Predator: Hunting Grounds (PC, PS4)

A láthatatlan, maszkos vadászt szerintem senkinek sem kell bemutatnom. A ’87-ben megelent Ragadozó mára popkultúrális ikonnak számít. Számtalan filmben, könyvben, képregényben és videojátékban szerepelt. Karaktere egyszerre rémisztő, még is szerethetően menő, így ki ne szeretne a Predator bőrébe bújva garázdálkodni? Tesztünk alanyában nem csak erre lesz lehetőségünk mivel az emberi oldalon harcolva magát a nagy vadászt is likvidálhatjuk… már ha elég ügyesek leszünk hozzá.

A játék tulajdonképpen egy asszimetrikus multiplayer. Nincs benne sztori mód, csak a kőkemény vadászat. Felépítése hasonló, mint a fejlesztőcsapat előző játéka a Friday 13th azzal a különbséggel, hogy itt mindössze 4 fős csapat harcol a főboss ellen, ám ők állig fel lesznek fegyverezve. A négy emberi játékos, négy különböző kasztba tartozik, melyek eltérő alapképességekkel rendelkeznek (életerő, mozgékonyság, állóképesség, eszköz használat), de felszerelése szerencsére egyiknek sem használhatatlan. Már az alap fegyverekkel is szép aprítást lehet rendezni, nemcsak a nagyjából rombolható környezetben, de a gép ellenfelekben is.

A játék az emberi oldalon több úton nyerhető meg. Adott ugye a predator likvidálása, és testének őrzése a kimenekítésig, ez idő alatt gerillák hordái piszkálnak minket, és nem véletlen használtam ezt a szót. Ugyanis ez sajnos tényleg csak “piszkálódás”, mivel az AI olyan szinten ostoba, hogy arra nincsenek szavak, ergo túlzással, de ha be se kapcsoltam volna a kijelzőt akkor is valószínűleg lelövök mindenkit. A másik módszer egyébként az adott feladatok teljesítése, és a mentő helikopter megérkezéséig való túlélés. Menet közben tapasztalati pontokat szerezhetünk, melyekkel később különféle képességeket nyithatunk meg, illetve a játékban összekuporgatható valutával extra csilivili cuccokat vásárolhatunk, bónusz tartalmakat adó “ládákat” nyithatunk ki.

A másik oldalon roppant egyszerű a dolgunk: végezzünk a többi játékossal. Itt is természetesen gyilkolászhatjuk a gerillákat, amiért szintén xp jár, de külön feladatot nem fogunk kapni. A ragadozót irányítva, minden a filmekből megismert eszközre és képességre szert tehetünk, a láthatatlanságtól kezdve, a hálóvetőn át a lándzsáig. Itt is több kasztból válogathatunk, ám sajnos mindegyik alap induló készlete harmatgyenge. Kapunk egy vállról indítható sugárvetőt, a karmokat és ennyi. Ami persze még így is hatékony, de közel sem annyira, mint az emberi oldal kezdő arzenálja. Sajnos elég sokat kell játszanunk az űrből jött lénnyel, hogy igazán ütőképes szettet össze tudjunk magunkat állítani. Szerencsénkre ha földre kerülünk, a jól ismert önmegsemmisítéssel még szépen odapiríthatunk a nem elég gyorsan iszkoló ellenfeleinknek.

A játék annak ellenére, hogy bűn ronda (de tényleg szörnyen néz ki), szerencsére ügyesen tálalja a hangulatot, az ismerős zenei aláfestésekkel, az olykor a távolból felhangzó, klasszikus kattogó predator hangjával, és az első film egyik leglátványosabb részét idéző dzsungel aprítással. Ám sajnos ez nem menteheti meg a hasonszőrű játékokat sújtó átokkal, hogy bizony ha nem egy összeszokott csapattal játszol, akkor mindenki rohangál össze vissza, te pedig azt veszed észre, hogy megint áldozatul estél. Sajnos a game inkább a predator szemszögéből élvezhető, ahogy a csapatjátékot nem ismerő játékosokat levadászod, mert ellenkező esetben csak egy nagy adag kínlódást kapunk. Ám ha megvan a csapat, és a ragadozót alakító személy sem tök hülye, akkor nagyon nagyon élvezetes partikat lehet játszani. Csak sajnos ez szörnyen ritka. És éppen ezért maga a játszhatóság is igen vegyesen alakul, hiszen az ember kedve hamar elszáll a sorozatosan elbukott meccsek miatt, amihez párosul az amúgy igen karcsú tartalom. Ám ha jó a társaság, és elkap minket a hangulat, akkor akár egész estét szórakozássá is kinőheti magát a cucc.

A Predator: Hunting Grounds sajnos pont azért nem lett  jó játék, mert annak szánták ami. 1vs4 multi hiába jó ötlet papíron, ez a való életben legtöbbször életképtelen koncepciót eredményez. Ezt még csak tetézi az ocsmány kinézete, és a hosszabb távon kifulladó tartalma, ami nem fogja újra és újra leültetni a játékosokat.

Értékelés: 6/10

Kiknek ajánljuk: Ha nagyon nem tudsz mivel játszani és elvakult Predator fan vagy.

wooltur

Be the first to comment on "Predator: Hunting Grounds (PC, PS4)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.