I Bought a Vampire Motorcycle (1990)

vampire motorcycleSzeretjük a zs-kategóriás horrorfilmeket? Persze, hogy szeretjük! És a motorokat? Naná! E két komponenst összegyúrva, az itthon kevésbé ismert brit rendező, Dirk Campbell álmodott egy nagyot, és 1990-ben leforgatta az I Bought a Vampire Motorcycle című, alacsony költségvetésű horror-komédiát. Annyi bizonyos, hogy a filmtörténelem során senkinek, vagy legalábbis csak keveseknek jutott eszébe kombinálni a vasparipákon száguldozó kemény csávókat a vámpírokkal, így egy valódi különlegesség tárul a közönség szeme elé. A mozi sajnos sem magyar szinkronnal, sem magyar felirattal nem jelent meg, ezért csakis angol nyelvtudás birtokában lévő ínyencek számára fogyasztható!

A történet az Egyesült Királyságban, egészen pontosan Birmingham lepukkant külvárosában játszódik. A főszereplő, Noddy vásárol egy használt motort, amiről hamarosan kiderül, nem csak felújításra szorul, hanem egy démon is megszállta. Egy okkultista lelke költözött belé, akit egy motoros banda tett el láb alól, sátánista szertartás végrehajtása közben. A jármű bosszúból önálló életre kel és módszeresen vadászni kezd a Hells Angels tagjaira, de senki más sincs biztonságban, aki az útjába kerül. Így esik áldozatául Noddy munkatársa és egyben barátja, Buzzer is, akinek szelleme néhányszor még visszajár kísérteni főszereplőnket álmában.

vampire motorcycle

 

Noddy-nak nem csak az ügyben illetékes nyomozó és a rendőrök zaklatását kell elviselnie, a motoros banda tagjai is bosszúra szomjaznak! Őrületes hajsza veszi kezdetét, a konfliktus kisebbfajta háborúvá növi ki magát. Számos furcsa és megmagyarázhatatlan eseményen keresztül vezetnek a szálak a végkifejletig, a folyamatosan fröcsögő vért egy idő után megszokjuk, zúgnak a motorok, árad a benzingőz, láthatunk nagy csatajeleneteket, és szinte érezzük a mindent átható fokhagyma szagot! A pohár akkor telik be, amikor Noddy barátnője, Kim, annyira megsérül, hogy kórházba kerül. Aggodalomra azonban semmi ok, főhősünk majdnem szó szerint égi segítséget kap: a megbokrosodott motor ámokfutásának végül egy ördögűzésben jártas pap vet véget.

vampire motorcycle

Szerintem – bár hadd jegyezzem meg, hogy lelkes rajongója vagyok e trash műfajnak, így nem tudok elfogultság nélkül nyilatkozni – méltatlanul kevés az IMDB által adott 5,6-os értékelés. Önmagában a díszlet és az effektek is magasabb pontszámot érnek, pláne, ha figyelembe vesszük a film low budget mivoltát. És az sem elhanyagolható, hogy az ember rendre szétröhögi magát akkor is, amikor hivatalosan – legalábbis a történet szerint – félni kellene. Remélem, sikerült kedvet csinálnom hozzá, egy estét érdemes rá áldozni!

vampire motorcycle

Kinek ajánljuk: Ajánlom mindenkinek, aki szereti a zs-kat filmeket, a másnaposoknak, mert kiégett aggyal sokkal jobban esnek az ilyen alkotások.

Értékelés: 7/10

Norka

 

Be the first to comment on "I Bought a Vampire Motorcycle (1990)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.