Hidden in the Woods ((En las afueras de la ciudad)) (2012) (Az erdőben rejtőzve)

HitWMiniIsmeretlen okokból kifolyólag ennek a filmnek a bemutatása eddig elmaradt, pedig a legutóbbi tematikus hetünkbe is passzolt volna a témája, illetve a stílusa. A Hidden in the Woods chilei gore horrorfilm, melyet ugyan egyszer már láttam, de ismét elővettem, hogy elkalauzoljalak benneteket ebbe az országba is. Nem egy könnyed, lágy alkotásról van szó, a jump scare szerelmesei nem feltétlenül fogják élvezni, ez bizony vérfagyasztó és brutálisan naturális, miként a Wrong Turn is, csak annál klasszisokkal jobb.

Ana (Siboney Lo) és Anny (Carolina Escobar) szörnyű gyerekkorukat élik a chilei hegyekben. Apjuk igazi vidéki suttyóparaszt, aki gyakorlatilag bármilyen lukra rámozdul, amit megkíván. Legyen az akár a saját lányáé is. Nem igazán számít, hiszen luk-luk, nincsen különbség. Lévén a helyi drogbáró, Costello (François Soto Az Ábalos-villa titka) egyik legfontosabb embere, így nem is nyúlnak hozzá, szinte érinthetetlen. Így lelkiismeret furdalás nélkül csinálja fel egyik lányát, akinek fia születik, és a bájosan rusnya, retardált csecsemő elnevezik Manuelnek, majd húscafatokkal etetik, mert az úgy van jól. Minden rendben is menne ebben a békés, idilli családi otthonban, ha nem járna arra két szociális munkás, hogy megnézzék, nem abúzálja-e véletlenül apjuk a drága kis lánykákat. Persze elég hamar meggyőződnek arról, hogy a híresztelések bizony nem hamisak, de büszke édesapa véget vet a nyomozásnak egy kerti láncfűrésszel. Annyira azonban nem okos, hogy ne szerezzen lövést a rendőrség embereitől, így menekülni kényszerül. Costello az autóbusz-pályaudvarra irányítja, ahová természetesen csurom véres kabátban érkezik meg, majd agyonlő egy papot, hogy ne piszkálják. Ezen fenomenális akciója után senki sem lepődik meg annyira azon, hogy villámgyorsan börtönbe csukják.

HitW01

A bökkenő csupán ott van, hogy Costello drogkészletének egy részét a legjobb szülő érdemrendre bátran számítható férfi őrizte, így a cuccot most szívesen visszakapnám a maffiózó, persze legjobb volna mindeközben megszabadulni a szerencsétlentől is. Így egyik oldalon megindul a hajsza, hogy visszaszerezze tulajdonát, másik oldalon a két lány menekülni kényszerül, hogy Manuellel együtt messzire kerüljenek erőszakos apjuktól.

HitW02

Elég sok filmből láthattunk már hasonló alapszituációt, amelyben a hím nemű rendszeresen közösül párjával, vagy éppen egyik lányával, fiával, illetve akár unokájával is, mert vannak olyan területek szerte a világban, ahol elzárva mindentől, elszigetelődve a civilizációtól csupán az számít, hogy ki erősebb a luk végén, mert az lesz, aki beteszi. Azt hinnénk, hogy ezek csak harmadik világbeli országokban történnek meg, pedig akár a szomszédod is lehet, aki ilyesmit művel. Ne legyenek illúzióitok, ami a Hidden in the Woods-ban történik, az bizony megeshet bárkivel. Sokaknak sokkoló lesz ez a világ, pedig nem szabad lehunynunk a szemeinket, nem véletlenül veti fel a rendező, Patricio Valladares (Hidden in the Woods 2016, Nightworld) ezt a helyzetet. Nyilván a másik része, a drogok, és a velük kapcsolatos mizériák már kicsivel ritkábbak, legalábbis ebben a kapcsolatban valószínűleg nem fordulnak elő túl gyakran.

HitW03

Ahol pedig a genetikai állományok nem keverednek egymással, hanem közeli családtagoktól születik gyermek, ott nagyobb az esély a degenerációra. Szintén ugyanígy egy beszűkült, ingerszegény környezetben a gyerekek viselkedése, táplálkozása is idomul a körülményekhez. Megesznek mindent, ami eléjük kerül, pláne, ha nem biztosított a megfelelő táplálékforrás, a változatos étrend. Egy idő után, akár az őrültségtől, akár a csillapíthatatlan vágytól vezérelve még az extrémebb húst is felfalják az emberek. Erre láttunk kitűnő felütést az Omnivoros című zseniálisan naturalista spanyol horrorban. A Hidden in the Woods ennyire nem kategorikus, jóval elvadultabb megélhetési próbálkozásokat látunk a lányoktól, melyek felbolygatják érzelmeinket, bármennyire is hozzá vagyunk szokva a gore brutalitáshoz. Egy nőnek az egyik legerősebb fegyvere a teste, így nem csoda, hogy az idősebbik testvér igyekszik azt felhasználva fuvarhoz, pénzhez és táplálékhoz juttatni húgát és fiát.

HitW04

A film végjátéka is szemkápráztatóan klasszikus, egy Rob Zombie alkotást juttatott eszembe. Így bátran merem ajánlani olyanoknak, akiket nem sokkol túlságosan a naturalista ábrázolásmód, valamint a téma, amelyet sokan igyekszünk a szőnyeg alá söpörni.

Értékelés: 7/10

imdb-share-logoyoutube-logo

Smaragd Sárkány

Be the first to comment on "Hidden in the Woods ((En las afueras de la ciudad)) (2012) (Az erdőben rejtőzve)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.