Badi a.k.a. The Turkish E.T. (1983)

badi_thumbA nyolcvanas és kilencvenes években tomboló turksplotation-nek nevezett rétegműfaj olyan kiváló hollywoodi szuperprodukciókat alakított már át a saját képére (természetesen mindenféle jogi megállapodás nélkül), mint a Rambo, Star Wars, Star Trek, Superman, Batman & Robin, Ördögűző vagy az Óz a nagy varázsló, stb., ami alól Stephen Spielberg klasszikus családi filmjének erőteljesen low-budget adaptáció sem maradhatott ki.

Ali egy török kisfiú, aki Sztálin-bajszú apjával és édesanyjával él egy kis lakásban. Egyik este az erdőben felfedezi a társai (és űrhajója) által elhagyott Badi-t, de semmi egyéb történik. Másnap viszont a lény simán besétál a lakásba, de csak miután szigorúan füstöt eregetett a kosztümébe rejtett tartályból. Hatásos belépő, nemde?!

badi_3Aztán a kisgyerek legnagyobb örömére almákat lebegtet meg és próbál úgy mozogni, hogy még véletlenül se tűnjön fel a nézőknek, hogy egy kisgyerek alakítja őt egy kb. hatszor nagyobb gumijelmezben. Megeteti, meggyógyítja, közben pedig torokhangon kántál hozzá valami ismeretlen tájszólást.

badi_2Később a srác a barátainak is megmutatja a gumijelmezes földönkívüli haverját, majd van annyira szerencsétlen, hogy még a suliba is beviszi, és együtt táncolnak vele a tanárral az osztályban. Közben a lény szabadidejében valamilyen szerkezetet kezd el barkácsolni. Miután a szülők is kellően halálra rémültek tőle, jönnek a gereblyével (vagy tán felmosófával?) felfegyverkezett emberek, no meg a hatóságok, hogy a dolgok végére járjanak, de szerencsére a hős gyerekek egy kiskordéval (benne Badival) meglógnak előlük. Mielőtt visszajönnének érte társai, még arra is marad idejük, hogy a gyerkőcökkel repkedjenek a zöld-sárga háttér előtt – egyszerűen frenetikus!

badi_5Kicsit savanyú, kicsit sárga, de legalább török – mondhatnám, mert hát igazából az E.T. barkács-változatával van dolgunk, ami mellőz mindenféle hollywoodi szuperprodukciókra jellemző hatásvadászatot, viszont legalább szerethető gagyi trash. Akarom mondani turksplotation. Gátlástalanul lenyúlták Spielberg családi sci-fijének legfontosabb mozzanatait, és azt (vagy legalábbis valami hasonlót) a saját költséghatékony módszereikkel próbálták előállítani. Mi ez, ha nem hazafias szórakoztatás, kérdem én?!

Értékelés: 4/10

eyescream

Be the first to comment on "Badi a.k.a. The Turkish E.T. (1983)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.