X-files #1-41 (1995)

xf_thumbHabár Magyarországon a gyenge kereslet okán, nyomtatott formában csupán hat (dupla epizódokat tartalmazó) füzet jelent meg az eredetileg Topps Comic által, 1995 és 1998 között az USA-ban publikált 41 részből, az internetnek köszönhetően manapság már szinte az összes epizód elérhető online formában. // És nem mellékesen pedig ezzel a cikkel nyitnám a Képregény Kedd elnevezésű grafikus ámokfutásomat, melynek során jó néhány héten (és hónapon) át fogok jelentkezni különféle thriller, horror és sci-fi tematikájú füzettel!

Mulder és Scully televízióban sugárzott paranormális nyomozói tevékenysége olyan népszerűnek bizonyult, hogy a Topps Comic 1995-ben útjára indította a képregényes változatot, melynek #0 epizódja (piacfelmérési okokból) pont az eredeti széria pilotjának egy-az-egyben történő adaptációja volt. Habár a későbbiek során még jó néhányszor felbukkannak a televíziós sorozat korábbi – főként az első évadban látható – epizódjainak központi témái, azért a 41 rész alatt igyekeztek egy csomó egyéb ötlettel is előállni.

xf1Tudvalévő, hogy a televíziós sorozatban kiemelt helyet kaptak az ún. mitológiával foglalkozó részek, itt ezeket sem hagyták veszni. Így történhetett, hogy a képregény-folyam némileg különálló (ámde ismerősnek tűnő) történetekből összerakott első negyede valójában egyetlen hatalmas összeesküvést bemutató szál, amely aztán később vissza-visszakacsint néhány későbbi fejezetben.

xf5Említettem volt a saját ötleteket, amik az urban legendáktól kezdve a nagyvilági folklóron át az egészen elképesztően szürreális esetekig bezárólag színes palettáját nyújtja át a paranormális (vagy éppen ezt megcáfoló) eseteket kedvelő olvasóknak. Földönkívüliekkel kapcsolatos eseteken kívül előkerül a Bermuda-háromszög, az aztékok elfeledettnek hitt városa, visszalátogatunk Tunguszkába, találkozhatunk a halálközeli élmény, a távolbalátás, valamint a spontán öngyulladás intézményével, de egy élő szervezetbe fészkelő számítógépes program, valamint az emberek lelkét fényképek által kiszívó démon is feltűnik a füzetekben. Sorozatgyilkosok és mindenféle bizarr entitások – úgymint farkasember, wendigo, fojtogató szellem, emberi kecskék, békaemberek, vámpír-kabát, gyilkos trutymó – szedik áldozataikat, hogy aztán az FBI különleges ügynökei mindennek utánajárjanak. Vagy nem, mert ugye a feletteseik nem engedik őket.

xf3Ami a grafika megjelenést illeti, elég változó a színvonal. Kezdetben a történetekre inkább jellemző a nyomozati faktor dominanciája – vagyis a tipikus egy helyben járás, amikor alig történik valami, főleg párbeszédek hozzák az előrelépést, szóval bár megjárnak különféle helyszíneket, nem valami mozgalmas a kaland. Később viszont már a grafika fejlődésével-javulásával (illetve a történetíró személyének változásával) egyre inkább megmozgatják hőseinket, akik már nem csak spekulatív szemlélőként vannak jelen, hanem belefolynak az események alakulásába. Így vált a sorozat a kicsit B-filmes hangulatú (tv-sorozatban fel nem használt részekre emlékeztető) epizódokból egészen szórakoztató kalandokra.

xf22Aki anno szerette a tévében nézni ezt a természetfölötti ügyeket taglaló szériát, az szerintem tegyen vele egy próbát; és bár elsőre kissé szokatlannak fog tűnni a rajzolt forma, hamar rá lehet kapni az ízére, ugyanis részenként nagyjából 24-30 oldalról van szó. Szóval nem egy hatalmas terjedelem – és a már ismerős elemek kivételével egy rakás újdonságot találhatunk magunknak, hiszen tudjuk, hogy Az igazság odaát van!

Tehát még egyszer a cím, ahol hozzá tudtok jutni: halozsak.hu

Értékelés: 7/10

eyescream

Be the first to comment on "X-files #1-41 (1995)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.