Deepstar Six (1989) (Mélytengeri szörnyeteg)

Azt gondolom, hogy a horrorfilmekért rajongó közönségnek egyáltalán nem tűnik idegennek a recept, melyben egy ismeretlen eredetű, ámde kellőképpen vérszomjas lény betámadja a mélytengeri bázison szorgalmas kutatgató népeket. Sean S. Cunningham (Péntek 13) filmjében sincs gyakorlatilag semmi meglepetés, pontosan minden az előbb vázolt forgatókönyv alapján történik, legfeljebb a szörny kinézetén lepődhetünk meg kissé.

Az óceán mélyén egy (potenciális szuperháború esetén bevethető) titkos rakétabázis építenek hőseink, amikor az egyik rutinmunkának tűnő feladatsor közben egy hatalmas barlangra bukkannak. Mivel a film elején minden oldalról alaposan bemutatott legénység nem éppen a mélytengeri élővilág kutatására specializálódott, felsőbb parancsra egyszerűen berobbantják az üreget. Azzal viszont nem számolnak, hogy valami ismeretlen entitás előjött rejtekéből, és az éltükre próbál törni…

Sean S. Cunningham filmjével igazából az az egyetlen és legfőbb bajom, hogy a címben szereplő szörnyeteg alig tölt valamicskét a képernyőn; szinte csak az utolsó pillanatokban realizálhatjuk pontosan, hogy ki vagy mi is ő, és hogyan néz ki. Nyilván akadnak még feltűnő marhaságok a filmben – ezek általában technikai jellegű malőrök -, mint például az egyes jelenetekben a nyomáskülönbségre fittyet hányva spontán betörő víz, amely aztán hirtelen derékmagasságban magától leáll; nyilván, hogy jól mutasson, amikor hőseink úszkálva menekülnek a szörny elől meg hasonlók.

Bár közel hasonló szórakoztatást nyújt, mint a magából teljes mértékben laza kilencvenes évekbeli hangulatot árasztó Leviathan – legfeljebb csak kevésbé kreatív ötletekkel és minimális szörnyes jelenetekkel -, szereplőink szerethetően esendő (azóta is B-filmes karrierjükben ragadt) karakterek, és igazából az akkori trükkökbe sem igazán tudok belekötni. Egyébként ez a produkció nyitotta meg a víz alatt játszódó szörnyes horrorok során, amelyből aztán olyan filmek születtek mint az említett Leviathan, The Evil Below, Lords of the Deep, The Rift vagy éppen az 1989-es James Cameron-féle A mélység titka. Összegezve tehát lehetett volna még mit kihozni belőle, de még így is teljesen vállalható vízalatti monster movie kerekedett belőle.

Kinek ajánljuk? Akik szívesen a retróznak vagy csak szeretnének egy tengeri szörnyes filmet elővenni a praktikus effektek korából.

Értékelés: 7/10

eyescream

2 Comments on "Deepstar Six (1989) (Mélytengeri szörnyeteg)"

  1. A The Abyss ’89-es, nem ’92-es.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.