Cub (2014)

cubthumbA világ minden tájáról láttam már horrorfilmeket, de az alkotások döntő többsége kb. egy tucat ország nevéhez köthető. Belgium még az eurohorror kontextusában sem tartozik a nagyhatalmak közé, de azért van néhány említésre méltó alkotásuk (pl.: Daughters of Darkness, Calvaire, Vinyan) a műfajban. Ugyanakkor slasher témában eddig nem sokat tettek le az asztalra, ezt a tarthatatlan állapotot hivatott a Cub gyökeresen megváltoztatni.

A történet egy cserkészcsapat nyári táborában játszódik közel a francia határhoz. A félelmetes erdőnél keresve sem találhattak volna jobb helyszínt a vezetők a gyerekek megijesztéséhez, a teljes átverés érdekében még egy kamu kísértet-történetet is kitalálnak. Szép lassan körvonalazódik, hogy a Kai-legenda nem csak a tábortűz melletti ijesztgetéshez tökéletes, ekkor azonban még senki sem sejti a halálos csapdákat rejtő titokzatos erdő sötét titkait.

cub1

A sztori főszereplője Sam, a nehéz családi háttérrel rendelkező 12 éves kisfiú. Túlzás lenne azt állítani, hogy ő lenne a Pathfinder cserkészcsapat legnépszerűbb tagja, nagy pechjére azonban nem csak a srácok, de Peter, az egyik vezető is roppantul pikkel rá. Sam kisebb és gyengébb az átlagnál, elkésik, nem koncentrál eléggé a feladatoknál, Peter pedig minden alkalmat kihasznál, hogy megszégyenítse őt a társai előtt. A másik két vezető (Kris és Jasmijn) mindent megtesznek, hogy segítsenek neki a beilleszkedésben, de a túlzott képzelőerővel rendelkező Sam inkább minden energiáját Kai megkeresésére fordítja. Az erdőben eltöltött idő termékenyen telik, és amikor főhősünk barátságot köt egy fa tetején élő furcsa maszkot viselő fiúval az egész cserkészcsapat sorsa megpecsételődik. Ugyan is Sam új barátja nem nézi tétlenül a fiú folyamatos megfélemlítését és durván akcióba lép, amikor eljön az éjszaka.

cub2

Peter kutyájának megkínzása tragikus események sorát indítja el és hamar nyilvánvalóvá válik, hogy a maszkos kisfiú a cserkészek legkisebb problémája. A történet felépítése a klasszikus slasher-receptet követi, néhány elejtett megjegyzésen és félmondaton kívül semmi biztosat nem lehet tudni a gyilkos kilétéről. A hentelések elég ötletesek, általában trükkös csapdák formájában mennek végbe, van néhány kifejezetten kemény és emlékezetes jelenet is. Így különösen érdekes a film korhatár-besorolása, hiszen Belgiumban gyakorlatilag szülői felügyelet nélkül is megnézhették a gyerekek, de ez ne zavarjon meg senkit, ilyen téren sem vérszegény az alkotás. A feszültség adagolása is rendben van, Jonas Govaerts rendezői debütálását nem érheti panasz, ráadásul a színészek is teljes mértékben helytállnak.

cub3

A tavalyi év egyik legviccesebb horrorfilmjében (Scouts Guide to the Zombie Apocalypse) láthattuk, ahogy a tökös cserkészek felveszik a harcot az élőhalottakkal, ezúttal pedig végig nézhetjük, ahogy a legkülönfélébb módokon elhaláloznak. Első pillantásra még egyedinek tűnhet ez az érdekes Sleepaway Camp/Péntek 13/A legyek ura vegyes felvágott, de azért összességében ismert panelekből építkezik a film és nem is nagyon tud kilépni a szokásos sablonok bűvköréből. Ettől függetlenül remek móka a Cub, több szív és lélek van benne, mint hasonszőrű amerikai társaiban és azért nem mindennap néz az ember belga horrorfilmet. A film finanszírozása részben közösségi alapon történt, újabb szuper példa az IndieGoGo használatára. A slasher szerelmeseinek kötelező darab, de én jó szívvel ajánlom bárkinek, aki nem szereti a cserkészeket:)

10/7

afiaf

 

 

 

Cub (2014) IMDb

Cub (2014) trailer

Be the first to comment on "Cub (2014)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.