Shingeki no Kyojin aka. Attack on Titan (2013)

aotminiAz Attack on Titan egy monumentális horderejű anime-projekt, mely az animenewsnetwork-ön is hatalmas sikert aratott. Olyannyira, hogy elég gyorsan el is készítettek belőle két élőszereplős filmet is, és a második évadot idénre ígérték be! Hogy miben áll a sorozat nagyszerűsége, és mi ragadta meg a nézők fantáziáját ennyire? Igyekszem kifejteni, lehetőleg minél kevesebbet spoilerezve.

Az Attack on Titan kezdő képsora egy idilli, németalföldi stílusú városkába kalauzol el bennünket. A narrátor elmondja, hogy az emberiséget a múltban megtámadták a földet ellepő óriások, akiknek egyetlen célja a faj kipusztítása, felfalása. A katasztrófa megakadályozására bemenekültek egy ötven méter magas falrendszer védelmébe, mely távol tartotta a szörnyetegeket. A védelmi körök 100 évig őrizték az emberiség jövőjét. Ennek a falnak a külső előgyűrűjét zúzza be a nyitó képek közt egy gigantikus óriás (titán).

Rögtön az első részben egyszerre csöppenünk bele egy vészjósló támadásba, és ugrunk is vissza az időben, hogy lássuk az eseményeket, melyek idáig vezetett. Az emberek a békeidők során abba az illúzióba ringatták magukat, hogy a falak a végtelenségig meg fogják őket védeni. A városfal őreit (Garrison) kártyázni, iszogatni látjuk; és tabunak számít minden, ami a falon kívül helyezkedik el. Olyannyira, hogy minden olvasmány, történet, mely a Wall Marian kívüli világról szól tiltott, még beszélni sem szabad róla. Ezt a világot alapjaiban rengeti meg, amikor az 50 méteres falra egy titán keze kapaszkodik, és a Kolosszusként emlegetett lény áttöri a bevehetetlennek látszó erődítményt.
Kegyetlen támadásba lendülnek az óriások, és felfalnak mindenkit, akit lelnek. Sokkoló jelenetek villannak elénk, ahogy az élő, kapálódzó humánokat széttépik, félbeharapják, lenyelik a titánok. Menekülni kényszerülnek a városban lakók a következő fal menedékébe.

On that day humanity remembered the terror that they were ruled by the Titans… that they were trapped in a bird cage…

Azon a napon az emberiség kénytelen volt emlékezni, hogy egykor a Titánok kegyetlenül leigázták… és hogy csapdába estek egy kalitkában…” /szerk. ford./

Mielőtt belefeledkeznénk a történetbe (és még csak az első részeknél tartunk) muszáj kitérni a – meglehetősen kaotikusan ábrázolt – védelmi rendszerre. A falrendszer 3 fő gyűrűből áll, mindegyikhez a négy égtájnak megfelelően előgyűrűk, előfalak csatlakoznak. Közöttük települések, városkák helyezkedtek el (az első két fal közti távolság 100 km). Gyakorlatilag a legbelső építményben lakók vannak a legnagyobb biztonságban, így kasztrendszer szerint is ott éltek a legfontosabb, legbefolyásosabb emberek. És persze ott a legmagasabb a korrupció is… hiszen nincs mitől tartaniuk.

Attack on TitanA legkülső a Wall Maria, melynek előgyűrűjét az első részben áttöri a Kolosszus. Az első fal előbástyája a Shiganshina-negyed, melyet szétzúz a támadás, és az emberek kénytelenek a második védvonal, a Wall Rose biztonságába húzódni. A végső csapást a Páncélos Titánként emlegetett lény méri a negyedre, mikor úgy üt lyukat a Wall Maria kapujába, hogy egyszerűen keresztülszáguld azon.
A második fal a Wall Rose, ahol még öt évre sikerül stabilizálnia magát az emberiségnek. Itt elsősorban a Trost-negyedben történnek meghatározó események, erre fókuszál az anime fő szála.
A harmadik, legbelső fal 130 km-nyire található az előzőtől és Wall Sinanak keresztelték. Egy 250 km sugarú területet védelmez. Ezeket a negyedeket a Military Police Brigade védelmezi.

Attack on TitanMiután a meglehetősen komplexen kidolgozott, ugyanakkor – mint kiemeltem – néhol kimondottan kaotikusan leírt háttértörténeten átrágtuk magunkat, ideje, hogy bemutassuk a főszereplőinket, akik a cselekmények szálát viszik.

Eren Yeager és fogadott testvére, Mikasa Ackerman mindennapi életüket tengetik a Shiganshina-negyedben. Barátjuk, Armin Arlert különös érdeklődést mutat a falon túli világ iránt. Míg Eren ebben – meglehetősen arrogánsan – osztozik vele, Mikasa kimondottan ellene van, hogy veszélyes kalandokba keveredjenek. Furcsa hármas ez, nem igazán tudni eleinte, hogyan kötődtek egymáshoz a fiatalok. Armin a külső világot kívánja felfedezni, apja könyveiből olvas olyan információkat, mely szerint hatalmas a bolygó, és nagy részét sós tenger borítja. Eren apja a titánok kutatásával foglalkozó orvos… Ilyen közegben nem is olyan meglepő, hogy a fiú azt az álmot dédelgeti magában, hogy ha felnő a Survey Corps (ők a felfedező katonák) közé áll. Várhatóan anyja ezt jogosan ellenzi, hiszen félti kicsi fiát a külvilág szörnyűségeitől. Egészen addig a napig, míg apja el nem távozik valamilyen vizsgálati körútra, és át nem törik a titánok a bevehetetlennek tűnő város falait.

Ekkor minden megváltozik, Eren és Mikasa menekülni kényszerül, és szemük láttára falja fel egy óriás a fiú anyját. Armin apja túléli a támadást, azonban a Wall Rose mögé menekülve csatlakozik a városrész visszafoglalásáért induló expedícióhoz, és mindannyian árván maradnak. Közös sors, és közös cél bontakozik ki előttük. Eren eltökéli, hogy minden titánt elpusztít a föld színéről, és jelentkezik katonának. Mikasa bárhová követné, és kész megvédeni a fiút bármitől, így a trió a kiképzőtáborban találja magát. Nem egyszerű a fiatalok számára a próba, mely rájuk vár, azonban vesztenivalójuk sincs, így hamarosan kiderül, melyikőjük miben erős, miben tudnak egymásnak és az emberiségnek segíteni a küzdelemben. Beválogatják őket a legjobb 10 katona közé, és készülnek, hogy a Survey Corps tagjaivá váljanak, amikor a Wall Roset is csapás éri.

Attack on Titan

A főbb karakterekről érdemes pár szót ejteni.

Sasha Blouse, aki a ”Potato Girl” gúnynevet kapja a kiképzés során, egy szőke lány, aki éhenkórász, de kitűnő harcos – főleg, ha élelemről vagy annak megvédéséről van szó. Messziről kiszagolja a táplálékot.
Jean Kirstein egy forrófejű fiú, aki többször összeakaszkodik Erennel, hiszen mindketten vezéregyéniségek. Nem titok, hogy a csoport egyik irányító személyiségévé válik és felismeri riválisa erejét és tehetségét.
Annie Leonhart az egyik legügyesebb a csapatban, a gyakorlatokon rengeteg fogást les tőle el Eren. Például híres rúgását is, amely védjegyévé válik. Ő később a Military Police Brigade-hez csatlakozik.
Erwin Smith a Survey Corps vezetője – többek között –, neki köszönheti Eren, hogy megbíznak benne és csatlakozhat hozzájuk.
Zoë Hange az egyik csapatvezető a Survey Corps-on belül. Ő az első, aki felveti, hogy foglalkozniuk kellene a titánok anatómiájával, meg kellene ismerni a viselkedésüket. Kísérleteket végez rajtuk, és rajong a ”vadakért”.
Levi a legerősebb katona, gyakorlatilag legendának számít a felderítők és a közemberek között is. Játszi könnyedséggel harcol a levegőben és olyan gyorsan mozog, hogy képes egyedül felszeletelni egy óriást. Ő a másik legfontosabb személy, aki bizalmába fogadja és tanítja Erent.

Ha azt hinnénk, hogy most elspoilereztem volna az egész Attack on Titant, és erről szól a történet, csalódást kell okoznom. Ez csupán a felvezetés és néhány rész összefoglalója. Meglehetősen bő történeti áttekintést kapunk a korról, az emberekről, a titánokról, részletes kiképzésbe tekinthetünk bele. És emellett jut idő a szereplők jellemének, múltjának bemutatására is. Képszerű, sokkoló jelenetek, fröcsögő (korán sem céltalan) vér, halálsikolyok, tragikus múltak, rejtélyes titkok. Műfajaiban elsősorban a drámai elemek dominálnak, de alapvetően egy akció-fantázia animéről van szó, mely témáját tekintve erősen horrorisztikus képekkel operál.
Nagyon fontos szabály az ilyen típusú animéknél, hogy nincsenek tabuk. Tehát, nem érdemes megszeretni egy-egy karaktert, mert elég hamar szörnyű halál érheti.

Végezetül egy rövidke kitekintés a 20+ részből álló animékről. A hosszabb sorozatok általában több évadra oszlanak, és azon belül 10-13 részenként változhat a főcím zene témája, illetve a 13. rész környékére gyakran egy fordulópontot iktatnak az alkotók. Így történik ez az Attack on Titannál is. Szépen elkülöníthető a két rész, amelyből felépül az évad, és a záró epizód előrevetíti, hogy a második évad is eljövend! (bár erősen csúszik, de 2017 tavaszára már beígérték – illetve 2017. április 1. óta végre fut is)

Sajnálatos módon ez pont az a típusú sorozat, amelyet lehetetlen volna spoiler nélkül elemezni, így megígérem, hogy majd a második évad után egy összefoglaló, mélyebb analízisbe fogok.

Nem mehettem el azonban szó nélkül amellett sem, hogy az angol fordítást itt (is) kicsit sántítónak éreztem. Az Attack of the Titans valószínűleg szerencsésebb lett volna.
進撃の巨人, avagy Shin-geki no Kjo-nin. Shin = előretörés, előrehaladás; Geki = támadás, elfoglalás; no = birtokviszony jelző; Kjó = óriás, Nin = ember. A Shingeki no Kyojin tehát szó szerint Támadó Titánt / Titánok Támadását jelenti. Azonban a fordítás elsőre azt sugallta nekem, hogy a Titán nevű bolygót éri valamilyen invázió. Persze lehet, hogy szándékos, célzott a cím, azonban erre a sorozat még nem adott választ.

Az első évadhoz készítettek egy chibi-jellegű (ez egy külön stílus az animéken belül, gyakorlatilag karikatúra, paródia) Attack on Titan: Junior High címre keresztelt 12 részes szösszenetet, mely tréfásan elénk tárja, vajon főhőseink milyenek lehettek a gimiben… Érdekességnek egyszer megnézhető, én magam nem rajongok annyira az ilyenekért. Ebben a titánok és az emberek külön iskolába járnak és a gonosz óriások folyton elrabolják a humánok uzsonnáját. Persze ezt nem tűrhetik nyugodt szívvel, Eren ismét eltökéli, hogy eltűnteti őket a föld színéről! A háromdimenziós közlekedőeszközök pedig abban segítik hőseinket, hogy a titánok grafitijait eltávolíthassák a falakról… Főszerepben a humor és a karikatúra, rengeteg nevetés és a DON’T PANIC felirat villog a fejünkben.

Attack on Titan

Történeti háttér szempontjából sokkal fontosabb a 6 részes OVA. Első része az Ilse’s Journal, melyben betekintést nyerhetünk a Survey Corps karaktereinek korábbi kalandjaiba, illetve Hange Zoë kísérleteinek gyökereit is megismerhetjük. A második részben, a The Sudden Visitorban Jean és ”Potato Girl” Sasha méri össze tudását egy mulatságos párbajban a kiképzés alatt. Majd a legjobb tíz katona a gyakorlatok alatt fegyverkereskedőkbe botlik. A Distressben hőseinknek ez a feladat sem okoz gondot. A Choice with No Regrets a záró epizódok címe, melyekben még sötétebb titkokat fednek fel előttünk, a legbelső gyűrűben elhelyezkedő Underground District-ről…és Levin múltjáról.

Attack on Titan

Akinek nincs kedve/ideje végignézni egy 25 részes sorozatot, annak alternatívaként ajánlom, hogy választhatja az Attack on Titan: Crimson Arrowst és az Attack on Titan: The Wings of Freedomot, melyek összefoglalják az első 13 és a második 12 epizód eseményeit. Ilyen compilation filmeket egyébként már láthattunk a Death Note és a Ghost in the Shell: Stand Alone Complex és S.A.C. 2nd GIG esetében is.

Attack on Titan

Az Attack on Titan rendezőjének, Tetsuro Arakinak a neve egyébként olyan gigantikus projektekhez fűződik, mint – az imént említett – Death Note, a Black Lagoon és a High School of the Dead. Ehhez képest sajnálatosnak találtam, hogy – főleg az elején – sok statikus képpel operál a sorozat, amely ugyan nem szokatlan, de valahogy úgy éreztem, inkább spórolás miatt történt, mintsem funkciója lett volna.

A filmzene is egészen ütősre sikeredett, a Linked Horizon Crimson Bow and Arrow című száma (a cikk elején) heroikus, pörgős, megalapozza a hangulatot, és a 14. résztől a Wings of Freedom (ami egyébként a Survey Corps emblémája is, a Szabadság Szárnyai) dallamai pedig egy győzelmi indulóra hasonlítanak. A banda egyébként Yasuo Kamanaka (Revo) legújabb projektje és hatalmas népszerűségnek örvend Japánban. Fő munkássága a Sound Horizon nevű formáció, amely progresszív, szimfonikus, neoklasszikus metált játszik. Olyan Playstation, illetve MMORPG játék zenéje kötődik a nevünkhöz, mint a Belle Isle és a Chaos Wars. Hallgassátok, dőljetek hátra, merüljetek el a sorozatban. Ajánlom mindenkinek, aki szereti a kalandos, véres, középkori, misztikus történeteket!

 

 

Értékelés: 10/10

animenewsnetwork.com 200.62youtube-logo

Smaragd Sárkány

Attack on Titan 2. évad

Be the first to comment on "Shingeki no Kyojin aka. Attack on Titan (2013)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.