Wonderful Days (2003) (Sky Blue)

Most, hogy a mainstream-et magunk mögött hagytuk egy rövidke időre, és kicsit elrugaszkodtam a szokásos stílusú alkotásoktól, végre lehetőségem nyílik rá, hogy az egyik legfantasztikusabb látványvilágú animációs filmet megismertessem veletek. Általában a horrorokat keresgéltem elő nektek, bár néha eltértem ettől, illetve elsősorban a japán művekre helyeztem a hangsúlyt, a Wonderful Days pedig dél-koreai eredetű. Hogy miért is választottam pont ezt, és miért állítom róla, hogy iszonyatosan gyönyörűséges a képanyaga, azt gyakorlatilag az első percben meg fogjátok érteni.

2142-ben járunk, jó messze a jövőben, de a séma sajnálatos módon adott, hiszen a Föld túlnépesedésének és szennyezettségének problémája odáig fajult, hogy a lakható területek bizony vészesen lecsökkentek. Egyetlen igazi város van, amely a védbástya, ahol még túl lehet élni, viszonylagos harmóniában, ez pedig ECOBAN. Minden egyéb vidék immár szándékosan szmog felhőbe burkolódzik, mert az új energia ezt használja fel erőforrásként (DELSO rendszer). A kényszer nagy úr, a városon kívül élők pedig rabszolgaként robotolnak, hogy apró kenyérmorzsákhoz jussanak ECOBAN virágzásából. Csak az ott születetteké a privilégium, így esélyük sincs, hogy kiemelkedhessenek a gettóból, a közeli Mar település lakói pedig igencsak elégedetlenek a helyzetükkel.

Sky Blue

Shua, Jay és Cade egykor a legjobb barátok voltak, együtt játszottak ECOBAN titkos helyein és zugaiban. Shua már akkor is arról ábrándozott, hogy valamikor együtt nézheti Jay-jel a gyönyörű kék eget. Egyedül Cade nem osztozott ezen fantáziálásukban, pláne, hogy ő is fülig szerelmes volt a lányba, így riválisának tekintette a másik fiút. Azonban útjaik titokzatos körülmények között elváltak, és Shua most a városon kívül éldegél egy öreg tudóssal, és egy kisfiúnak segít, hogy túlélje a jelen borzalmait. Tehát önzetlenül próbálkozik, hogy másokon segítsen, akárcsak gyermekkorában.

Sky Blue

Jay már az ECOBAN egyik kiváló rendőrtisztje, azok közé tartozik, akik próbálják fenntartani a rendet, hiszen a lázadók időnként megpróbálják alaposan feldúlni a város életét. Szerencsére kordában tudják tartani a milíciát, és Cade az, aki az egyik irányító kulcsember ebben a különítményben. Nyilvánvalóan csak a dolgát végzi, így nem mindig nézi jól szemmel, ha felettesei, illetve a várost kormányzó kör olyan döntéseket hoznak, olyan parancsokat osztanak, melyekkel nem tud azonosulni, egyetérteni. Viszont hűen követi az utasításokat és ugyanúgy megveti a falakon kívül élőket, mint mindenki más ECOBAN-ban. Azonban amikor betörnek a városba, és feltörik a szervert, hogy adatokhoz jussanak, elindul egy versengés, hogy megállítsák a betolakodót, nehogy kiszivárogjanak a legtitkosabb információk.

Sky Blue

Ekkor találkoznak ismét Jay és Shua útjai, amely bizony felébreszti a lányban a múltbéli, régen eltemetett emlékeket. Így két tűz közé kerül, hiszen a másik oldalon ott van Cade, ECOBAN, de érzi, hogy valami nincs velük rendben. Ellenállhatatlanul vonzódik a férfihez, aki egykor az egyik legjobb barátja volt, és onnantól folytonosan belebotlik, ettől pedig megzavarodik, és elgondolkodik rajta, vajon milyen viselkedés volna helyes. ECOBAN egyik rendőrtisztje, így egyértelműen meg kellene védenie a várost és előkelőségeiket, minden áron, akkor is, ha nem érti, miért van erre szükség. Az új terv ugyanis pontosan ennek ellenkezője, ezért olyan konfliktus támad a szívében, a lelkében, amelynek végkimenetele hatással lehet az egész emberiség sorsára.

Sky Blue

Moon-saeng Kim Wonderful Days című animációs filmje az egyik legcsodálatosabb anime, amelyet valaha láttam. Gyönyörűen és részletesen lett megrajzolva, zseniálisan vegyíti a CGI technikát és a régi iskola tanításait. Fantasztikus élményt nyújt mindenki számára, hiszen akad benne dráma, sok akció, mély érzelmek, kitűnő lélektani ábrázolás, némi vér, rengeteg technikai kütyü, valamint az elmaradhatatlan társadalomkritika és a hozzá kapcsolódó környezetvédelmi témakör. Egyszerűen kihagyhatatlan, ha valaki kedveli ezt a témát, a sci-finél nem áll meg, hanem tényleg olyan kérdésekre próbálja megkeresni a választ, melyek jelenleg is sürgetőek, aktuálisak volnának.

Sky Blue

Már a kezdő képsorok alatt kiderül, hogy egy olyan világban járunk, ahol az egyszerű köznépet nem becsülik meg, csupán fogyóeszköznek számítanak az ecobaniak szemében. Csupán rabszolgák, könnyen feláldozhatóak, annyit érnek, amennyit dolgoznak, de bármikor pótolhatóak és ezt éreztetik is velük. A város az egyetlen, amely mentsvár lehetne az emberiség számára, mégis csupán a kiválasztottak élhetnek normális életmódot, amelyre már rengeteg példát láthattunk az ilyen művek kapcsán. Ez a társadalomkritika bizony szintén mindig aktuális és megoldhatatlan lesz.

Sky Bule

Ahogy elkezdtem, úgy fogom befejezni ezt az ajánlót: mindenkinek csak ajánlani tudom, a Wonderful Days az egyik legcsodálatosabb anime, amelyet valaha láttam. Mutassátok meg bátran olyanoknak, akik nem értik, miért néztek ilyen műveket, és meg fogják érteni, hogy ez bizony nem egyenlő a Pokémonnal vagy a Sailermoon világával. Színes, fantasztikus, sokatmondó, részletesen kidolgozott, tele zseniális kritikákkal, mondanivalóval és káprázatos képi anyaggal.

 

Értékelés: 10/10

animenewsnetwork.com 200.62youtube-logo

Smaragd Sárkány

Be the first to comment on "Wonderful Days (2003) (Sky Blue)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.