CineFurcsaságok #4 – Egy G.I. Joe, amit Stephen King tervezett

A CineFurcsaságok rovatunk negyedik cikkjének az apropóját nem más adja, mint az Az kapcsán újra erőre kapó Stephen King őrület (maga a film kapcsán felmerült történetek is megérdemelnének egy cikket rovatunkban!).

4. rész: És az megvolt, hogy Stephen King a sok legendás horrorkönyv és novella mellett kitalált egy G.I. Joe figurát is (és megírta a háttértörténetét) – ami nem aratott osztatlan sikert a sorozat rajongói körében?

Stephen King a 1980-as években élte (egyik) fénykorát. Könyvek, filmek, reklámok (ezt érdemes megnézni!) – a Horror Mestere mindenhol ott volt. Emellett ki ne emlékezne a G.I. Joe rajzfilmekre, (képregényekre, figurákra) amik szintén ekkor élték fénykorukat? Még hazánkban is minden srác ezekkel az amerikai katonafigurákkal játszott, és az Egyesült Államokban még ennél is nagyobb kultusznak örvendtek a Joe-k. King Owen nevű fia hatalmas G.I. Joe fanatikus volt, és ez a tény egy igen különös “crossoverhez” vezetett, ugyanis a Horrror Nagymestere tervezte meg (?!) a Vincent Price-ra gyanúsan hasonlító Crystal Ball (Kristálygömb) karakterét és a figura háttértörténetét, aki a Joe-univerzum (nem túl gyakori) szereplője lett.

A figura karakterlapján az alábbi háttértörténet olvasható:

Fedőnév: Kristálygömb (Kobra hipnotizőr)

Egy állítólag “belső látással” rendelkező Romáliai (nem elírás, legalábbis nem mi követtük el! – Szerk.) apa, és egy Bangor, Maine-i anya gyermekeként látta meg a világot Kristálygömb, aki a hetedik fiú hetedik fia volt…akikről azt tartották az öreg cigányok, hogy természetfeletti erővel bírnak. Ez vagy igaz, vagy nem, de Kristálygömb valóban képes néha olvasni az elmékben, ezzel a Kobra seregeknek különleges segítséget tud nyújtani, különösen elfogott Joe-k vallatásakor. A Kobra nem kínozza meg a foglyait vallatáskor (????? – Szerk.), és amikor Kristálygömbnek egy jobb napja van, erre nincs is szükségük.

“Amikor Kristály’ a közeledben van, nem csak arra kell figyelned nagyon, hogy mit mondsz’; hanem arra is, mit gondolsz”

Hihetetlenül hangzik a történet? Még a Bangor, Maine utalás ellenére is, amely város után mintázta King Derryt, ahol többek között az Az is játszódik?! Pedig igaz, olyannyira, hogy Kristálygömb játékfigurája még a Rémkoppantók könyvben is vendégszerepel kétszer is, noha a magyar fordítás a második esetben nem kedvezett neki:

(170. oldal)

‘Elhatározta, hogy nem ver David fenekére. Sőt, inkább megöleli Davidét és közli vele, hogy egy egész hétre megkaphatja az összes G.I. Joe figurákat (talán Kígyószem és Kristálygömb kivételével).’

(473. oldal)

‘- Én is – mondta Hilly. ‘Holnap oda kell adnom az összes G.I. Joe-t.
Miért?
Nem t’om. De muszáj. Megígértem.
Mikor?
Nem t’om.
– És enyém lehet a kristálygömb is? (Helyesen: “és enyém lehet Kristálygömb is?” – Szerk.) – kérdezte David, és még kényelmesebben elhelyezkedett Hilly vállán.
– Na…jó.’

Sajnos a karakter nem futott be hatalmas karriert a G.I. Joe univerzumban, megnyerte magának ugyanis a “rajongók által legutáltabb karakter” kétes dicsőségét. A sorozat hívei egyszerűen rühellték Kristálygömböt (többek között a sorozatba nem illő háttere, képességei miatt), és hiába volt az 1987-es karakterfigura-széria része, még 1990-ben is a boltok polcain porosodott a Stephen King által tervezett (?!) szereplőről mintázott játékok többsége.
 a
Bármennyire is vicces/ellentmondásos a fenti történet, mi azért megnéznénk egy G.I. Joe filmet, aminek Stephen King írta a történetét…
 a
FRISSíTÉS: A Facebook oldalunkon (a cikk alatti hozzászólásokban) további érdekes részleteket tudhattok meg a teljes (?!) történetről, kedves olvasónk, Tóth Balázs jóvoltából!
 a
Balázs a Játékok a Polcról közösség szerkesztője, és segít nekünk rövidesen lerántani a leplet, hogy mi is a (fél)igazság a legenda mögött!
a
1. rész: És az megvolt, hogy Jean-Cleaude Van Damme volt a Predator maszkja alatt?!
2. rész: És az megvolt, hogy Donald Trump dühös volt, mert kimaradt a Sharknado 3-ból?
3. rész: Érdekességek – A Pince forgatásáról!
a
Fixxerx
a

1 Comment on "CineFurcsaságok #4 – Egy G.I. Joe, amit Stephen King tervezett"

  1. FYI: A Kobra nem kínozza meg a foglyait vallatáskor, mert amikor Kristálygömbnek egy jobb napja van, erre egyszeruen nincs is szükségük. 😉

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.