Cowboy Bebop (1998, 2001)

Cowboy BebopBátran merem állítani, hogy ami a Firefly a sci-fi rajongóknak, az a Cowboy Bebop az anime fanok számára. Zseniális sorozatról van szó, fantasztikus zenei betétekkel és iszonyatosan jól eltalált hangulattal, karakterekkel és történetekkel. A mai napig megállja a helyét és még azokat is vonzza, akik egyébként nem rajonganak az ilyen típusú művekért. Annak ellenére, hogy az eredeti vetítéseken nagyon alacsony nézettségre tett szert – amely nem meglepő, hiszen minden kultfilm/sorozat így kezdi pályafutását -, 1998 és 1999 között a WOWOW úgy döntött, hogy szárnyai alá veszi – végül ez hozta meg számára a megérdemelt sikert.

Cowboy Bebop

Főszereplőnk Spike, a különc stílusú fejvadász, aki az űrben bolyongva keresi kenyerét. Amolyan igazi magányos farkas figura, ennek ellenére szövetkezett Jettel, az exzsaruval, mert együtt könnyebben levadászhatják a szökevényeket. A megbízásokat vadnyugati stílusú televíziós csatornán kapják, ahol ismertetik, hogy kinek milyen összegű vérdíj van kitűzve a fejére. Ketten egy tökéletes és ütőképes csapatot alkotnak a Bebop nevű hajó fedélzetén utazva, befektetésük azonban nem minden esetben térül meg. Így alakul, hogy random társak keverednek melléjük, és ragadnak a fedélzeten, habár Miss Faye, aki igazi vérbeli svindler, mindent megtesz annak érdekében, hogy lerázza a lúzer bandát. Kivételt egyedül talán Ed, a fiatal hacker-zseni képez, aki valamiért pont a Bebop fedélzetére akar feljutni. Hogy teljes legyen a fura különítmény, egy welsh korgi is a hajón ragad, akit nemes egyszerűséggel csak Ein(stein)-nek szólítanak.

Cowboy BebopA Bebop legénysége se nem összeszokott, se nem összeillő, gyakorlatilag mindenben ellentétei egymásnak, mégis működik a kémia, és egy frappánsan kooperáló közösséget alkotnak. Mindenki megtalálja a saját funkcióját, amiben az ütőképességet növelhetik. Jet Black a pilóta, aki múltjából kifolyólag számtalan információforrást ismer. Spike Spiegel az űrcowboy, aki simulékony modorával és harcművészetével, no és persze páratlanul fürge fegyverhasználatával járul hozzá a sikerekhez. Faye Valentine az igazi simlis hölgy, aki természetes bájával és csípőből tüzelő kamuszövegével bárhová bejuttatja őket. Edward Wong Hau Pepelu Tivrusky IV – azaz Ed – pedig a világ legjobb hackerei közé tartozik.
Azonban ez az összhang nem volt mindig meg, hiszen megismerkedésüket is nyomon követhetjük az epizódok során, azon túl, hogy a vadászatokra vagy éppen versengésükre, menekülésükre is elkísérhetjük a csapatot. Maguk a részek címüket egy-egy zenei témáról kapták, így a szokatlan muzsikákat is külön élvezhetjük hozzájuk, mert Yoko Kanno (Ghost in the Shell: Stand Alone Complex, Stand Alone Complex 2nd GiG, Solide State Society, Wolf’s Rain) ezúttal is szívét-lelkét beletette a kompozíciókba. Ezért a Cowboy Bebop pont azok közé az alkotások közé sorolható, amelynél ezt is érdemes megszerezni, mert önmagában is hallgatható.

Cowboy BebopA kalandok során egy-egy küldetést kell teljesíteniük, amelyeket különböző megbízóktól kapnak, vagy éppen az említett csatornáról lesnek el. Természetesen ezek nem egyszerű feladatok, hiszen nem csak a célponttal kell versenyt futniuk, hanem a többi fejvadászt is le kell körözniük, ami nem mindig bizonyul könnyűnek. Némelyik munka igencsak furcsa kimenetelű és elég gyakran belefutnak abba a problémába, hogy nem úgy teljesítik a kívánalmakat, ahogyan az az előírásoknak, követelményeknek megfelelne. Emiatt hoppon marad a banda, és nélkülözniük kell a következő lehetőségig. Ez pedig nem csak élvezetes helyzetkomikumokat eredményezhet, hanem újabb és újabb őrült kalandokba sodorja a Bebop legénységét.

A huszonhat részes széria nem csak ezekbe az egyedülálló ügyekbe enged betekintést, hanem a karakterek elég kidolgozottak ahhoz, hogy a múltjuk mellett az ambícióikat, jellemüket is megismerhessük. Az izgalmas történetábrázolás és ezek a komplex figurák olyan atmoszférát teremtenek, melyek egyszerre bilincselnek le bennünket, és feledtetik el velünk, hogy egy animét nézünk, nem pedig egy élőszereplős sorozatot. Itt nem a sajátos grafikára célzok (Toshihiro KawamotoNoragami, Wolf’s Rain; Junichi HigashiBeelzebub, Blood+, She, The Ultimate Weapon), hanem arra, hogy fantasztikusan felépített világgal és sztorikkal ismerkedhetünk meg. Akárcsak a Firefly esetében, itt is erősen keverednek a különböző stílusok, így az űrbéli kalandokhoz néhol vadnyugati country, máshol pedig kemény heavy metal kapcsolódik. Viszont annyira jól passzolnak ezek az epizódokhoz, hogy nem zavaróak, inkább iszonyatosan kreatívak.

Cowboy BebopMegismerhetjük a szakma rejtelmeit, illetve a hátulütőit és mélységeit. A múltból előbukkanó figurák pedig egyszerre teszik izgalmassá, egyértelművé és rejtélyesebbé is a megismert karaktereinket. Pont ez a misztikum teszi annyira vonzóvá a Cowboy Bebop-ot, hiszen nem tudjuk nem szeretni a szereplőket, bármennyire is legyen különc a viselkedésük egy-egy szituációban. Jóval több, mint bajtársiasság, ami kialakul közöttük, nem csak a nagyobb zsákmány reményében dolgoznak együtt, hanem igazi barátokká is válnak a kalandok során. Annak ellenére, hogy a sorozat különálló epizódokból áll, és ezért nem kapcsolódnak egymáshoz, egy fő csapásirány azért felfedezhető, mely az első részből indul ki, és az utolsóban csúcsosodik végül. Így azoknak sem kell izgulniuk, akik a félbeszakadt, befejezetlen sorozatok miatt aggódnának.

Cowboy BebopKülön cikket nem szerettem volna szentelni a Cowboy Bebop filmnek (Knockin’ on Heaven’s Door), hiszen a sorozathoz is szorosan kapcsolódik, valahol a 22-es és a 23-as epizód közé szúrható be.Valójában egy hosszabb küldetést mutat be nekünk, mely ráadásul az eddigi legnagyobb jutalmat ígéri a teljesítőnek. Természetesen ez azt is jelenti, hogy sokkal veszélyesebb ügyről van szó, mint eddig, hiszen egy vegyi fegyver megszerzése a cél, amellyel randomnak tűnő terrortámadásokat hajtanak végre a városban. Spike úgy gondolja, hogy nem lesz probléma, és elindul a versengés közöttük a 300 millió oolongos vérdíjért. A titokzatos elkövető viszont nem válogat az eszközökben és célpontokban, ráadásul nem tudni, milyen indítékok vezérlik. Annyi bizonyos, hogy igazi közveszélyes őrült, így nem lesz könnyű ép bőrrel megúszniuk a kalandot, illetve ismét rá kell jönniük, hogy együtt jobban boldogulnak.

Cowboy BebopA Cowboy Bebop amellett, hogy rendkívül szórakoztató, és a részek könnyedén falhatóak egymás után, szerencsére le is tehető, és folytatható bármikor, mert a folytatólagos epizódok ritkásak. Viszont a könnyed kikapcsolódásnál nem áll meg a sorozat, hanem mélyebb mondanivalóval is szolgál, hiszen pszichológiai, szociológiai, filozófiai és aktuális vallási, valamint politikai kérdéseket is feszeget, melyek sokkal egyetemesebbek és általánosabbak, mintsem elsőre gondolnánk róluk. Elég csak abba belegondolnunk, hogy a túlvilággal már az aztékok is foglalkoztak, és az új szekták térhódítása a jelenben is folytatódik, hiszen nincs új a nap alatt. De ugyanígy a tudatunk módosítása sem újkeletű, húsz évvel ezelőtt ugyanúgy voltak szerek a piacon, melyek fénykorukat élték. Ez a másik pont, amely miatt bármely korosztály számára élvezhető lesz, és mert ezek nem arcbamászóak, ellenben elgondolkodtatóak. Ha olyan embernek szeretnétek megmutatni, aki az animés sztereotípiáktól retteg, bátran merem ajánlani, hiszen nagy valószínűséggel ezzel érdemes őket bevezetni ebbe a világba is.

Értékelés: 10/10

Smaragd Sárkány

A Bluray-ek megvásárolhatók:


Be the first to comment on "Cowboy Bebop (1998, 2001)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.