Morgan (2016)

morgan2-150Ritka az olyan eset, hogy egy film annyira sokra hivatott legyen, mint a nemrég bemutatott Morgan című sci-fi-horror. Remek színészi felhozatal, ígéretes stáb, izgalmas alaptörténet, költői táj – vajh’ mi is tarthatná távol Luke Scott művét attól, hogy az év egyik legjobb alkotása legyen? Nos, a cselekmény.

Bizony ám, jól olvastátok a rendező személyét, aki nem más, mint Luke Scott, Ridley Scott fia. A legenda 38 éves csemetéjének ez az első önálló komolyabb munkája, a Morganben ugyanis a forgatókönyvet is magára vállalta, amellett, hogy ez élete első rendezése. A filmben egyébként Ridley is közreműködött producerként, míg a főbb szerepekben Kate Mara (Mentőexpedíció, House of Cards), Anya Taylor-Joy (The Witch), Rose Leslie (Trónok harca, Honeymoon), Jennifer Jason Leigh (Aljas nyolcas, Gépész) és Paul Giamatti (Ryan közlegény megmentése, 12 év rabszolgaság) volt látható, vagyis a stábbal lerakták a ház alapját.

morgan3

A történet is kifogástalan: a cselekmény egy titkos kutatóbázison a Morgan nevű mesterségesen tenyésztett lány körül forog. A lány váratlanul rátámad egyik orvosára, ennek okán pedig a “cég” úgy dönt, ki kell vizsgálni, vajon veszélyt jelent-e Morgan a társadalomra. A személyzet és az istent játszó kutatók a végletekig védik Morgant, aki azonban úgy tűnik, nem akar megbékélni sorsával és szabadságra vágyik.

Nagyon vegyes lett a film megítélése, miként a mozik pénztárainál is csalódást keltett a bevétel. A legtöbben szimplán unalmasnak, érdektelennek találták kiemelve, hogy sokszor láthattuk már más filmek kapcsán (Ex-Machina) a Morgan cselekményét, valamint azt, hogy túlságosan érződik a rendezésben Ridley Scott hatása.

morgan-cover

Sok hibát találtam én is, pedig a játékidő csupán 90 perc volt. Alapvető fontosságú lett volna, hogy a néző valamelyest szimpátiát alakítson ki Morgannel, így jobban meg tudta volna érteni a személyzet reakcióit. Sajnos enélkül csak a fejünket fogtuk a sorozatos indokolatlan butaságok láttán. A karakterek egysíkúak voltak, teljesen kiszámítható döntésekkel. A film végi csavar ötletes volt bár, de közel sem kitalálhatatlan.

Összességében egy baromi ígéretes “előélet” és biztató rajt után hamar átcsapunk egy átlagos horrorba, amelynek bár a lezárása talán ad némi pluszt az előzményekhez, mégis a mű egy nagy adag kihagyott ziccer. Mindazonáltal távolról sem lehet azzal vádolni, hogy rossz lenne, csupán egyike azon sci-fi-horroroknak, amelyből nem sikerült kihozni a benne rejlő potenciált.

Értékelés

Alapötlet: 8/10

Kivitelezés: 5/10

youtube-logo imdb-share-logo

(Varin)

Be the first to comment on "Morgan (2016)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.