Freddy vs Jason vs Ash #1-6 (2007)

fvsjvsa_thumbA két elvetemült sorozatgyilkos, a fiatalokat álmukban legyilkoló Freddy Krueger és a Kristály-tavi hokimaszkos mészáros, Jason Voorhees első ízben 2003-ban találkozott a hong kong-i Ronny Yu által rendezett, szerintem elég felejthető slasher-ben. Aztán négy évvel később a Wildstorm és a Dynamite Entertainment kiadói összefogás eredményeképpen megjelent egy kvázi-folytatás, méghozzá az Evil Dead filmek főhősével, a nagydumás Ash-sel kiegészülve – ami azért még látatlanban is jól hangzik!

A történet öt évvel a Freddy vs Jason eseményei után játszódik, amikor is a film két túlélője visszamegy a Kristály-tóhoz, mert valami azt súgja nekik, hogy Jason talán mégsem halt meg – sejtésük természetesen beigazolódik, haláluk pedig nyilvánvaló. Közben Freddy is előbukkan, méghozzá Jason anyjának képében teszi ezt, és ráveszi a hokimaszkos gyilkológépet, hogy szerezze meg neki a Necronomicont, amitől újra testet ölthet az álmokon kívül.

fvsjvsa2

Mindeközben a Kristály-tó mellett található S-Mart-ba új csoportvezető érkezik Ash személyében, aki először úgy hiszi, hogy az újabb gyilkosságokat azok a démonikus lények követték el, akik ellen már régóta harcol, aztán felvilágosítják, hogy sajnos nekik is megvan a maguk ördögi teremtménye. Később aztán Ash Jason egykori házában rátalál a Necronomicon-ra és magával viszi, de balszerencséjére a hokimaszkos betámadja a szupermarketet, és egy vérfürdő közepette megszerzi. Ő pedig természetesen Freddy-nek adja, aki egy rituálé során határtalan erővel ruházza fel magát…

fvsjvsa_full

James Kuhoric által írt, és Jason Craig által illusztrált hat füzetes képregény elején ugyan hozzá kellett szoknom a sötétebb tónusú színezés által keltett komolyabb (értsd: kevésbé élénk, rajzfilmes az összkép, mint pl. Army Of Darkness vs Re-Animator esetében) atmoszférához, de aztán úgy faltam az oldalakat, hogy csak na!

fvsjvsa8Brutalitásra aztán nem lehet panasz, ugyanis a Jason által elkövetett, válogatott halálnemek elég sűrűn következnek egymás után (kedvencem a delikvens bevásárlókocsin való átpasszírozása wehehe!), szóval csak úgy dől a vér! Ash jelenléte jópofán dobja fel a két klasszikus slasher ikon már-már bejáratott stílusát – Jason ugye a mogorva, szótlan, bivalyerős monstrum, Freddy pedig a bolondozásra hajlamos, infantilis üzemmódban létező mókamester -, így nem restelltek a nagydumás shop-eladó olyan klasszikus filmbeli elemeit visszahozni, mint saját karjának (ismételt) levágása vagy a sok kicsi gonosz Ash megjelenése – bár ezúttal most Freddy lép a sokszorozódás útjára.

fvsjvsa_all

A néhol felesleges elemekkel operáló, amúgy is bő lére engedett történet és a suta lezárása ellenére (mely egy folytatásra enged következtetni) egy baromira szórakoztató, kellően brutális és véres, mindamellett e klasszikus karaktereket szerető közönség igényeit kielégítő képregénnyel van dolgunk.

Értékelés: 8/10

eyescream

Be the first to comment on "Freddy vs Jason vs Ash #1-6 (2007)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.