3% (2016-)

3% Ha a cikk elejét azzal kezdem, hogy egy brazil sorozatot fogok bemutatni, sokaknak Izaura, José Armando és Esmeralda fog beugrani, és azt hiszik, poénkodok. Sajnálatos, hogy a brazil filmművészetnek csupán ez a szelete jutott el hozzánk, pedig igazi kincseket is tartogatnak számunkra. Ilyen a 2016-ban indult sci-fi tematikájú 3% is.

A történet alapkoncepciója az, hogy a nem túl távolinak tűnő jövőben a világ két részre tagozódik: a szárazföldön élő emberek nyomorban, szegénységben, rendkívül rossz körülmények között tengődnek. Amikor elérik a 20 éves kort, részt vehetnek a Kiválasztáson, mely procedúra végén a legjobbnak bizonyult 3%-uk bebocsátást nyert az Offshore-ra, hogy hátralévő életét a kiváltságosok között, luxusban élhesse le. A Kiválasztási folyamat igen összetett: a jelentkezőknek egy sor próbát kell kiállniuk, amelyekben az alap problémamegoldó-készségtől kezdve érzelmi intelligenciájuk, rátermettségük, vezetői képességeik, erkölcsi érzékük és elkötelezettségük mind-mind tesztelésre kerülnek. A feladatok során bár (legtöbbször) világos szabályok mentén kell teljesíteniük, de azok folyamatosan változhatnak is, így az alkalmazkodás is fontos szerepet kap – és nem mindig egyértelmű, hogy mi az, ami a továbbjutáshoz vezet. Így elképzelhető, hogy a csaló, másokat kihasználó versenyzők is a legjobbak közé kerülhetnek, hiszen rafináltságuknak köszönhetően felkeltik a teszteket vezetők figyelmét.

3%

Mint minden disztópikus történetben, itt is megvan a rendszer ellen küzdő ellenállók csoportja, akik az Ügynek nevezik magukat. Az Ügy egy titkos földalatti szerveződés, melynek célja a Kiválasztás eltörlése, a társadalmi berendezkedés igazságossá tétele. Történetünk a 104. Kiválasztásnál veszi kezdetét, amikor elterjed az a pletyka, hogy az Ügy egyik kémje is beszivárgott a jelentkezők közé…

3%

A sorozat első évada jóformán teljes egészében csak a karakterépítésről szól, és arról, hogy végigvezesse a nézőt a Kiválasztáson. Főszereplőink a jelentkezők, illetve a Kiválasztás offshore-i vezére, Ezequiel (João Miguel), akinek a beszivárgó ügynök kiszűrésén túl is adódnak gondjai, ugyanis politikai ellenfelei folyamatosan azon dolgoznak, hogy aláássák tekintélyét és eltávolítsák a Kiválasztás éléről.

 

3%

Az első évad mint említettem, valójában megágyaz a továbbiaknak. Egy-egy rész mindig egy tesztet mutat be a Kiválasztáson, miközben mindig másik szereplő múltjába tekintünk vissza, jobban megismerve őt. Egy részt szenteltek Ezequielnek is, de mindvégig éreztetik, hogy bőven van még mit elmondani az ő múltjáról – mert többször elmondja, hogy ismeri az Ügyet, azért hisz olyan mélyen a Kiválasztásban, mert látta „mind a két oldalt”. Ezequiel nem véletlenül kapott ilyen bibliai nevet, sorsa több ponton hasonlóságot mutat azzal, ami a prófétáról az Ószövetségben olvasható. A második évadban megismerjük, milyen az offshore-i élet, majd az Ügy ellenállását követhetjük nyomon – a harmadik évadról nem tudok spoilermentesen írni, mert a második évad végén meghozott döntéseken alapszik a történet folytatása. A Netflix már berendelte a sorozat negyedik évadát, ám ezzel egy időben el is kaszálták: itt lesz vége a történetnek.

3%

A 3% igencsak megosztja a nézőket, IMDb-n jelenleg 7,4 ponton áll, népszerűsége csökken. Ennek elsősorban az lehet az oka, hogy sokan csalódtak a második és a harmadik évadban – míg mások szerint a sorozat egyre erősödött az évek során. A szokásos disztópikus környezet, a Kiválasztás próbái young adult művekre emlékeztetnek, olyanokra, mint például Az éhezők viadala, és a társadalmi felosztottságot is láttuk már például az Equilibriumban vagy az Elysiumban. Az sorozat megálmodója, Pedro Aguilera fejében akkor fogant meg az ötlet, amikor Aldous Huxley Szép új világ című könyvét olvasta, illetve a klasszikus 1984-et George Orwell tollából.

Egyetlen hibájaként éppen a young adultos settinget nevezném meg. Bár komoly kérdéseket vet fel a sorozat, és azt sem állítanám, hogy felszínesen bánik ezekkel, de a cselekményben sok a lyuk, és a világ kidolgozatlansága is megannyi kérdést felvet, melyeket a sorozat nem válaszol meg.

3%

Az ötlet tehát korántsem eredeti, és a próbákat sem nevezhetjük feltétlenül annak, mégis a számunkra (de Brazíliában korántsem) ismeretlen színészek kiemelkedő játéka, és az egész storyline szokatlan intelligenciája egészen magával ragadóvá teszi a 3%-ot. A díszletek is igényesen készültek el, a kis szobákban zajló tesztek éles ellentétben állnak a Kiválasztás épületének tágas, világos tereivel (az épület, amelyben forgattak az Itaquerão nevet viseli, és a 2014-es futball világbajnokságra készült), pedig az első évad költségvetése igen alacsony volt, mindössze 10 millió brazil reálból készült, ami körülbelül 600-650 millió forintnak felel meg.

3%

A sorozathoz bár a szélesebb kör igényét kielégítendő készült angol nyelvű szinkron, de az nagyon gyengén sikerült, kifejezetten sótlan és rossz hallgatni. A megtekintést mindenképpen eredeti, portugál nyelven ajánlom, mert a színészek orgánuma és alakítása eredeti hangjukat hallgatva tud igazán érvényesülni.

Kinek ajánljuk: Társadalmi kérdésekkel operáló sci-fik, disztópiák kedvelőinek ajánlom elsősorban.

Értékelés: 9/10

Blissenobiarella

 

Be the first to comment on "3% (2016-)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.