykor szemtanúja volt a lány halálának, és magukba zárták dühét, csalódottságát, haragját, szépségét, örökkévalóságát.

Le Portrait de Petite Cossette

Cossette története egyszerre romantikus és szívbemarkolóan szomorú. A múlt, amelyben élt, tökéletes környezete, teste, fiatalsága, szerelme, boldogsága. A festő, Marcello Orlando, aki megfestette a kis gothic lolita képmását, és aki a lány első szeretője lett. A csillogó velencei kristálypoharak, a portrék, melyek ennek az időszak idilli voltának tanúi voltak és őrei lettek. A tragikus misztériumot Eiri barátai, valamint a városka médiumai próbálják kibogozni, és elkeseredetten küzdenek, hogy a fiú elkerülje a végzetet, melyet a sors rendelt el számára.

Le Portrait de Petite Cossette

Az OVA látványvilágát a sötét színek jellemzik. Dominál a félhomály, az árnyék, a vörös, a kék, a fekete, a lila. Cossette szőke haja a hangulattól függően teljesen beleolvad ebbe a világba, vagy éppen ellentétként kihangsúlyozódik. A szellemvilág képei ijesztően komorak, kilátástalanok, áthatolhatatlanok a tér tágassága ellenére is. A filmet nézve ezért – több szempontból is – a Dorian Gray arcképe című Oscard Wilde mű jutott eszembe. Az örök szépség, a művészet által megőrzött fiatalság és az idő múlása, a kegyetlen valóság ellentéte finoman körüllengi Cossette portréját is.

Le Portrait de Petite Cossette

A rendező, Akiyuki Shinbo neve olyan ismertebb műhöz kapcsolódik, mint a Twilight of the Dark Master, melyről a későbbiekben írok majd.

A filmzene általában véve fontos, és szerves része az animéknek. Nekem például sokhoz megvan az OST is a polcon a DVD vagy Bluray mellett. A Le Portrait de Petite Cossette zenéjét Yuki Kajiura szerezte, és mind a főcím, mind a zárótétel szorosan kapcsolódik, és belesimul a történet dark jellegébe. Yuki rengeteg japán rajzfilmnek kölcsönözte tehetségét, olyanoknak, mint egyik személyes kedvencem, a Noir, vagy a Tsubasa: RESERVoir CHRoNiCLE, Fate/Zero című sorozatok.

Több kérdést is felvet az anime. Foglalkozik a tökéletességgel, a szépséggel, az örökléttel, az örökkévalósággal, a bosszúval, a szerelemmel, a természetfelettivel, a sorssal, a karmával, az elrendeltséggel, a naivitással. Nagyon mély és örvénylő, magával ragadó darab. Semmiképpen sem könnyed élmény, és ezért nagyon ajánlom.

Értékelés: 9/10

Smaragd Sárkány

Be the first to comment on "Le Portrait de Petite Cossette (2004)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.