Ölégia, avagy Deadpool kinyírja a Marvel-univerzumot és mindenki mást (2020)

Deadpool-ról, a pofázmányát vég nélkül jártató zsémbes zsoldosról bármit el tudunk képzelni, de hogy konkrétan legyilkolna egy népszerű szuperhősöktől (és azok ellenségeitől) hemzsegő képregényes világot?! Elfajzott egy figura, akitől gyakorlatilag bármilyen idióta dolog kitelik, de miért csinálni ilyesmit?! Erre a kérdésre ad választ ez a több mint 250 oldalas, kemény táblás gyűjtemény, melyben különféle univerzumok Wade Wilson karakterei keverednek világirodalmi alakokkal egy hibátlan és szórakoztató meta-koncepcióval felépítve!

A három történetet magában foglaló kötet a Deadpool kiirtja a Marvel-univerzumot című négyfüzetes kalanddal kezdődik, melyben az X-menek elfogják Wade Wilsont, és a Ravencroft-intézetbe viszik, ahol Dr. Benjamin Brighton radikálisan új kezelést vezetett be a zavart elmék meggyógyítására. Csakhogy a jó doktor valójában a mikroverzum ura, Psycho, és megmachinálja az agyát, amitől Deadpool megállíthatatlan öldöklésbe kezd. Gyakorlatilag kinyírja az összes világon létező szuperhőst és ellenséget – köztük a Fantasztikus Négyest, az X-eket és a Bosszúállókat -, ugyanis fejébe vette, hogy őket valamilyen felsőbb hatalom rángathatja dróton, és milyen jó tesz nekik, ha megszabadulnak ettől…

A közvetlen folytatásban (Deadpool – Gyillusztrált kiadás) nagydumás hősünk még tovább merészkedik az esztelen gyilkosságok mezején. Néhány életben maradt tudóssal készített egy gépet, mely elrepíti őt különféle időkbe és helyekre az Ötletverzumban, ugyanis meg van győződve, hogy a modern világ hőseit a klasszikus irodalmi művek inspirálhatták, és ha azokat a szereplőket elpusztítja, akkor a jelenben is eltűnnek a követőik. Így tehát Deadpool olyan örökzöld regények installációiban bukkan fel, mint a Moby Dick, Drakula, Tom Sawyer, A fejnélküli lovas, Kisasszonyok, Karácsonyi ének vagy a Dzsungel könyve, és Frankenstein teremtményével összebarátkozva gyilkol le szinte kivétel nélkül mindenkit. Szerencsére azonban a tudósok időben üzenetet küldenek a nagyszerű Sherlock Holmes-nak, aki csapatot gyűjt maga köré – úgymint Beowulf, Mulan, Natty Bumppo -, és megpróbálja megállítani ezt az egész vérengzést.

Talán mind közül a legpihentebb a harmadik és egyben utolsó epizód (Deadpool kinyírja Deadpool-t), amelyben a Wade Wilson találkozik az előző részekből már ismerős Deadpool-alakulattal (Lady Deadpool, Ebpool, Kölyökpool stb.), és együtt veszik fel a harcot a Gonosz Deadpool által vezetett sok-sok univerzumbeli viccesebbnél-viccesebb alternatív Deadpoollal. Ők ugyanis arra törekednek, hogy kinyírják az összes létező világ minden egyes Deadpool-ját, ugyanis e karaktertől függ az egész multiverzum sorsa…

Ez a kötet minden pénzt megér, de komolyan! Kezdődik egy átlagosnak mondható, szuperhősös berkekben teljesen elfogadható történettel, majd átmegy olyan szintű koncepcionális meta-történetté, hogy a fal adja a másikat, végül pedig egy iszonyatosan agyament, de ugyanolyan zseniálisan szórakoztató kinyilatkoztatással zárul. Ahogy általában, Deadpool karakterének iszonyatosan fárasztó non-stop locsogását most sem lehet fájdalom nélkül bírni, de ahogy ezt mindenféle klasszikus világirodalmi szituációba helyezik, az valami félelmetesen zseniális! De szintén hasonlóan pihent elmeroggyantságra sikerült a multiverzumban létező zsémbes zsoldosok szerepeltetése. A teljesség igénye nélkül kapunk Deadpool a kacsát, tyrexet, pandamacit, Rozsomák-, Galactus-, illetve Groot-változatot, de megjelenik a színen Wade Wilson négykezű szamuráj verziója is, egyszóval a bűnös élvezetnek nincs határa, haha! Ha tehát a szó jobbik értelmében vett elszállt koncept-történetre vágytok, sok-sok Deadpool-féle hajmeresztő marhasággal, akkor mielőbb szerezzétek be!

Értékelés: 10/10

eyescream

A könyvért köszönet a FUMAX kiadónak, akiktől ITT tudjátok megrendelni a kötetet.

Be the first to comment on "Ölégia, avagy Deadpool kinyírja a Marvel-univerzumot és mindenki mást (2020)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.