Lunar Legend Tsukihime (2003)

TSminiShiki egyáltalán nem átlagos fiú. Valami nagyon felzaklatta gyermekkorában, egyedül arra emlékszik, hogy valakitől kapott egy szemüveget és azóta valamiért sokkal jobb az élete. Azonban egy súlyos autóbaleset következtében elvesztette a szüleit és amnéziás lett. Ugyan furcsa álmok gyötrik mindenféle vonalakról, de próbálja normális középiskolásként élni mindennapjait. Elég erős felütéssel kezd ez az anime is és bár némi játékosság is vegyül belé, mégis sikerül fenntartania a feszültséget a végsőkig.

Toshiyuki Omori: The Sacred Moon (főcímzene)

Shiki Tohno a balesete óta rokonainál lábadozik, de most ideje, hogy hazatérjen a szülői otthonba, ahol szerető testvére várja. De húga egyáltalán nem tűnik kedvesnek. Akiha ugyanis szüleivel nevelkedett a Tonho nemesi család sarjaként, ezért elvárja a szegény fiútól is, hogy hasonlóan arisztokratikusan viselkedjen, mint ő. Legyen méltó a család nevéhez. Shikinek ehhez hozzá kell szoknia, ahogy ahhoz is, hogy cselédek lesik minden parancsát és Shiki Mesternek szólítják. Egy középiskolásnak mindez elég szokatlan, meglepő, de testvére kedvéért megpróbálkozik vele.

Tsukihime

A fiúnak van egy titka, a furcsa vonalak, amelyeket tárgyakon és embereken is lát. Ezt tetézi az a tény, hogy az iskolából diákok tűnnek el. Egyik nap hazafelé megpillant egy csinos nőt és önkéntelenül is követni kezdi. Mikor ráeszmél, hogy mit csinál, már ott áll a nő darabokra kaszabolt teteme fölött, kezében a véres késsel. Elájul és csak otthon tér magához, a szülői házban. Zaklatottan viselkedik, reggel újságot keres, de nincs benne szó parkban talált holttestekről. Valamennyire megnyugszik, reménykedik, hogy csak álmodta az egészet. Azonban később megszólítja egy hang… a csinos nőé, és megkérdezi Tőle, hogy hogyan sikerült feldarabolnia őt. Shikit sokkolja a szituáció. Tehát mégis megölte. Ugyanakkor előtte ül és láthatóan él. És szembesíti Őt a rideg valósággal, mindezt szenvtelen hangon.

Tsukihime

Arcueid Brunestud elmondja a fiúnak, hogy egy vámpír hercegnő, aki True Ancestor, azaz nem szükséges neki a vér az életben maradáshoz. Azért jött a városba, hogy a Dead Apostles néven ismert lényeket levadássza, akik embereken élősködnek. Elmondása szerint eléggé meggyengítette őt az, hogy Shiki – ha akaratlanul is, de – feldarabolta. Szerencsére tudott regenerálódni, de még nem nyerte vissza az erejét teljesen, így ráveszi a fiút, hogy segítsen neki, hogy jóvátegye cselekedetét. Mindezt persze elsősorban éjszaka kellene tennie, ami erősen összeegyeztethetetlen programnak tűnik a húga házirendjével.
Shiki ezért kénytelen éjszakánként kiszökni a házból, hogy megtarthassa ígéretét. Eközben az iskolában sorra tűnnek el a gyermekek és megmagyarázhatatlan halálesetekről is beszámolnak. A fiú nem érti, hogy pontosan mi is történik körülötte. Egy biztos: féltékeny lányok veszik körbe. Osztálytársnője, Satsuki Yumizuka és Ciel, aki teaszertartás klubbot vezet. Legjobb barátja, Arihiko Inui csak pislog, hogy milyen népszerű lett a fiú.

Tsukihime

Éjjelente próbálják megkeresni az apostolok nyomát és komoly küzdelmekbe csöppennek. Shikit egyre gyakrabban zaklatják a furcsa látomások és megpróbál rájönni arra is, milyen titkok rejtőznek a családi házban. Akiha ideje nagy részét leköti, hogy megnevelje bátyját és rájöjjön, miért szökdös ki titokban.
Persze minden felbolydul a fiú körül, amikor meglátják, hogy egy csinos, érett nő érdeklődik iránta és éjjelente vele mászkál a városban, sőt még a suliba is eljön érte, hogy beszélgethessen vele. A lányok és barátja féltékenysége innentől teljesen érthető és természetesen lehet, hogy jogosan féltik a milf karmaitól.

Tsukihime

Katsushi Sakurabi egy klasszikusnak egyáltalán nem nevezhető vámpírtörténetet rendezett nekünk. Van benne rengeteg fordulat és sötét titkok. Gyönyörűen dark a hangulata, ezt elősegíti Toshiyuki Omori (Golgo 13: The Professional, Shakugan no Shana, Shaman King) zenéje is. A karakter dizájnért Takashi Takeuchi felelt, aki nem kisebb műveknél tette már meg ezt, mint Fate/Stay Night és Fate/Zero sorozatok! Ezért nem is lep meg minket a világ, amely elénk vetül és a komor, keserédes cselekmény, illetve sorsok, amivel megismertetnek bennünket.

Tsukihime

Itt sem egy átlagos témával ismerkedhetünk meg, viszont sokkal tabufeszegetőbb, ha jobban belegondolunk. Ha a vámpírhistóriákhoz nyúlunk viszonylag nehéz hibázni. De itt teljesen más aspektusból szemlélhetjük ezeket a lényeket. A jó és a gonosz küzdelmén túl jelen van a választás lehetősége is, illetve az a kérdéskör, hogy milyen felelősséggel jár egy hatalom, erő vagy tudás. Sosem az számít, amid van, hanem, hogy mihez tudsz és akarsz vele kezdeni.
Ha olyan lény vagy, amely látszólag a sötétséget szolgálja, nyilvánvalóan magadra vonod a fény katonáinak figyelmét. De egy animében nincs igazán jó és nincs teljesen gonosz sem. Felejtsük el ezeket a kényszerképzeteket. A hétköznapi élettel ellentétben itt sokkal élesebben megjelennek a mérleg nyelvét kiegyensúlyozó tényezők: ha hatalmad van, valamilyen árat muszáj fizetned érte. Az örök élet sohasem csupán ajándék, hanem egyben átok is.
Hogy a fiú és a csinos nő végül megtalálják-e a valódi gyilkost, aki a gyerekek eltűnéséért felelős? Milyen szörnyű titkot rejt a Tonho család? Miért nem ismeri meg elsőre Cielt főhősünk a suliban? Lehet, hogy köze van az amnéziájához? Mik azok a vonalak, amelyeket Shiki lát? Miért hord magánál egy 666 berakásos kést egy gimnazista fiú? Akit érdekel, kóstoljon bele! Ha valami sötétre vágytok és nem a szokásos vámpír történetekre, hanem kedvelitek a dark romantikát is, akkor szeretettel ajánlom ezt a sorozatot. 

Fumiko Orikasa: Rinne no Hateni… (ending)

Értékelés: 10/10

Smaragd Sárkány

Be the first to comment on "Lunar Legend Tsukihime (2003)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.