Ghost in the Shell: Arise (2013) & Pyrophoric Cult (2015)

Ghost in the Shell: AriseJó néhány évvel a Stand Alone Complex sorozatai után újra felbukkant a hír, hogy Motoko Kusanagi és a Section 9 visszatér egy újabb OVA keretén belül. Annyit lehetett róla sejteni, hogy az előzményekről fog szólni, amikor még nem létezett ez az egység. Kezdetben négy egyórás videó készült el, majd a televízió részére már újravágták, és nem csak szétdarabolták az epizódokat, de a történet kiegészült egy Pyrophoric Cult című befejezéssel is. A Ghost in the Shell: Arise – Alternative Architecture néhány dolgot megváltoztatott az eredetihez képest, de nem ezzel fogom kezdeni.

Valóban a Section 9 virágkora előtt járunk, 2027-ben, amikor Motoko Kusanagi még a katonaság 501-es részlegénél dolgozik. Hazatértekor az a szomorú hír fogadja, hogy egykori vezetőjük, Mamuro egy utcai rablótámadásban életét vesztette. Megpróbálja felgöngyölíteni az ügyet, de koránt sincs egyszerű dolga, mert nem lehet biztos benne, hogy kik segítik a munkáját, és kik próbálják meg hátráltatni őt. A sorozat lényege az, hogy a Ghost in the Shell: Arise a Public Security Section 9 ütőképes elit csapata megalakulásának időpontja előtt játszódik. Itt sem szeretnék mindent elspoilerezni, így első körben röviden írnék az epizódokról, majd a boncolással folytatnám, és rátérnék arra, hogy milyen problémaköröket érint az új OVA.

Ghost in the Shell: Arise

A Ghost Pain-ben tehát megismerkedünk az alapszereplőkkel egy korrupciós-politikai-gyilkossági ügy felderítése kapcsán. Motoko Kusanagi még az 501-es részlegnél dolgozik, katonaként, és a kiborg teste még nem a saját tulajdona, hanem gyakorlatilag az államé. Aramaki egy különleges osztag alapításával próbálkozik, miközben kapcsolatai segítségével ugyanazon bűnügy felgöngyölítésén ügyködik, mint a leendő Őrnagy. Aramaki, hogy támogassa Motoko nyomozómunkáját egy Logikomát − amely egy viszonylag fejletlen, azonban neurochip alapú taktikai tank egység – küld a segítségére. Togusa a rendőrségnél tölt be nyomozói állást és az utcai rablás szintén az ő asztalán landol. Azonban bármennyire is szeretnék, hogy annyiban hagyja ezt az ügyet, nem tudják megállítani, hogy kiderítse az igazságot. Saito bérbe adja mesterlövész képességeit és úgy próbál megélni a háború után. Paz beépített ügynökként tevékenykedik. Borma, Ishikawa és Batou pedig úgy tűnik együtt maradtak, és ranger-ök egyfajta egységet alkotnak továbbra is, egyelőre ismeretlen célból.

Ghost in the Shell: Arise

A Ghost Whisper története során Motoko elkezdi összeszedni a Section 9 embereit. De rögtön egy problémába ütközik, ugyanis az eset, amelyet meg kell oldania elég komplexnek és megmagyarázhatatlannak tűnik. A ranger-ök egyik vezetőjének tárgyalása napján ugyanis elszabadul a pokol a városban. Ráadásul jövőbeli munkatársaihoz vezetnek a szálak.

Ghost in the Shell: Arise

A Ghost Tears megmutatja Motoko érző, nőies oldalát. Talán a leginkább vitatott rész a Ghost in the Shell: Arise-ban. Itt válik nyilvánvalóvá, hogy az eddigi események mögött egy titokzatos csoport rejtőzik. Valaki bábokként mozgatja a politikusokat, a rendőrséget és a kommandósokat. De, hogy ki ez a személy, vagy csoport, az nem világos elsőre. Togusa közben megismerkedik a rendőrséget érintő akadályokkal, ha egy nemzetközi szintet érintő konfliktust kell kivizsgálnia.

Ghost in the Shell: Arise

A Ghost Stands Alone-ben kiderül, hogy mi húzódott eddig a háttérben, és ki volt az, aki ténylegesen húzogatta a szálakat a háttérben. A Fire Starter eredete ebben a részben nyer majd értelmet. Meglehetősen komplex epizód, és összefügg az előzővel, valamint egyértelmű irányt mutat a Pyrophoric Cult eseményei felé.

Ghost in the Shell: Arise

A Ghost in the Shell: Arise – Alternative Architecture teljességgel felborította az eredeti, teljesen lineáris kronológiát. Valamiért elsőként az utolsó részeket vetítették le, majd sorban a többit. Ennek nem tudom, hogy miért lehetett jelentősége, hiszen, bár egyetlen pozitívumnak azt tekintem, hogy a történetet folytatták, a Pyrophoric Cult szorosan kapcsolódik a Ghost Stands Alonehoz, amely ráadásul látszólagos pontot tett a Fire Starter jelenség végére. Ezen túl ugyanaz történt itt is, mint a Laughing Man és az Individual Eleven esetén, csak pont fordítva, ahelyett, hogy egy nagy filmet készítettek volna belőle, szétdarabolták, kicsit újravágták és -szinkronizálták az epizódokat.

Ghost in the Shell: Arise

Ghost in the Shell: Arise Border 1 és Border 2

Az ok, amiért nem kezeltem külön alcímben az Alternative Architekturet, az a már említett történet befejezése. A Pyrophoric Cult ugyanis ebben jelent meg, és csak két epizódra tagolva (Day 1, Day 2) elérhető. Az események a Fire Starter ügyet folytatják, gyakorlatilag ez az utolsó két rész (Ghost Stands Alone, Pyrophoric Cult) szorosan egymáshoz kapcsolódik. Akár össze is vághatták volna ezeket egyetlen filmet alkotva, úgy talán jobb is lett volna a végeredmény.

Ghost in the Shell: Arise

Elég sok izgalmas témával foglalkozhatna ez a szál is a Ghost in the Shell franchise-ban, azonban sajnálatos módon nem aknázta ki a lehetőségeket. Eleinte az alapprobléma úgy tűnik egy kormány által kifejlesztett és támogatott titkos katonai program lehet, mely képes valamilyen módon feltörni a kibernetikus agyakat. Ennek veszélyeiről ugye már az előző cikkekben értekeztem, de már itt megemlítik azt, amit a Ghost in the Shell később rejtve kifejt.
A másik érdekesség, amivel foglalkozik az a Pandora dobozának elve. Egy olyan rejtett információ allegóriája, melynek megismerése nagyobb veszéllyel járhat, mint titokban maradása. Ez egy érdekes kérdéskör, és főleg a Psycho-Pass foglalkozott ezzel, vagy például az Interlude és az Un-Go is. Fontos, hogy a válasz egy rejtély megoldására nem minden esetben fog tetszeni mindenkinek, illetve sok esetben annak sem, aki ezt szorgalmazta. Ez pedig tovább vezethet más kérdéskörökhöz is, mint például a felelősségvállalás. Azonban abba az irányba most nem szeretnék elmenni.

Ghost in the Shell: Arise

Ghost in the Shell: Arise – Border 3 és Border 4

Ami viszont eléggé fontos, hogy általában a rendőri erők nehezen tudnak olyan ügyben nyomozást indítani, ahol az akadály egy minisztérium vagy a diplomácia. Ezen azt értem, hogy egy külföldi állampolgár esetén bizony könnyű falakba ütközni az immunitás miatt. A Public Security Section 9 különleges osztaga pont ezt a határt lesz képes majd átlépni, de ez a hatalom bizony ellenségeket is hoz számukra.
Amit még kiemelhetek, az az Óz a nagy varázslóval vont izgalmas párhuzam. Egy program, vagy ghost, ha öntudatra ébred, illetve nincs saját, önálló teste, akkor pontosan azokra fog szomjazni, amire a Madárijesztő, a Bádogember és az Oroszlán. Nem beszélve arról, hogy Dorothy pedig hazavágyik, az otthonába, így egy szellem is keresni fogja a saját eredetét, ahogyan mi is próbáljuk megtalálni helyünket a társadalomban, a világban.

Ghost in the Shell: Arise

Az egész Ghost in the Shell: Arise központi témája a fantom fájdalom, a fantom érzet és a fantom érzelmek. Motoko kibernetikus testben élt, amióta csak az eszét tudja, tehát nem tudja, milyen lehet, ha igazi érzékszervei vannak. Így az összes érzékszervi tapasztalás csupán virtuális a számára, csak azért léteznek, hogy ne törjön össze tárgyakat és megvédje a saját burkát, vázát, héját, amivel rendelkezik. A jelenséget tehát egy másik irányból közelítik meg most az alkotók, és pont ezért lesz érdekes. Mert általában a fantomérzet egy elvesztett végtag esetén szokott jelentkezni, nem lehet tudni, hogy olyannál vajon felléphet-e, aki nem is pontosan tudja, milyen az igazi fájdalom.

A Ghost in the Shell: Arise és az Alternative Architecture (AAA) főrendezője Kazuchika Kise, aki eddig elsősorban az animációk felügyeletét ellenőrizte (xxxHoLiC, Evangelion: 1.0 You Are (Not) Alone, Blood-C: The Last Dark, Blood: The Last Vampire). Természetesen a karakterdizájn is neki köszönhető, hiszen az a másik fő munkássága (Blood-C, Ghost In The Shell: The New Movie, Otogi Zoshi). A futurisztikus zenéjét pedig Cornelius (Appleseed: Ex Machina, Ghost In The Shell: The New Movie) szerezte. A főcímdal az OVA-k alatt az ő GHOST IN THE SHELL ARISE-a, az Alternative Architecture elején pedig Maaya Sakamoto (Wolf’s Rain), a Motoko Kusanagit szinkronizáló színésznő adja elő az Anata o Tamotsu Mono című számot.

Ghost in the Shell: Arise

Ghost in the Shell: Arise – Pyrophoric Cult

A Ghost in the Shell: Arise egyértelműen szeretett volna egy előzmény-, origin történetet bemutatni a rajongóknak. Sajnos azt kell mondanom, hogy túlságosan elhúzta a sztorizást, ahelyett, hogy lényegre törőbb lett volna. Az alapötlet nem volt rossz, kíváncsian vártuk, hogy hogyan ismerkedtek össze a csapat tagjai, hogyan választotta ki Motoko az egység elemeit. Azonban még egy hibát elkövettek, mégpedig azt, hogy egyes jellemvonásokat nem támasztottak alá megfelelően. Ugyan izgalmasnak tűnt, hogy megismerhetjük az Őrnagy emberibb, érző oldalát, de egy ponton átestek a ló túloldalára, és olyasmit mutattak nekünk, ami egyszerűen nem illett a képbe. Ugyanez a helyzet a Public Security Section 9 leendő embereivel is. Tökéletesen statikus jellemeket látunk a sorozat folyamán, hiányoljuk a fejlődést, a változást, amely megmagyarázza a későbbi eseményeket (Ghost in the Shell, Stand Alone Complex, Solid State Society). Ugyan bizonyos történeti alapokat lefektetnek elénk, de a karakterekkel kapcsolatban pont azokat az információkat nem tudjuk meg, amire igazán kíváncsiak volnánk. Így egy langyos bevezetőt kapunk az alkotóktól, és ha nem volna a folytatás, talán a feledés homályába is merülhetne az Ghost in the Shell: Arise.

Így viszont ajánlom a franchise rajongóin kívül mindenki másnak, akik kedvelik a sci-fit és a cyberpunkot. Persze nem bántam meg, hogy a limitált verziókat ebből is beszereztem, de a Ghost in the Shell: Stand Alone Complexhez sajnos nem ér fel ez a sorozat.

Ghost in the Shell: Arise

 

animenewsnetwork.com 200.62youtube-logo

Értékelés: 6,5/10

Smaragd Sárkány

Ghost in the Shell: Stand Alone Complex

Ghost in the Shell: Stand Alone Complex 2nd GIG

Ghost in the Shell: Stand Alone Complex: Solid State Society

Ghost in the Shell: The New Movie

Ghost in the Shell

Ghost in the Shell 2: Innocence

Be the first to comment on "Ghost in the Shell: Arise (2013) & Pyrophoric Cult (2015)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.