Dead Awake (2016)

Úgy tűnik, lassan az alvásparalízis jelensége válik az egyik legnépszerűbb témává a horrorfilmek piacán. A Phillip Guzman rendezésében elkészült Dead Awake is innen merít, de nézzük, hogy egészen pontosan miről is van szó…

Akit esetleg bővebben érdekelne az alvásparalízis témaköre, és még nem olvasta az erről szóló cikkünket, az most ne habozzon, megteheti ide kattintva. Sőt, aki még többre vágyik, és szélesebb körben szeretne tájékozódni az alvással kapcsolatos bizarr jelenségekről, az ittitt és itt ugyancsak izgalmas dolgokat találhat.

A Dead Awake története nem túlzottan bonyolult: Kate és Beth ikertestvérek, egyikük pedig az alvásparalízis korántsem kellemes tüneteitől szenved. Beth hiába győzködi környezetét, hogy az éjjelente őt zaklató lény nem csupán az ő fantáziájának a műve, ahogyan ez lenni szokott, senki sem hisz neki, az ügyet pedig mindaddig nem veszik komolyan, ameddig egyik reggel a lányra holtan találnak az ágyában. Ha ez nem lenne elég, a Beth által leírt entitás hívatlan látogatóvá válik a közvetlen környezetében élők álmaiban is, így megindul a versenyfutás az idővel, amelyben a tét nem csupán az igazság felderítése, hanem a főszereplők élete is.

Az alvásparalízis rengeteg potenciált hordoz magában a filmrendezők számára, személyes véleményem szerint ezt ezidáig a Shadow People tudta legjobban kiaknázni. A Dead Awake egy nézhető, a maga módján szórakoztató darab lett, azonban annak ellenére, hogy a téma mondhatni reneszánszát éli, a készítők nem vesződtek túl sokat a sztori kiagyalásakor. Ha nem is lehet pontosan megjósolni a végkimenetelét, a tapasztalt horror-rajongó már fél óra után sejti, hogy nagyjából mi fog történni, ezzel némileg megtörve a cselekmény dinamikáját. Sajnálatos módon a színészek nagy része nem a legjobb alakítást nyújtja, bár ez az összképen nem ront jelentős mértékben.

Mindent összevetve, a Dead Awake egy tipikus ‘egyszernézős’ film lett, annak minden bájával és esetlenségével, ha nem várunk tőle túl sokat, szórakoztató, kikapcsoló darab lehet.

Értékelés: 6/10

Kinek ajánljuk: Az alvásparalízis témája iránt érdeklődőknek elsősorban, vagy bárkinek, aki kikapcsolódásra vágyik egy könnyedebb horror segítségével.

(Absvrd)

              

 

 

Be the first to comment on "Dead Awake (2016)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.