The Furies (2019)

The FuriesAusztrália nem feltétlenül egy slasher-gyártó nagyhatalom, holott a Wolf Creek remekül bizonyította, hogy az egyedi földrajzi és környezeti adottságokkal rendelkező kontinens tökéletes terep a szabad gyilkolászáshoz. Ezen az áldatlan állapoton hivatott változtatni aktuális cikkem tárgya, ami ugyan nem fogja megváltani a világot, de vérbő szubzsánerének kifejezetten korrekt példánya.

A The Furies nem árul zsákbamacskát, az első képkockától az utolsó másodpercig azt nyújtja, amire a műfaj szerelmesei vágynak. Már a felvezetés megadja a kellő alaphangot, majd szemtanúi leszünk Kayla (Airlie Dodds) és legjobb barátnője veszekedésének. A csetepaté nem várt fordulatot vesz, melynek folyományaként a lányok egy kietlen erdő közepén ébrednek. Nem elég a főhősnőnk szeméből csordogáló vér, kiderül, hogy epilepsziás, és elrablói természetesen nem pakolták oda a gyógyszerét.

The Furies

Miután találkozik néhány sorstársával, egyre egyértelműbbé válik, hogy minden erejét össze kell szednie, ha élve akar hazajutni. Ugyanis a Szépség felirattal ellátott dobozok mindegyik lakójának van egy Szörnyeteg párja, akik semmilyen éles eszköz használatától nem riadnak vissza. Kayla az epilepsziás rohamainak hatására megjelenő „látomások” alapján próbálja megkeresni barátnőjét, de nem mindegyik gyorsan kötött szövetség váltja be a hozzá fűzött reményeket.

A történet innentől kezdve pusztán a túlélésről szól, miközben lépésről lépesre egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy az elsőre véletlenszerűnek tűnő gyilkosságok egy őrült logika mentén valamilyen szabályszerűséget mutatnak. Főhősnőnk így akaratlanul is a verseny részesévé válik, és úgy tűnik, hogy a beteg játékban nem osztanak ezüstérmet.

The Furies

Szerencsére a The Furies tökéletesen belőtt 80 perces játékideje mentes az üresjáratoktól. Ahogy a bevezetőben említettem, a sztori ugyan nem szolgál túl sok meglepetéssel, de pont annyi újdonság és csavar van benne, hogy ne érezzük a lerágott csont ízét a szánkban. Annak ellenére, hogy igazi B-filmmel van dolgunk, technikai szempontból nagyszerű munkát végeztek a készítők. Ez különösen igaz a fogcsikorgató gore jelenetekre, ami a sava-borsa ennek a szubzsánernek.

The Furies

A szereplők hozzák a részüket, Airlie Dodds remek a „final girl” szerepében. Kifogástalanul hozza a törékenységet és ártatlanságot, a betegségével megspékelve eleve hendikeppel indul, de amikor szükséges rendesen összekapja magát. Nagy megfejtést ugyan nem találunk a sorok között, de a The Furies egy korrekt ausztrál horrorfilm, amit meleg szívvel ajánlok a slasher alműfaj kedvelőinek.

6/10

afiaf

 

Be the first to comment on "The Furies (2019)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.