Sylvian Neuvel: Védtelen halandók (Themis-akták 3.) (2018)

Sylvian Neuvel 2016-ban nagyot durrantott első regényével, amit csakhamar az év legjobb sci-fi könyveként emlegettek hazájában. Az Alvó óriásokat még abban az évben közel tíz nyelvre fordították le, köztük kis hazánk nyelvére is, amit egy évvel később követett a folytatás: Ébredő istenek címen. Az említett regényekkel mi is foglalkoztunk (katt a linkekre). A történet azóta trilogiává nőtte ki magát, s immár az Agave kiadónak köszönhetően mi magyarok is olvashatjuk a Themis-akták széria záró akkordját.

Történetünk 10 évvel az előző rész után játszódik. Rose és társai Themis, az óriásrobot fedélzetén váratlanul visszatérnek az eddig őket “vendégül látó” ekt faj bolygójáról a Földre. Ám nem azt a világot találják amit hátrahagytak. Világunk teljesen kifordult önmagából, nem elég, hogy a harmadik világháború küszöbén egyensúlyozik, de globális szinten, emberek millióit zárják táborokba, vagy végzik ki, mindezt törvényesen. A Földön egységesen elterjedt gyakorlattá vált, hogy minden embert kasztokba sorolnak a DNS-ük tisztaságát illetően. Minél tisztább valaki, annál nagyobb befolyásra tehet szert, azokra pedig, akiknek “szennyezett” a génállományuk sanyarú sors vár. Rose megdöbbenve áll az emberiség rémtettei előtt, és eltökélt terve, hogy minden a helyére tesz, miközben vele visszatért társai egymás ellen fordulnak, veszélybe sodorva ezzel az egész Földet.

A Védtelen halandók ugyan azt a felépítést követi mint elődjei: egyfajta dokumentum regényt kapunk. A cselekmény minden egyes történése, különféle akták, híradások, újságcikkek stb. alapján bontakozik ki előttünk, ami így minden sallangot (tájleírás, karakterbemutatás, gondolatok stb.) mellőzve, egy igen informatív és pörgős olvasmányt hoz létre. Nagyon tetszett, hogy ennek a felépítésnek köszönhetően nincs a könyv elején szereplő “előző részek tartalma” összefoglalás, hanem az egyes szereplők naplóbejegyzésein keresztül ismerhetjük meg a előzményeket, ami szerintem egy igen ötletes megoldás.

A regény története sajnos közel sem olyan pörgős és izgalmas, mint a 2. rész volt, mivel inkább az emberi érzelmekre, családi kapcsolatokra, és az emberek – idegenek közötti civilizációs, társadalmi ellentétekre koncentrál. Tehát az előző rész akciódússága teljesen mellőzve lett, ez a váltás pedig érezhetően rányomta a bélyegét a műre. Bár az idegen civilizációt bemutató részek érdekesek, minden más ami mellette zajlik, közel a regény feléig (egy-két részt leszámítva) teljesen érdektelen, mivel főként Vincent és Eva (Vincent lánya) közti családi huzavona lesz a fő téma. Persze az események ezután beindulnak, még is az egésznek olyan lagymatag hangulata van, az író egyszerűen nem tudja elengedni, vagy inkább úgy mondanám, hogy elnyomja ezzel a szinte a mű legvégéig húzott család balhéval a többi történést.

A szereplők se a régiek már. Nem éreztem Rose teljes elhivatottságát ami az előző részekben jellemezte, ahogy Vincent karaktere is erősen megkopott lányával való labilis kapcsolata miatt. Eva emellett tipikus tiniként annyira idegesítő lett, hogy a végén szinte már szurkoltam, hogy vesszen oda. Egyedül az új szereplő, az orosz tiszt, Katherina színesíti be a szereplőgárdát, a maga nyalizós, még is veszélyt sugárzó stílusával.

Mindezek ellenére Neuvel végül egy hibái ellenére élvezhető, lassú sztorit tett le elénk, ami minden szálat elvarrva kerek, egészként fejezi be a Themis-akták trilógiát.

Bevallom nagyon vártam már a Védtelen halandókat, s kicsit keserű szájízzel tettem le végül. Érezhetően nem tudott már mit kezdeni az író a történettel. Egyszerűen nem bírt el három részt az alapkoncepció amiből az egész kinőtte magát. De még is, azt kell mondanom, hogy élveztem az olvasását, s élvezet volt részese lenni, ennek az igen szokatlan felépítésű, érdekes történetű könyv trilógiának. Aki szereti a sci-fit, egy jó sztorira vágyik, de nem akar 700+ oldalas regényekbe belevágni, azoknak a Themis-akták egy jó választási lehetőség.

Értékelés: 7/10

wooltur

A könyvért köszönet az Agave kiadónak, akiktől IDE kattintva akár meg is rendelhetitek a Slyvian Neuvel: Védtelen halandók című könyvét.

moly moly.hu logo

 

Be the first to comment on "Sylvian Neuvel: Védtelen halandók (Themis-akták 3.) (2018)"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.