Lake Mungo (2008)

lakemungo4Ha az ausztrál filmgyártásról beszélünk, akkor aligha a horrorfilmek jutnak elsőként az ember eszébe. A kenguruk földjéről származik többek között a Mad Max, a Krokodil Dundee vagy éppen a Gallipoli. Ám annál kevesebben tudják, hogy a horrorgyártásban is kiválóak a szigetlakók, elég ha csak a Babadookra, a Wolf Creekre, a The Loved Onesra vagy éppen a The Tunnelre gondolunk. A mostani főszereplőnk azonban korántsem ennyire ismert, így mindenki veregesse meg nyugodtan a vállát, aki hallott valaha a kontinens legjobb horrorjáról, a Lake Mungóról.

A Palmer család piknikezése szörnyű tragédiba torkollik, amikor a 16 éves Alice nyomtalanul eltűnik, majd néhány órával később a közeli tóba fulladva találják meg a nyomozók. A szokatlan haláleset egy igazi paranormális eseménysorozatot indít el, többen látni vélik a lány szellemét, hallani vélik hangját. Az idő előrehaladtával a visszafogott, ártatlannak tartott Alice-ről kiderül, hogy volt egy másik élete is, ami alapjában változtatja meg a róla kialakult képet. A rövid, 80 perces játékidő tulajdonképpen az ő életét és a természetfelettiben való hitét mutatja be.

lake-mungo2

Kevés olyan horrorfilm van manapság, amely képes arra, hogy az embert elgondolkodtassa és egy kicsit kimozdítsa a mindennapok monotonitásából. A Lake Mungo rendkívül kényelmetlen, baljós, nyugtalanító és nehézkes légkört teremt, pont olyat, amilyet az ember vár egy pszichológiai horrortól. Klasszikus értelemben nem kézikamerás, hiszen a dokumentarista jelleg dominál, így a szereplők narrálják végig a filmet. A cselekményt archív fotók és képsorok színesítik, amelyek szintén az atmoszférát hivatottak előidézni.

Mpt0XO81fA-e1459366634487

Tényleg lehet csinálni egy teljesen amatőr stábbal, 30 ezer dollárból, előre megírt forgatókönyv nélkül egy teljesen kezdő rendezőnek egy olyan horrort, amely ennyire eléri a kívánt hatást? Igen! A Lake Mungo sokadik, de nem utolsó bizonyítéka annak, hogy egy jó ötlettel és okos kivitelezéssel “fillérekből” is lehet maradandót alkotni. A mindössze öt hét alatt felvett horrornál nem volt előre megírt szöveg, a szereplők improvizáltak a hitelesség kedvéért. A filmről egyébként sokat elmond, hogy a kevés médium, amely foglalkozott vele, egytől egyig az egekig magasztalta.

lake_mungo1

Nincsenek a Lake Mungóban CGI-szörnyek, olcsó effektek, jump scare-ek, sztárszínészek. Ami van helyette, az egy olyan paranormális horror-thriller, amitől tényleg kiráz a hideg, amely elgondolkodtat, és amely úgy minden idők egyik legjobb horrorja, hogy vélhetően még csak nem is hallott róla a horrorszeretők többsége.

Értékelés: 10/10

(Varin)

imdb-share-logo

youtube-logo

3 Comments on "Lake Mungo (2008)"

  1. Akkor én most nagyon büszke vagyok magamra, mert – visszakerestem – szinte pontosan 3 évvel ezelőtt láttam. 😀 Nagyon tetszett nekem is.

  2. Kb. 2009 magasságában láttam és meglepődtem rajta akkor, hogy sehol se olvastam róla, holott egy nagyon jó, parás film. Érdemes megnézni.

  3. Tudja valaki a magyar változatot hol lehet elérni? Kerestem a you tube-on de nem találtam.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.