Asylum Blackout aka The Incident (2011)

ab_thumbManapság ritka az olyan film, ami pontosan annyit nyújt, mint amennyit ígér. A marketingesek általában szeretik lelőni az összes poént, nagy jelenetet a teaser-erek és trailer-ek tengerében, többször még a film végi megfejtést is megsúgják a nézőknek. Nos az Asylum Blackout esetében erről szó sincs, pontosan azt kapjuk, amire számítottunk.

Alexandre Courtés filmjének főszereplői konyhai alkalmazottak egy Sans Asylum nevű elmegyógyintézetben. Szabadidejükben együtt zenélgetnek és rocksztár karrierről álmodoznak, a nem éppen rózsás melóból pedig a stúdiózást és a számláikat fizetik. Egy roppant korán induló napon George hajnalban átveszi a heti készletet és elkezdi a napi menü elkészítését, amiben később barátai is segédkeznek.

ab_1

A szokásosnak ígérkező rutinban a tragikus fordulatot egy hatalmas vihar jelenti, aminek hatására áramkimaradás lesz a környéken. Az összes bentlakó szabadon mászkálhat a létesítményben, ami nem lenne akkora probléma, ha nem büntetőjogilag őrültnek nyilvánított delikvensekről lenne szó. Megindul az élet-halál harc és a konyhai csapat leghosszabbnak ígérkező munkával töltött éjszakája.

ab_2

A betegek csordájának vezetését valamiképpen ellátó Harry már első ránézésre sem tűnik kellemes ellenfélnek, de az még csak a jéghegy csúcsa. A szűk másfél óra zöme bujkálással ás meneküléssel telik, közben azért jut idő néhány elég naturális gore-jelenetre is. Ahogy említettem, itt bizony nincsenek nagy meglepetések, a klasszikus horror formulával éltek az alkotók: áramszünet, őrült páciensek elszabadulása, túlélés. A film minden fronton jól teljesít, sok kiemelkedő dolgot nem tudnék említeni, de amit vállal, azt tisztességgel teljesíti.

ab_3

Sötét, helyenként kifejezetten izgalmas darab az Asylum Blackout, amiben a színészek is megfelelően helytállnak. A sztorit egyébként, azaz S. Craig Zahler jegyezte, aki azóta a Bone Tomahawk (Csontok és skalpok, 2015) író/rendezőjeként híresült el. Aki látta a tavalyi év egyik legjobb horrorfilmjét pontosan tudja, hogy mire számíthat, persze ezúttal vadnyugat nélkül. A cowboyok és indiánok helyett pedig szakácsokat és őrültek kapunk, de a végeredmény szinte ugyanaz. A félmillió dollárból készült francia horrorfilm kifejezetten korrekt összképet mutat, ráadásul 80 perc alatt lepörög, úgyhogy nyugodt szívvel ajánlom egyestés kikapcsolódásnak.

10/7

afiaf

 

 

 

Asylum Blackout trailer

Asylum Blackout IMDb

Be the first to comment on "Asylum Blackout aka The Incident (2011)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.