Világvégi mesék (2016)

Szűcs Gyula a remek – és a Cinegore szerkesztőségében is sikert aratott – Café Postnuclear után, de még a folytatás előtt, nem dőlt hátra és pihent, hanem saját kiadót alapítva megajándékozott minket egy posztapokaliptikus antológiával. Az alkotó gárdában pedig régi ismerősöket köszönthetünk: Chavez (Random), Gombalovas testvérek, Lakatos István (Lencsilány) és a Csátvák Soma-Lossonczy Bazsó páros!

Az 52 oldalas fűzet főtémája a 40 oldal terjedelmű Paneldzsungel, ami fekete-fehér képsoraival már bemutatkozott az internet virtuális hasábjain 2014-ben. Most viszont zsenge ujjatlan farmeringbe öltöztetve pörgethetjük, és szembesülhetünk azzal, mi lett volna, ha Csernobil atomerőműve másodszor is, és még pusztítóbb erővel robban fel. A történet hősei egy fiatal pár, akik próbálnak túlélni ebben az elfajzott világban, ott és akkor, mikor az emberhús az egyik legkelendőbb áru. A részlet gazdag képek élnek, és bár a történet nagy meglepetésekkel nem szolgál, az utalások, a nosztalgia hulláma, ami a régi Joh Carpenter filmek, és főleg azok másodvonalbeli koppintásait idézi, tényleg magával ragadóak. Abszolút érdemes kiemelni, hogy mikor oda kell csapni, akkor igazi horroros pörölytasli csattan, nem fél 18-as karikás lenni.

A második történet Lakatos István nyolc kockás morbiditása beharangozónak, egyfajta béta verziónak is tűnhetne, de komoly tervek és koncepció áll mögötte. Itt a nyúl viszi a vadászpuskát, hogy hűséges kutyájával zombikat gyilkoljon. A jövőre nézve egy harci robotban ülő, vombattá operált Hitlert, és rengeteg zs-kategóriás sci-fi és akciófilm előtti főhajtást ígér. Ide vele!

A harmadik történet pedig a SaltLands című társasjátékhoz tartozó, kvázi felvezető, háttér sztori. Ez áll a legközelebb a Mad Max filmekhez. Rövid, velős cselekmény, gyors lezárás. Ami azért sajnálatos, mert tenyér bizseregve lapoztam tovább, de ott már csak az impresszumot találtam. Remélem a társasjátékon túl, még képregényben is találkozok a névtelen hős néptelen sivatagi kalandjaival.

Mindenképp ajánlott darabról van szó, a tehetséges magyar képregény alkotók újabb példája. Gyönyörű, fényes hasábjait élvezet a kézben tartani, nívós, nemzetközileg is helytálló kiadvány. Csak remélni tudom, hogy a szerzőkkel és a kiadó Kaméleon Komix-szal is találkozok még nyomtatásban.

Megvásárolható: https://www.feminashop.hu/vilagvegi-mesek.html

Facebook

Értékelés: 8/10

Miskei

Be the first to comment on "Világvégi mesék (2016)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.